Skocz do zawartości
dziuso27

Parametry-POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.mam ogromna prosbe do uzytkownikow.mam problem z parametrami,tzn. nie sa takie jak opisywane na forum.chcialem prosic o porade co robic zeby to doprowadzic do poziomu przynajmniej dobrego...ponizej podaje wyniki badania wody sprzed 10 min. i prosze o porady co czym "naprawiac"tzn obnizac lub podnoscic.

PARAMETRY:

Ca-480

Mg-1000

NH3/NH4-0

NO2-0

NO3-40

PO4-0,25

Ph-8

kH7

Sol uzywana do tej pory to SERA od 2 tygodni na podmianki juz AQUA MEDIC.W filtrze paczka CHEMI-PURE i ABSORBER krzemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mg mozesz podbic gotowymi preparatami, do kupienia w sklepie. Poza tym musisz pomyslec o jakiejs filtracji do pozbycia sie NO3 i PO4. Sposobow jest wiele-filtr glonowy, biopellets, zeovit, dsb. Poczytaj na forum o roznych metodach o wybierz to co ci najbardziej odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbiornik zalany 7 m-cy temu.w tej chwili jako filtr mam w komorze sciennej gabke i ceramike,pozatym odpieniacz,chemi-pure,absorber si,i od dzis absorber fosforanow.dodaje tez bakterie..ponizej moj filtr

31100_sera-marin-biotop-cube-130_illu_z.jpg

Edytowane przez dziuso27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal gąbki i ceramikę daj żywą skałę

w ktora komore mam wpakowac skale ,absorbery,chemi pure itd.zeby bylo optymalnie?

ja to widze tak:

1. absorbery itp.

2.pusto

3.skala (pod odpieniaczem)

post-1731-001922300 1300397230_thumb.jpg

Edytowane przez dziuso27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki.jeszcze tylko jakiego srodka uzyc najlepiej do podniesienia mg.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry do Mg jest seachem dostępny w kryształkach do rozpuszczenia w wodzie RO... wydajny, cena znośna a Mg rośnie w oczach:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej wielkosci to opakowanie kupic zeby wystarczylo? 1,2 kg,600g, czy 300g?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 600... i od pół roku zużyłem może 1/3;) jest wydajne, ale zależy też od zapotrzebowania na magnez w Twoim akwa;) z pewnością na 60 litrów nie masz co się szarpać na tak duże.... Wg etykietki należy dodawać 1 płaską łyżeczkę do herbaty 2x w tygodniu.... ale wydaje mi się, że to trochę dużo.... 1 w tygodniu Ci starczy... co daje 300g x 5g da to coś koło 60 tygodni;) ale oczywiście to zależy od wymagań Twojego zbiornika:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie ogladalem w sklepach internetowych polskich ten magnez seachem-a i na niemieckich i znalazlem cos takiego:

http://www.aquaristic.net/Nach-Marke-Hersteller/Seachem/Seachem-Reef-Adv-Magnesium.html?cm_sp=CPC-_-Idealo-_-www.idealo.de

czy to to samo tylko inne opakowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi