Skocz do zawartości
tomasz

czy nadaje się do oświetlenia glonów w sumpie

Rekomendowane odpowiedzi

Sławku, tylko czy faktycznie mają tyle co napisali, wątpie, oby nie miały mniej niż 6000 K.

pozdr

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z chińskimi lampkami to różnie bywa. Pewno by się nadawała, ale jak Sławek napisał, 6000-6500k jest eleganckie do refugium. Z tym że w tych lampkach może być taj że temp będą miały wyższą (4000k) i gloniska Cię zamęczą... bo pewno się domyślasz że deklarowane 10000k to niekoniecznie musi być... mogli tam wpakować cokolwiek z diód (patrząc na cenę). Ale decyzja Twoja:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się jaka może być najmniejsze temperatura diody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą ja bym kupił bo cena jest fajna co do tem. to i tak się nie dowiemy jak jest naprawdę trzeba to przetestować można zrobić sobie samemu do takiego filtra wystarczy 1 dioda Cree XP-G ale robiąc samemu cenowo wyjdzie podobnie, no ale czy warto się w to bawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprzedazy sa energooszczedne zarowki philiipsa daylight 4500k i 6500k. Ta druga wedlug mnie az za niebieskie swiatlo daje. 4500k do refugium moim zdaniem idealna. A przynajmniej moje spagetti tak uwazaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprzedazy sa energooszczedne zarowki philiipsa daylight 4500k i 6500k. Ta druga wedlug mnie az za niebieskie swiatlo daje. 4500k do refugium moim zdaniem idealna. A przynajmniej moje spagetti tak uwazaja :)

Pewnie że też się nadają widziałem takie refugium na zwykłej żarówce i też chulało. Może to kwestja NO3 i PO4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację Sławku, duży wpływ ma NO3 i PO4. W tej lampce podoba mi się sposób montażu na krawędzi sumpa, no i jest mała i zgrabna. Nawet jakby miała faktycznie te zaledwie 2600 K, to uważam że też glony będą rosły.

Edytowane przez tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś, jak miałem refugium, dla eksperymentu, wymieniłem sobie na świetlówkę energooszczędną (żarówkę) 2700K... i po ok 2tygodniach zaczęły mi glony zielone-nitkowe obrastać powrót wody do akwarium "głównego"... i pojawiły się również na szybach i trochę na skałkach. Natomiast glony w refugium rosły jak szalone:) Po zmianie na 6500k problem zniknął. Nie wiem, może to przypadek, ale nie zmieniałem wtedy soli ani nic nie lałem do akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to prawda 6 500 to fajne światełko dla glonów. Wracając jeszcze do lampki myślę że te 6 000 - 8000 może mieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw :), lampkę kupię i zobaczę co z niej za cudo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi