Skocz do zawartości
lubusik

Sterownik i drivery LED by Lubusik

Rekomendowane odpowiedzi

mam 2 pytania ,

1 czy wentylator z różna ilościa obrotów na min , mają takie same napięcie startowe , znaczy sie czy minimalna wartośc napięcia aby zaczeły się kręcić jest taka sama ??

2 jakie materiały można użyć do osłony ledów przed zachlapaniem i jak blisko można je umieścić , narazie myślałem nad 2mm opti white lub 2 mm plexi , czy prze 5 mm odstępu od diody nie spowoduje stopienia sie plexi ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus, mamy cos wspolnego. Ja uwielbiam jak stringi siedza na swoim miejscu bo intuicyjnie wiem gdzie są aby je zdjac. I to nie z siebie :D :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako że trzeba zrobić coś dla siebie , opracowałem sobie projekt lamy do mojej przyszłej kostki :)

kilka wizualek :

91709210.th.jpg99421890.th.jpg13729601.th.jpg11660210.th.jpg

wymiary 16cm x 25cm x 5cm ,prawdopodobnie wykonana będzie z nierdzewki 1mm , 36 W , do chłodzenia wentylator 12cm , radiator 12cm x 2 cm x 20 cm , w środku oczywiście sterownik :) ...

co sądzicie o takim wykonaniu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się - troszke podobnie do mojej "nowej" koncepcji ;) Z tym że ja daje pionowo osadzone wentylatory na jednej z bocznych zaślepek, dmuchające przez cały profil radiatora. Radiator większy (wyższy) o większej pojemności cieplnej. Komputer sterujący na tylnej ściance, zintegrowany z gniazdami zasilającymi i komunikacyjnymi. Ilość kabli i złącz a co za tym idzie potencjalnych problemów ograniczona do minimum. Temperatura systemu mierzona tam, gdzie najistotniejsza czyli na termal_layer płytki MCPCB.

nebula_3.JPG

Driver jest zintegrowany na płytce alu z Ledami. To na zdjęciu to "Nebula" - wymiary około 220x130x50 moc 48W, większy model to 2-płytkowy Defiant

5.JPG

około 400x130x50, 2 moduły LED czyli łącznie 96W

no i odchudzona wersja Prometheus II, utrzymany stylistycznie w tej samej konwencji, 4 moduły po 48W czyli tak jak było 196W. Moduy LED, specjalnie zostały tak zrobione, co daje sporą elastyczność -ten sam moduł może być wykorzystany do zrobienia w zasadzie dowolnej lampy o mocy od 50 - 400W ;) Gorąco polecam takie rozwiązanie, dziś można zlecić nawet pojedynczą sztuke płytki z LEdami na MCPCB (aluminium) i nie robi to strasznego spustoszenia w budżecie, a o ILE łatwiej, niż klejenie ledów na STAR płyteczkach...

Nie wiem, nie potrafię sie zdecydować na ostateczny wariant otworowania boków - ale to pierdoła ;)

z ciekawostek dla gadżeciarzy, WSZYSTKIE sprzęty produkowane przez nas (ReefTech) wyposażone są w opracowaną przeze mnie magistralę o nazwie roboczej ReefTech Bus, opartej sprzętowo na przemysłowym RS485, softwarowo na Modbusie. W jednym z postów wspomniałem tez o sterowniku (następca skalara - a'la profilux) - będzie wyglądem nawiązywał do lamp, będzie posiadał szynę danych RTBus, więc będzie ciekawie, bo można będzie połączyć wszystko ze wszystkim i zbudować całkiem ciekawy systemik.... już niedługo ;)

za kilka dni pokaże prawdziwe zdjęcia - nie rendery.

BTW - widze że nam sie lubusik nieźle rozkreca :) SolidWorks ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hihi ... no wkońcu ujawniliście o cudo , ale skoro lampa ma 5 cm to wenylatorki z boku mają hmm 40mm ?? nie lepiej na górze jeden zastosowac , z punktu widzenia hałasu ?

jesem bardzo ciekaw jak to wygląda od środka , czy możecie ujawnić jak to wszystko jest upakowane , po zdjęciu pokrywy ??? zawsze mnie o interesowało ..

skoro lampa ma 13cm szerokości o jaki tam radiaor upchaliście ??

no to jak już lecimy z tematem :

tu na zdjęciu "lubusik 2" 60 x 50 x 160 , 2 x 12cm wentylator , moc od 72 do 144 W hihi :)

84543651.th.jpg74403799.th.jpg38543765.th.jpg

co prawda w innej koncepcji , ale o pierwsze szkice :)

hehe nie :):) solid edge :):):):)

co do otworów , moim zdaniem takie otworowanie ogranicza troche przepływ , i hałasuje , nie lepiej coś podobnego do mojego , ewentualnie podobnie do konkurencji ??

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, 40mm Sunona na maglevie - musisz mi uwierzyć na słowo - są praktycznie niesłyszalne - więcej hałasu robi powietrze przepływające przez maskownice niż wiatraczki. Dlatego ciągle szukam fajnego sposobu na otworowanie :) Na szćzęście jak widać nie jest to problem, bo żeby przetestować inny wystarczy wymienić boczki z plexi. Przetestuje sie kilka wariantów i użyje optymalnego.

http://aqualed.pl/rt...ant/defiant.PDF

Tu masz PDFa 3Dod Defianta. Możesz go rozłożyć do pojedynczej śrubki.

Nie jest to co prawda 100% zgodny PDF z projektem (no wiadomo dlaczego) ale koncepcyjnie 90% sie zgadza. Kluczem do sukcesu jest elektronika - trzeba tak zaprojektować, żeby się zmieściła, nie gwizdała i piszczała. :)

Profil Alu? ten kupisz nawet u piekarza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z elektroniką nie ma problemu sterownik na potrzeby tej lampy porzebuje niecałych 2 cm głębokości , z tym ze na przednim panelu :) , piekarz dobra firma , ale wole w profmetkol-u ,

możesz zdradzić jak to profil ?? z pdfa to musi mieć koło 7cm szerokości ??

jeśli moge jeszcze kilka pytań , czym przysłaniacie ledy ? szyba , plexi i jaka jest odległosc między radiatorem a wewnętrzna powierzchnia obudowy ??

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest połowa A4291 czyli A5723. Pisze tak, daltego że zanim zorientowałem sie w katalogu Kety, (kupuje profile "pod domem" w leszczyńskim Matix'ie) cięliśmy na miejscu właśnie ten szerszy na pół :) 78x35mm , podstawa 5mm grubości - w sam raz do nawiercania pod wkręty od MCPCB.

Na dół wklejana jest szyba 2ka, odległość - tyle żeby na życzenie klienta mieć możliwość wklejenia soczewek. - pi x drzwi 2cm ?

BTW piekarz dobra firma, ale podwykonawce od ciecia profili na wymiar to mają tragicznego - nie polecam. Zamówiłem kiedyś partię radiatorów i wszystkie musiały iść pod frez, bo odchyłka na 165mm długości była do 1.5mm koszmar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejżałem sobie pdf ... powiem szczerze .. jestem pod wrażeniem ... chylę czoła przed mistrzem :) i trzymam kciuki za dalsze sukcesy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przestań ;) to jak klocki lego przecież - samo sie układa. Takie DIY domowe prawdę mówiąc jest trudniej zrobić niż lampę gdzie masz dostęp do maszyn, krawędziarek, lasera, plazmy, frezarki i ludzi którzy na obróbce metali zęby zjedli... Po prostu rysujesz, zlecasz, składasz....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby nie było troche ładniejsza wizka :):)

24335694.jpg

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no... ;)

Tyle palenia laserem (cała góra), z boku da się powybijać otworki - troszkę zapłacisz za tą paczke. Boje sie że sie w 500zł nie zmieścisz...

Bedziesz to malował? Przy LCD nie masz otworków - zakładam że wstawisz go na kołki wciągane, to samo bym proponował jeśli chodzi o mocowanie wentylatora. Reszta konstrukcji - nitonakrętki chyba prawda ? jeśli uzyjesz nionakrętek (koniecznie wkręć w nitonakrętki jakiekolwiek śruby przed malowaniem) klasy A2 i takich samych śrub, pamiętaj o przesmarowaniu ich czymś przed skręcaniem, bo inaczej to badziewie sie zaciera (gwinty) jedno o drugie i może być zonk za kilka dni, a zerwać nitonakrętkę to naprawdę nie jest żaden problem...

Logo - byłby bajer gdybyś przesłonił od tyłu jakąś matową folią, plexi itd i podświetlił taśmą LED ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stal nierdzewna 1mm. Przy takim typie obudowy materiał nie jest tak naprawdę istotnym kosztem, można jakieś parę zł zaoszczędzić na gorszej blasze, ale koszt robi tak naprawdę czas pracy maszyn. Nie ma co moim zdaniem udziwniać ani oszczędzać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem że to będzie np spienione pcv , bo z tym bym sobie poradził w pracy :-)

Metalu mój ploter nie tnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi