kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2011 (edytowane) Witam, potrzebuje pomocy w podłączeniu tego ?! Mam: profiluxa 3, sprytne urządzenie EVG-AP-2F, 2 szt. stateczników ściemnianych i dziką chęć podłączenia tego do kupy ! Jako że jestem obowiązkowym patriotą, to oczywiście przez 8 lat nauki nie nauczyłem się żadnego języka obcego - ni jak nie umie rozgryźć tego załączonego opisu. Czy ktoś może wie jak te kable powtykać i opisze mi to po chłopsku ? Edytowane 25 Marzec 2011 przez kiflu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2011 Piszę z głowy, bo komuś to ostatnio tłumaczyłem. To tak: Jak patrzysz na EVG-AP-2F tak jak w instrukcji to po lewej masz podłączenie zasilania, później jak masz dwie takie same kostki(symetryczne względem siebie w poziomie) to stamtąd prowadzisz zasilanie do stateczników. Teraz najbardziej po lewej, chyba na dole masz podłączenie stateczników(sterowanie 1-10V), na załączonym schemacie masz jak mnie pamięć nie myli pokazane "+", "-" a to wyżej to kolorki według także tej instrukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2011 http://forum.aquariumcomputer.com/showthread.php?894-How-to-connect-ATI-PM-Dimbar-to-EVG-AP-2F-HIC powinno pomóc, dość ładnie opisane i z pomocą google-tłumacza powinieneś dać radę (mam nadzieję ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2011 Dzięki za szybką odpowiedz ! Google tłumacz pomógł Dużo się wyjaśniło, tylko mam jedną wątpliwość ! czy jak te kabelki 1-10V podłączę źle (na odwrót) to czy mogę to uwalić ? Jutro rano przeprowadzę pierwsze podejście do tych kabli :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2011 Taka mnie myśl teraz naszła te kabelki, 1-10V oraz napięcie na stateczniki, to samemu deklarujemy więc trochę trudno się pomylić, jedyna pomyłka może zajść przy zasilaniu głównym - to tak ot na chłopski rozum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2011 no i jak @klifu? dałeś radę i skończyło się bez porażenia prądem czy też spalenia oświetlenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2011 heh, udało mi się testowo odpalić rurki - jeden kpl. :smile: Co prawda trochę mnie to kosztowało czasu bo podłączyłem sobie lampę do dodatkowej karty z portami L. Podłączyłem wyczystko do kupy, włączyłem do sieci a to ustrojstwo nie świeci, więc jeszcze raz po kolei kabelki do sprawdzenia. Jak się już zdemotywowałem to wpadłem na pomysł żebym sprawdzić czy aby na pewno przy profiluxie wszytko dobrze podłączone i okazało się że źle sobie policzyłem porty L - napięcie nie na tym co należało ! Koniec końców udało się mogę teraz powiedzieć że banalne Jeszcze raz dzięki za pomoc ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2011 no to @klifu... teraz zrób fotorelacje z opisem dla laików... bo temat na pewno się pojawi nie raz... i wtedy z dumą, będę mógł wkleić linka do tego forum, z Twoim postem:):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Maj 2011 Powiedzcie mi taką rzecz, nie można bez EVG-AP-2F podpiąć się pod statecznik ? Jeśli standardowo wepnę zasilanie w listwę i będę startował czasowo włącz wyłącz np od 10 do 20, a sterowanie wepnę bezpośrednio pod wyjście 1-10V i nim będę sterował rozjaśnianie od 10%-100% od10-11 i ściemnianie od 19-20 to zadziała?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach