Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 Witam cz mogę w akwa 160l(100cm/40cm/40cm) trzymać : 2(parka) Amphiprion ocellaris black 1 Pseudochromis paccagnellae 1 Zanclus cornutus 2-3 Calcinus elegans jakaś rozgwiazda I czy mogą być tam jeszcze : Chelmon rostratus Paracanthurus hepatus Odpieniacz : SERA Marin Protein Skimmer 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Raffy14 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 Zanclus, hepatus i chelmon - NIE. Zanclus nie jest odpowiednią rybą do akwarium, mówi się o tym, że 1 sztuka na 20szt. aklimatyzuje się do bycia w niewoli, zjada przeważnie gąbki i ta ryba nie magazynuje tłuszczu, musi jeść cały czas, żeby przeżyć. Hepatus jest sporym pokolcem, wymagającym conajmniej 500litrowego baniaka i w małym akwa źle się czuje, co może objawić się wysypką. Chelmon, zależy od tego jaki osobnik Ci się trafi, ale należy z góry założyć ze trafi się wybredniak i wpuscić go tylko do sporego i dojrzałego akwarium, bogatego w mikroorganizmy którymi będzie mógł się posilić. Pseudochromis bywa bardzo agresywny, nie wiadomo jaki osobnik Ci się trafi. Pomyśl nad pterapogonami, mandarynem(po dojrzaniu akwa), escenius bicolor, może nawet małe stadko chromis viridis (6szt.) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 (edytowane) są ludzie którzy hepatuska trzymają w jeszcze mniejszych.... Kupujesz maleństwo... 2-3 cm... jak podrośnie sprzedasz i kupisz nowego... dla mnie ta cała wysypka to lekka przesada... sam się stresowałem jak wpuściłem hepka do akwa, ale lampka UV przy aklimatyzacji i czosnek 1-2 razy w tygodniu, dojrzały, stabily baniaczek i żadnej ospy nie będzie Ci dane oglądać natomiast Pseudochromis paccagnellae to jest prawdziwy bandzior... będzie Ci katował inne ryby... ja Ci proponuje jakieś wargacze:) Śliczne i cwane rybki:) wyjadają wieloszczety (dzięki temu nie będziesz musiał drżeć pchając łapy między skały;)), do tego salarias fasciatus - piękny brzydal:) jakiegoś garbika (wpuść na końcu bo mają problemy z akceptowaniem nowych mieszkańców akwarium) rozgwiazdy, krewetki i kraby jak najbardziej:) Edytowane 1 Kwiecień 2011 przez Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 A np. Chrysiptera arnazae ,Neoglyphidodon crossi , Mam młodszą siostrę i pod jej kątem troszkę próbuję coś wykombinować ale nie przekombinować . Mandaryny bardzo fajna rybka jak dla mnie i siostrze się podoba tylko czytałm ,że trudno się je karmi :// Babki mi się nie podobają a siostra to się pobeczała na jej widok (film) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 AHahaa już kapuje czemu Pseudochromis paccagnellae w Gdyńskim akwa jest jeden i osobno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Raffy14 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 Ja nie wiem po co wpuszczać jakąś rybę na określony czas, potem kombinowanie z pułapkami itp. Jestem zdania, że jak wpuszczać to... na stałe. Ale każdy zrobi jak zechce Tylko do ryby można się przywiązać, zwłaszcza do takiej dostojnej ryby jakim jest pokolec, ale może to i dobrze i w miarę możliwości człowiek powiększa akwarium Należy też pamiętać, że hepatus rośnie bardzo szybko. Mój miał jakieś 3cm, zanim się obejrzałem to już prawie się podwoił. 160L to malutki zbiornik, po dodaniu skały itp. będzie jeszcze mniejszy. Uważam, że jest naprawdę wiele innych mniej problemowych ryb, nadających się do takiego akwarium i nie ma po co brać się za hepka. Moim zdaniem absolutne minimum na jakiekolwiek pokolca w licznie sztuk jeden to 300litrów, nawet na określony czas. Zamiast salariasa naprawdę polecam Esceniusa, rośnie mniejszy i jest łatwiejszy w hodowli. Salarias musi mieć trochę skałek, żeby się wyżywił jeśli nie pobiera podawanych mu pokarmów np. mój i paru znajomym też nie pobierał pokarmu, głodował i w końcu padł. Miałem z tego powodu obawy, ale w moim 500l znajduje sobie pokarm i jakoś utrzymuje swoją okrągłą talię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 (edytowane) A może być tak : 2 Amphiprion ocellaris ,, Co do symbiozy ?? 2 Amphiprion ocellaris black ,, Co do symbiozy ?? 2-3 Calcinus elegans 1-2 Pterapogon Kauderni 1 Pterosynchiropus splendidus rozgwiazda/2 - jakie ? Coś jeszcze można ?? Edytowane 1 Kwiecień 2011 przez Co-2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 ja pisze jedynie o mozliwościach:) sam się przywiązuję do swoich rybek:) mam hepka bo mam też akwa 600l w etapie przygotowywania do podłączenia;) wydaje mi się, że pokolce rosną szybko jak mają dużo przestrzeni... jak jest mniej to i wzrost jest znacznie powolniejszy:) Chrysiptera arnazae ,Neoglyphidodon crossi t są garbiki i je to możesz jak najbardziej... pamiętaj, żeby wpuszczać je jednocześnie... bo inaczej, kązdy nowy będzie katowany przez starych bywalców.... dla mnie salarias jest bardzo prosty w hodowli;) nie wyobrażam sobie jak można mieć z tą rybą jakieś problemy.... do tego nie nazwałbym tej ryby brzydką! Jest spektakularna, a jej umiejętność nagłej zmiany kolorów jest niesamowita:) dla mnie to jedna z moich ulubionych rybek w akwarium:D mandaryna nie mam.... ale wiek, że są problemy z ich wykarmianiem... musisz mieć dużo dojrzałej skały... żeby sobie na niej żerował... po kilku miesiącach powinien nauczyć się pobierać pokarm zastępczy ale to nie jest chyba reguła.... zawsze też możesz się bawić w rozmnażanie solowca.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 rozgwiazdy najłatwiejsze to piaskowe... dość prsote też są linkie.... (tylko, że w tych drugich często gustują krewetki np. wundermanii) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Kwiecień 2011 Właśnie U mnie w miasteczku są 3 zoologi i 20min drogi samochodem do manufaktury i chciałem właśnie karmić tym co mam najłatwiej dostępne artrmia mrożona i chyba w manu (Łódź) są glony (nie patrzyłem jakie) a inne korale JBL Korall Fluid Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Sierpień 2011 (edytowane) Ja nie wiem po co wpuszczać jakąś rybę na określony czas, potem kombinowanie z pułapkami itp. Jestem zdania, że jak wpuszczać to... na stałe. Jak to po co ? żeby jakiś gamoń nie musiał się po jajkach drapać Co do pseudochromisa to chora ryba , sam fakt jej bycia zniechęca mnie do jej urody... Pomyśl nad parasemą lub gamma loretto to drobniejsi zbóje w tym tym tricolo. Edytowane 21 Sierpień 2011 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach