Skocz do zawartości
lubusik

Sterownik i drivery LED by Lubusik

Rekomendowane odpowiedzi

lubusik - to nie Twoja wina, tylko tak działa procesor. ZAWSZE po przeprowadzeniu power on reset, wszystkie wyjścia procesora ustawiane są na moment w stan wysoki - i to powoduje wysterowanie driverów i błysk. Błędem natomiast jest odłączanie od napięcia systemu mikroprocesorowego wyposażonego w zegar RTC. po co ?? on ma działać 24/24 7/7.

Paski na zdjeciu czy filmie to jest efekt pracy elektroniki aparatu/kamery, "robionej w balona" przez bardzo szybkie migotanie (zmiana nateżenia jasności) LEDów. Nie ma to żadnego wpływu na zwierzaki. Ani one, ani my - nie jesteśmy w stanie zarejestrować tak szybkich zmian natężenia oświetlenia. Zauważyć jednak należy że zarówno Świetlówki T8/T5 ani HQI też NIE ŚWIECĄ światłem ciągłym lecz szybciej lub wolniej mrugają...

BTW - z tego właśnie powodu "dziadek tokarz" miał na tokarni zainstalowaną lampę ze zwykłą żarówką, mimo tego że w hali świeciło się parę kilowatów w rurkach T8 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lubusik - to nie Twoja wina, tylko tak działa procesor. ZAWSZE po przeprowadzeniu power on reset, wszystkie wyjścia procesora ustawiane są na moment w stan wysoki - i to powoduje wysterowanie driverów i błysk. Błędem natomiast jest odłączanie od napięcia systemu mikroprocesorowego wyposażonego w zegar RTC. po co ?? on ma działać 24/24 7/7.

to akurat wiem :) , dlatego na wyjsciu zastosowałem inwerter , ale blysk spowodowany stanem wyscia procesowa między włączeniem a ustawieniem stanów na portach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby się tego efektu pozbyć, możesz zastosować prosty trik z wykorzystaniem dodatkowej bramki typu & (AND) - na jedno z wejśc bramki podajesz sygnał PWM z inwertera (!) , na drugie wejście bramki podłączasz układzik rezystor - kondensator i dobierasz wartości tak, żeby zapewnić kilkaset ms stan niski na wejściu bramki . Po włączeniu zasilania bramka AND bedzie utrzymywała stan niski na wyjściu tak długo aż nie ulegnie naładowaniu kondensator z układu RC właśnie, blokując wszelkie impulsy od PWM. Jednym słowem dołóż mały sprytny układzik opóźniający i problem błyskania masz z głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wam za odpowiedzi.

Zostawiam w tej sytuacji jeden z zasilaczy załączony 24/7. Niemniej, warto było spytać, może proponowany układ opóźniający uczyni sterownik jeszcze bardziej "PRO" :good2:

Paski na zdjeciu czy filmie to jest efekt pracy elektroniki aparatu/kamery, "robionej w balona" przez bardzo szybkie migotanie (zmiana nateżenia jasności) LEDów. Nie ma to żadnego wpływu na zwierzaki. Ani one, ani my - nie jesteśmy w stanie zarejestrować tak szybkich zmian natężenia oświetlenia. Zauważyć jednak należy że zarówno Świetlówki T8/T5 ani HQI też NIE ŚWIECĄ światłem ciągłym lecz szybciej lub wolniej mrugają...

Wiem, że iPhone, to żadne narzędzie diagnostyczne, jednak temat mnie męczy...

Oznacza to, że efekt ten, nawet przy 100% wypełnieniu będzie widoczny na każdej lampie LED ze sterownikiem? Zrobiłem test BP, jednym z pierwszych, nie na CREE, efektu nie było widać wcale.. Jak to wygląda np. w Prometeuszu? Nie przejmowałbym się tematem wcale, gdyby efekt ten był widoczny TYLKO podczas wschód/zachód...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% wypełnienie nie będzie migotać, bo w tym przypadku LED świeci cały czas. Jeśli PWM będzie miał inną częstotliwość niż ten w sterowniku lubusika, to efekt taki w przypadku użycia kamery (tej samej) może być mniej lub bardziej albo nawet wcale nie widoczny. To jest efekt podobny do tego co da się usłyszeć strojąc gitarę, w momencie kiedy jeden dźwięk jest odstrojony od drugiego, da się słyszeć zmiany amplitudy dźwięku. Tu masz podobnie tyle że na poziomie obrazu i natężenia jasności rejestrowanego przez kamerę.

Nie rozumiem tylko istoty problemu - migotanie widać gołym okiem czy nie ? Jeśli nie widać okiem to ok - zmiany są tak szybkie że nie mają dla życia żadnego znaczenia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lub pochodne jakies częstotliwości sterownika i drivera sie nakładają i stąd to migotanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj doszły wreszcie panele mcpcb do mojej lampki , po świętach mam odebrać obudowę :):P

coś zaczyna się dziać :)

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie - uwielbiam ten moment jak części przychodzą do nowych zabawek :)

A do mnie zając zgubił połowę towaru... co prawda scalaki przyszły, ale reszta nie :/ a miał być prototyp drivera impulsowego Imax= 5A na święta.... co sie odwlecze to nie uciecze jak mówią... kto by pomyslał że największy kłopot z dostępnością dławików bedzie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam być szczery to mam trudne zadanie. Z jednej strony ładnie, włożyłeś w to sporo pracy, efekt bardzo estetyczny ale... z przykrością stwierdzam, że część impulsowa jest zaprojektowana źle. To ma szanse działać, nie mniej tak nie można prowadzić ścieżek w układzie którego częstotliwość pracy może sięgać 1MHz. Zobacz na ostatnią stronę dokumentu:

http://www.msc-ge.com/download/pcn/macroblock/mbl_application_note_mbl6651.pdf

To co tam widać to dwustronna płytka pod MBI, a dokładniej sposób w jaki powinna być zaprojektowana. Duże powierzchnie, szerokie i krótkie pola a nie ścieżki. Pamiętaj że po tym "biegają" stosunkowo duże prądy z dużą częstotliwością.

Jak można to przełożyć na 1 stronny laminat - pokazałem w tym dziale. Wierz mi że bardziej optymalnie zrobić części impulsowej na 1L1S MCPCB się nie da.

na minus :

1 - zły projekt druku dla driverów

2 - dławik dałeś dobry, ekranowany co wnioskuje po obudowie, ale ścieżka FB prowadzona pod dławikiem to duży błąd w sztuce. Co prawda prowadzenie jej pod diodą też nie jest idealnym rozwiązaniem ale to "mniejsze zło"

3 - Dioda - footprint wygląda cokolwiek wątło. Czego planujesz użyć ? - pamiętaj że to jest najbardziej obciążony półprzewodnik w układzie.

a teraz zalety:

1- Thermalpady pod ledami łączą się chyba z poligonem masy wiec bedzie dobra, duża powierzchnia odprowadzania ciepła

2 - DS18B20Z jak mniemam bedzie mierzył temperaturę poligonu masy - bardzo dobrze

3 - Dobrze rozplanowałeś otwory montażowe - bedzie można dobrze docisnąć mcpcb do radiatora.

Generalnie 3 na 5 możliwych za drivery :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1 .. dlaczego zły ???

ad 3 sk36 jest na 3A footprint się zgadza , z rzeczywistością może tylko tak dziwnie to wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad-1 - dlatego że długie i cienkie ścieżki to zło w postaci dodatkowych, niepotrzebnych pojemności/induktancji , dlatego że "catch -diode" masz zbyt daleko od wyprowadzeń układu i wisi ona na indukcyjnej długiej ścieżce, dlatego że pod dławikiem który sieje zakłóceniami, choć ekranowany, masz długą ścieżke która ma do scalaka prowadzić sygnał pomiarowy kontroli napiecia na R pomiarowych, a od dławika bedą sie w niej indukowały śmieci itd...

co by języka nie strzępić polecam : http://www.national..../AN/AN-1229.pdf naprawde warto poczytać zabierając się za JAKIEKOLWIEK przetwornice.

Edit - zobacz

http://aqua-reef.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=3467

dioda powinna być nawet jeszcze bliżej w strone scalaka. Prowadzenie pod nią ścieżki pomiarowej to też nie jest najlepszy pomysł, ale wybrałem mniejsze zło, całość wypakowana poligonami sygnałowymi. Jedyna ścieżka oprócz pomiarowej (dopuszczalne) to sygnał PWM. Tam gdzie prądy impulsowe - są poligony.

Ad-2 - SK36 będzie ok, footprint wyglądał dosyć chudo i podejrzewałem jakieś DO214AA dlatego zapytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubusik, odezwij się na PW, mam sprawę niecierpiącą zwłoki :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze po trochu zbierają się kolejne gadżety kilka fotek ...

74078217.th.jpg69925638.th.jpg71790561.th.jpg

obudowa wykonana super ... ja osobiscie nie mam zadnych zastrzeżeń ...

panele narazie 2 zlutowane , przepraszam ale nie wyczyszczone jeszcze :) ,dzieki uprzejmości kolegi mojego wszelkie pomiary wykonane dobrym sprzętem , jak na pierwszy raz jestem zadowolony z efektu ... podłączyłem za chwilę zasilanie i kolega nie majacy do czynienia z power ledami skomentował tylko .." ja pier......"

czekam na uwagi i komentarze (pewnie Luccutus coś znajdzie :) )

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) a DS gdzie ?

sprawdzaj temperaturę shotki i dławików bo ten projekt druku to... znasz moje zdanie. Może będzie ok, czego ci życzę jak najbardziej.

BTW - jak ja pokazałem pierwszy raz kumplowi od radia, panel od Prometeusza... to chciał mnie do sądu ciągać za naświetlenie gałek.. a ostrzegałem... (sam se włączył).

uważaj myjąc w IPA - mi się kiedyś odkleiła soczewka z XP-E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) to akurat 2 panele które będą przez cały czas aktywnie chłodzone na 100% w czasie świecenia .. dlatego ds-a nie ma ...

znam znam ... cale szczęście kolega dobrze wyposażony był i wszystko przebiegło bezproblemowo i wręcz książkowo .. , szkoda że fotki nie zrobilem z uruchomienia ...

4 termometry , 1 oscyloskop , 2 multimetry ... i cyfrowy zasilacz ... ja w tym wszystkim zadałem tylko pytanie czy to wszystko potrzebne .... spojrzenie kolegi perfekcjonisty .... bezcenne ... i opiernicz za wygląd lutów jeszcze dostałem ...

uważaj myjąc w IPA - mi się kiedyś odkleiła soczewka z XP-E

a jak sprawa wyglada z myjką ultradzwiekową ??

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

delikatnie, nie za długo. a najlepszy mały pędzelek i bibuła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

panowie mam takie za pytanko dotyczące biblioteki mbi 6651 do eagle szukałem jej wszędzie ale nie mogę znaleźć .W związku z tym mam prośbę podpowiedzcie gdzie mam szukać bo ja już nie mam pojęcia

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi