Skocz do zawartości
enigma17

Świetlówki LED trzonek 2G11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie, poszukuję takich świetlówek, ale nie mogę za nic znaleźć jakiegoś polskiego dystrybutora, za granicą można to dostać, ale raczej świetlówek nie wyślą...a zastanawiam się coraz bardziej nad wpakowaniem ledów, albo zrobić pół na pół, led/pc...z góry dzięki za wszelką pomoc...

ps. w związku, że elektronika nie jest moim przyjacielem, mam pytanie czy takie świetlówki led będą działały na stateczniku do świetlówek PC

Edytowane przez enigma17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak w temacie, poszukuję takich świetlówek, ale nie mogę za nic znaleźć jakiegoś polskiego dystrybutora, za granicą można to dostać, ale raczej świetlówek nie wyślą...a zastanawiam się coraz bardziej nad wpakowaniem ledów, albo zrobić pół na pół, led/pc...z góry dzięki za wszelką pomoc...

ps. w związku, że elektronika nie jest moim przyjacielem, mam pytanie czy takie świetlówki led będą działały na stateczniku do świetlówek PC

Daj sobie spokój z takimi świetlówkami diody zastosowane są mało efektywne np świetlówka gdzie zastosowano np 50 led daje tyle światła co 5 led Cree szkoda na to pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówka 27W to odpowiednik 60W

http://www.ledgreat.com/g23g242g102g11-series/104-led-2g11-tube-.html

mi tam to nie przeszkadza, ile tam jest diód ,ważne dla mnie jest to, że nic nie musiałbym przerabiać, po prostu wypiąłbym świetlówki PC i dał te LED, jak już wspominałem wcześniej nie jestem wybitnym elektronikiem, a w domu mam lutownicę kolbową :whistling: i takie rozwiązanie byłoby dla mnie najlepsze, ale bardzo proszę o wszystkie za i przeciw...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.alibaba.com/product-gs/430664221/led_2G11_PLC_lamp_light_2G11_led_tube_for_USA_market.html

tutaj cena podana jest od 9,9usd do 19,9usd, pozostaje kwestia czy uda się dostać coś odpowiedniego dla akwarystyki morskiej, nie upieram się, że jest to najlepsze rozwiązanie, ale dla mnie byłoby to dobre ze względu na prostotę rozwiązania...

Sławku czy możesz się bardziej wypowiedzieć na ten temat, czy warto drążyć ten temat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

enigma a nie lepiej kupis spoty led aquamedica, masz na miejscu w kraju z gwarancja nie ma problemu i barwa dobrana do potrzeb akwarystyki morskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz gdzieś linka dać to tych spotów, bo o ile się dobrze orientuję to musiałbym chyba obudowę przerabiać, chciałbym tego uniknąć, ale jeśli wymiarowo będą całkiem całkiem to pomyślę na przeróbką, ale to ostateczność...no i też cena jest istotna...

Edytowane przez enigma17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek daj spokój , już się nauczyłeś co to znaczy morskie sprzedawaj red sea i stawiaj zbiornik na początek 200 literków , i będziesz miał problem z głowy :-)

Sławek zrobi Ci odpowiednie ledy to takiego zbiornika .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe Konrad wiesz gdzie leży problem :whistling: póki co jestem przywiązany do mojego RSM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku czy możesz się bardziej wypowiedzieć na ten temat, czy warto drążyć ten temat...

Moja rada to zapomnij o tym sam sobie zrobisz 100 razy lepiej i nie musisz się na tym znać i nie musisz mieć w domu lutownicy:

Przepis na prostą lampkę:

1. Wchodzimy na allegro i zamawiamy

8 sztuk białych cool white np. http://allegro.pl/le...1483057417.html

8 sztuk niebieskich Royal Blue np. http://allegro.pl/le...1505509383.html

Zasilacz dajemy na początek na 1 A jak czyli 1 sztuka na osiem białych 1 sztuka na niebieskie razem dwa LPC-35-1050 np.

http://www.elmark.co...ndex.php?id=253

Zamawiamy radiatorek np. A4291 http://www.piekarz.p...offer&group=199 zamawiamy np 40 cm takiego radiatorka jak mamy możliwość to dajemy do anodowania na czarno jak nie malujemy proszkowo albo nic nie robimy jak damy obudowę dość szczelną. Ale musimy dodać jakiś wiatraczek wolnoobrotowy.

2. Nie mamy pojęcia o lutowaniu albo nie chce nam się:

zabieramy wszystkie graty i idziemy do serwisu RTV i prosimy za niewielką opłatą żeby nam to poskładali i polutowali to koszt ok 100 zł

3. Idziemy do szklarza przycinamy szybkę 2-3 mm na odpowiedni wymiar i kleimy od strony led jakimś klejem silikonowym.

4. Wkładamy wtyczkę do kontaktu i działa B) mamy jeden moduł oświetli to nam 60 x 60 cm akwarium

Można też zrobić to na ceowniku aluminiowym zastąpi to świetlówkę ale mnij led to trzeba przeliczyć

Jak coś to dzwońcie

888 111 445

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku bardzo dziękuję za prostą instrukcję(prościej już chyba nie się da :whistling:)...i nawet bym to wpasował do obudowy ;), pozostałoby teraz tylko uciułać 700pln :woot:

Z drugiej strony zastanawiam się czy barwa 6500k oferowana w tych świetlówkach byłaby dobra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Slawku za przepis na tanie led. Mozesz podac jeszcze linka gdzie mozna by kupic taki ceownik aluminiowy?? Czy on ma zastapic ewentualnie radiator??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Slawku za przepis na tanie led. Mozesz podac jeszcze linka gdzie mozna by kupic taki ceownik aluminiowy?? Czy on ma zastapic ewentualnie radiator??

Podaj wymiar akwarium i ile chcesz uzyskaź światła to Ci przeliczę i podam linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku bardzo dziękuję za prostą instrukcję(prościej już chyba nie się da :whistling:)...i nawet bym to wpasował do obudowy ;), pozostałoby teraz tylko uciułać 700pln :woot:

Z drugiej strony zastanawiam się czy barwa 6500k oferowana w tych świetlówkach byłaby dobra?

Pewnie że tak 6 500 K to nie dyskwalikifuje oświetlenia w USA już sporo lat jadą na takiej tem. Wysoka temp czyli ok 1 400 - 2 000 K to kwestja strony wizualnej ale daje 2 razy mniej światła przy 6 000 - 7000 K mamy żółtawo w akwarium ale dodajmy niebieskie świat i podbijemy temp. Będzie za mało ? to damy np 4 diody Cree niebieskie więcej i tyle. I mamy blicki jak przy HQI co prawda są one krutkie ale są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi