Skocz do zawartości
Bioly

phosphate remover

Rekomendowane odpowiedzi

stosuję ten środek już nie cały rok,wg mnie działa świetnie,producent podaje żeby nie stosować gdy stężenie PO4 jest mniejsze niż 0,2 z czym ja się nie zgadzam.Nie wiem jak używanie tego specyfiku na dłuższą metę wpłynie na zbiornik,na razie jest super ale z tego co słyszę od na prawdę wielu forumowiczów,zaczynam się zastanawiać czy idę w dobrym kierunku,czekam na wasze opinie i spostrzeżenia pozdrawiam Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak go stosujesz ?jaki "ten" środek ? wyskoczyłeś jak ...

Edytowane przez robi59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robi59 wydaje mi się że to ty wyskoczyłeś,ale może się mylę,zacznę od tyłu,zero stresu u zwierzaków,PO4 w granicach 0,03-0,1 co ok 3 tygodnie dodaję ok3-4ml tego specyfiku i spada do wartości ok 0,03-0,04 mierzone małą hanką,wszystko działa ok ,na sąsiednim forum ostatnio jestem besztany a nie wiem za co?Ze niby nie wiem co robię stosując ten środek długoterminowo,wydajemi się że jest to wtej chwili najtańszy na rynku środek na bezpieczne pozbycie się fosforanów na rynku,na innych forach nazywają to atrament

Edytowane przez Bioly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robi59 wydaje mi się że to ty wyskoczyłeś,ale może się mylę,zacznę od tyłu,zero stresu u zwierzaków,PO4 w granicach 0,03-0,1 co ok 3 tygodnie dodaję ok3-4ml tego specyfiku i spada do wartości ok 0,03-0,04 mierzone małą hanką,wszystko działa ok ,na sąsiednim forum ostatnio jestem besztany a nie wiem za co?Ze niby nie wiem co robię stosując ten środek długoterminowo,wydajemi się że jest to wtej chwili najtańszy na rynku środek na bezpieczne pozbycie się fosforanów na rynku,na innych forach nazywają to atrament

jest to środek firmy Microbe Lift

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to środek firmy Microbe Lift

Na etykiecie pisze, że po stosowaniu tego środka ryby nie nadają się do spożycia czyli tajemnicza chemia... Działa na zasadzie wiązania fosforanów w sól (osad w postaci mętnej wody)który wyrzuca odpieniacz jako białą zawiesinę. Jednak, jeśli ryba to wchłonie, to zostaje w rybie, żywej skale przez jakiś czas itp. Potwierdzam, koralom ani rybom nie szkodzi w widoczny sposób po doraźnym jednorazowym użyciu. Pisze też, że nie wolno stosować, jeśli fosforany mamy poniżej 0,2 mg/litr, gdyż jeśli mamy np. o,1 mg/litr a damy dawkę jak na instrukcji, to środek nie zostanie zobojętniony przez fosforany w całości i będzie dalej aktywny w wodzie. Co to jest nie wiadomo ale jeśli ma usuwać fosforany to fosforany tworzą sole z metalami, w tym metalami ciężkimi. Na pewno stale, przez dłuższy okres ja bym tego nie używał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi