Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2011 Co jeszcze do takiego odpieniacza trzeba dokupić ?? http://allegro.pl/nowy-odpieniacz-do-akwarium-380l-weipro-sa-2012-i1510832565.html Akwa najprawdopodobniej 240l. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2011 Moim zdaniem trzeba dokupicz jeszcze akwarium A tak swoją drogą poszukaj coś na 240 litrów troszkę przewymiarowany o jakieś 30 - 40 % Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2011 ...dokupic pompkę z wirnikiem igiełkowym... np. AB 2000/1, PSK 2500 etc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Marzec 2011 Ten odpienicz ma duży + (jak dla mnie ) nie potrzeba do niego sumpa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Marzec 2011 Ten odpienicz ma duży + (jak dla mnie ) nie potrzeba do niego sumpa Na dzień dzisiejszy ja ciągnę akwarium bez sumpa... i efekt jest taki, że stawiam nowy zbiornik bo bez sumpa w akwarystyce morskiej to tak jak bez auta w życiu codziennym, niby da się ale komfortu żadnego... niby wszędzie dojedziesz ale jest to trudne pracochłonne a i efekt nie taki jakby się chciało... z mojego doświadczenia Ci radzę... załuż sumpa! łatwiej, przyjemniej, czyściej... wszystko lepiej! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Marzec 2011 A jakiś odpieniacz w granicach 300zł co da się bez sumpa ?? Z sumpem wiadomo zawsze lepiej no ale to nowy baniak do którego leje się woda a może się pompa zablokować i d*pa Tacie wylot filtra się zatkał i 60l wody buło na podłodze - potop wszystko mokre i podłoga zrywana bo popuchła (Co mieli ludzie jaki ich domy były pod wodą ??) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_natalia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Marzec 2011 wujo już na drugim forum o tym piszesz doczytaj o takich podstawowych sprawach jakimi są odpieniacze, bo kombinujesz za bardzo, a nie potrzebnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Marzec 2011 ja Ci mówie moje odczucia co do sumpa Ty zrobisz jak zechcesz... na zatykanie się i przelewanie są sposoby, rewizja, ograniczona komora z pompą obiegową... taki argument jak Twój jest trochę niedorzeczny.... przemyśl jeszcze raz ten sump... ciągnę wszystko na kubełkach i uwierz mi odliczam dni do akwa sumpowego.... jestem żywym przykładem, że bez tego się da.... ale po co se flaki wypluwać? jak mimo to chcesz bez sumpa... to ja niedługo będę likwidował zbiornik... będą dwa kubełki do sprzedania, odpieniacz deltec mce600... przy czym delteca za mniej niż 650 Ci nie sprzedam! chyba że zadowoli Cię mój starszy odpieniacz... Sera, który wbrew niektórych opinii nie jest taki zły... miałem go od nowości, pochodził u mnie pół roku... potem miałem za dużą obsadę i już nie radził sobie tak świetnie przy sporej ilości ryb.... tak do czasu gdy miałem 7-8 rybek było super:) wpadł mi w dobrej cenie deltec to odstawiłem Sere.... leży czysty i sprawny w szafie! jak chcesz to za 250 Ci go sprzedam (sam zapłaciłem ok 500), na stronie reefshopu jest ten model to sobie obejrzyj SERA Marin Protein Skimmer 400. Jak masz jakieś pytania odnośnie akwa na kubełkach to kieruj do mnie;) hehe trochę się z tym bawiłem... inni użytkownicy to raczej (i słusznie!) zatwardziali sumpowcy:) jeżeli przede wszystkim będziesz konsekwentny to się da.... ja mam nawet montiporke i akroporke które całkiem nieźle rosną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach