Skocz do zawartości
kiflu

Profilux - stateczniki ściemniane

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuje pomocy w podłączeniu tego ?!

Mam: profiluxa 3, sprytne urządzenie EVG-AP-2F, 2 szt. stateczników ściemnianych i dziką chęć podłączenia tego do kupy !

Jako że jestem obowiązkowym patriotą, to oczywiście przez 8 lat nauki nie nauczyłem się żadnego języka obcego :teehee: - ni jak nie umie rozgryźć tego załączonego opisu.

Czy ktoś może wie jak te kable powtykać i opisze mi to po chłopsku ?

Edytowane przez kiflu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę z głowy, bo komuś to ostatnio tłumaczyłem.

To tak:

Jak patrzysz na EVG-AP-2F tak jak w instrukcji to po lewej masz podłączenie zasilania, później jak masz dwie takie same kostki(symetryczne względem siebie w poziomie) to stamtąd prowadzisz zasilanie do stateczników. Teraz najbardziej po lewej, chyba na dole masz podłączenie stateczników(sterowanie 1-10V), na załączonym schemacie masz jak mnie pamięć nie myli pokazane "+", "-" a to wyżej to kolorki według także tej instrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedz !

Google tłumacz pomógł :thumbsup:

Dużo się wyjaśniło, tylko mam jedną wątpliwość ! czy jak te kabelki 1-10V podłączę źle (na odwrót) to czy mogę to uwalić ? :mellow:

Jutro rano przeprowadzę pierwsze podejście do tych kabli :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka mnie myśl teraz naszła :whistling: te kabelki, 1-10V oraz napięcie na stateczniki, to samemu deklarujemy więc trochę trudno się pomylić, jedyna pomyłka może zajść przy zasilaniu głównym - to tak ot na chłopski rozum :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jak @klifu? dałeś radę i skończyło się bez porażenia prądem czy też spalenia oświetlenia?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, udało mi się testowo odpalić rurki - jeden kpl. :smile:

Co prawda trochę mnie to kosztowało czasu bo podłączyłem sobie lampę do dodatkowej karty z portami L. Podłączyłem wyczystko do kupy, włączyłem do sieci a to ustrojstwo nie świeci, więc jeszcze raz po kolei kabelki do sprawdzenia. Jak się już zdemotywowałem to wpadłem na pomysł żebym sprawdzić czy aby na pewno przy profiluxie wszytko dobrze podłączone i okazało się że źle sobie policzyłem porty L - napięcie nie na tym co należało ! :turned:

Koniec końców udało się :good2: mogę teraz powiedzieć że banalne :P

Jeszcze raz dzięki za pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to @klifu... teraz zrób fotorelacje z opisem dla laików... bo temat na pewno się pojawi nie raz... i wtedy z dumą, będę mógł wkleić linka do tego forum, z Twoim postem:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi taką rzecz, nie można bez EVG-AP-2F podpiąć się pod statecznik ? Jeśli standardowo wepnę zasilanie w listwę i będę startował czasowo włącz wyłącz np od 10 do 20, a sterowanie wepnę bezpośrednio pod wyjście 1-10V i nim będę sterował rozjaśnianie od 10%-100% od10-11 i ściemnianie od 19-20 to zadziała??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi