lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2011 (edytowane) Witam , jako ze info o sterowniku zamieszczałem w różnych wątkach , to chciałem to wszystko zebrać do "kupy" stąd ten wątek .. miałem dzisiaj trochę wolnego więc czasu dokończyłem mój sterownik jak i drivery do ledów , aktualnie czekam tylko na jeden stabilizator i tranzystor ... pozostaje jaszcze tylko przetestować i wprowadzić ewentualne kosmetyczne poprawki ... a więc ... drivery wykonane oczywiście na kostkach Mbi6651 , na płytce znajdują sie 4 drivery , sterowane sygnałem PWM , w dwóch parach , prąd ustawiony na 0,91 A sterownik wykonany na układzie Atmela do tego 8K zewnętrznej pamięci eeprom , i RTC na układzie ds1307 . Do komunikacji z użytkownikiem służą wyświetlacz alfanumeryczny 16x2 i 3 przyciski .. sterowanie wentylatorów sygnałem PWM za pomocą irfz44n . do sterownika można podłączyć 2 termometry cyfrowe dallasa .. funkcje sterownika : - ustawiana dla każdego kanału moc maksymalna - ustawianie dla każdego kanału godzina włączenia i wyłączenia - osobne rozjaśnianie i ściemnianie każdego kanału - ustawianie czasu rozjaśniania/ściemniania od 17min do około 2,5 godziny - sterowanie wentylatorami w zależności od temperatury - do sterownika można podłączyć dowolną ilość driverów na kanał .. kilka fotek jak zwykle z telefonu , i tak na roboczo : aktualnie czekam na moje ledy cree , wiec jak tylko dotrą to zaprezentuję fekt końcowy , a jak narazie wraz z postępem prac będę dopisywał na bieżąco informacje ... pozdrawiam Łukasz Edytowane 13 Marzec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2011 Ładnie zrobione drivery, porządnie szeroko prowadzone ściezki - gitara. W zasadzie nie ma sie do czego czepiać, tylko jedno pytanie mam - po co dawałeś zewnętrzny eeprom ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2011 (edytowane) Ładnie zrobione drivery, porządnie szeroko prowadzone ściezki - gitara. no usłyszeć to od ciebie to już naprawdę komplement nie z tej ziemi :) jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony , nie wykożystywałem tego w atmelu , gdyż (mało prawdopodobne )jego żywotność mogła by sie skończyć , a tak możemy sobie kostkę za 50 gr zawsze wymienić Edytowane 13 Marzec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2011 szkoda miejsca na płytce. Nie jesteś w stanie zajechać eepromu w atmedze, nie uda ci się - gwarantowane 100 000 cykli zapisu.... chyba że z premedytacją będziesz zapisywał do pamięci co kilkanaście mili(sekund)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2011 (edytowane) nic lepszego by w to miejsce by nie trafiło właśnie znalazłem driver do xp-g dający 1,4A na mbi6651 , nie wiedziałem ze te kostki można łączyć równolegle ??? słyszał ktoś coś o tym ?? Edytowane 13 Marzec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2011 Pierwsze słyszę, a jak rozwiązano problem synchronizacji?? Pokaż ten driverek.... Edit: rzeczywiście - skośne wpadli na ten genialny pomysł... Ale żeby tak 2 przetwornice bez synchronizacji spinać na pałe równolegle...? skandal panie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2011 (edytowane) http://www.sure-electronics.net/download/LE-LL313_Ver1.0_EN.pdf http://cgi.ebay.co.uk/10w-LED-Driver-MBI6651-based-Luxeon-White-I-1350mA-/110658271738?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c3bf39fa zobacz sobie na fotki płytki tej dużej jak dla mnie połączenie równoległe ... na aukcji napisane jest ze tylko 4 diody , powyżej 4 nie testowane ciekawe dlaczego ?? Edytowane 13 Marzec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2011 No zgadza się, ale w życiu bym czegoś takiego nie zrobił.. żeby przetwornice step-down łączyć równolegle z drugą, tak po prostu na chama, bez synchronizacji... w życiu ... przecież to NIGDY nie bedzie rónomiernie mocy transformować. Heh i jeszcze sie do tego producent przyznaje. ZObacz na zdjecie: Zobacz o ile bardziej ta z prawej dostaje po garbie.. Dla mnie rozwiązanie lipne,... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2011 no zdjęcia termo widziałem .... ciekawe jak długo to może podziałać , pewnie nie za długo ,a tak na marginesie masz może jakieś inne układy driverów do led na oku , z większym prądem niż 1a ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2011 A co sądzicie o driverach z allegro od Dareltek ? Mają regulację na zworkach do 1,4A. Mocniejsze chyba też ma, ale czy dobre? nie wiem. Dokładny opis ma w PDF na stronie produktu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2011 To jest driver na przetwornicy step down będącej stabilizatorem napięcia, z dodanym sprytnym układzikiem robiącym z niej źródło prądowe. Układ na którym została zrobiona umożliwia synchronizację kilku przetwornic ze sobą zatem można bezpiecznie ( w przeciwieństwie do powyżej opisywanego rozwiązania na MBI6651) zwielokrotniać ilość przetwornic a co za tym idzie moc. Są ponoć problemy ze sterowaniem PWM tych przetwornic, zwłaszcza na niskim wypełnieniu, o czym wspomina nawet autor na stronie, choć podaje tez sposób rozwiązania problemu. osobiście jednak wole rozwiązania dedykowane - mniej elementów, większa sprawność, mniejsze ryzyko "kraksy". Ponadto u mnie driver zawsze stanowi część jakiejś większej całości, więc rozwiązania komercyjne odpadają. pod tym linkiem: http://aqualed.pl/rtl/aquareef/led_drivers_guide.pdf znajdziecie dokumentacje driverów LED w szerokim spektrum zastosowań. Nie ma tam wszystkiego co dziś dostępne jest na rynku ale i tak jest w czym wybierać konstruktorom DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2011 (edytowane) trochę popracowałem nad sterownikiem , poza tym zamieszczam kilka filmików , włączanie sterownika http://www.youtube.com/watch?v=4mUk66GW9MM zegar ustawiamy , przy włączaniu sterownika http://www.youtube.com/watch?v=oxN-f87zbCY Edytowane 16 Marzec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2011 (edytowane) odczas pracy możemy zmieniać wszystkie parametry , wchodząc do menu http://www.youtube.com/watch?v=u6NEAfcT-_8 jutro powinienem wrzucic filmik , z rozjasniania i ściemniania ledów ... pozdrawiam komentarze i ew. krytyka mile widziane Edytowane 16 Marzec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2011 Ja tam muszę do Ciebie z piwkiem podjechać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2011 spokojnie Sławku , już o tobie myślałem jako o "testerze" tego cuda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2011 Uwagi - proszę bardzo na razie tylko jedna, a mianowicie : Dim Str_m As string * 2, Str_h As string * 2 Dim M as Byte, H as Byte 'Hour & Minutes Str_m = Str(m) : Str_h = Str(h) Locate 1 , 1 : Lcd Format(str_h , "00") ; ":" ; Format(str_m , "00") I zaraz będzie ładniej wyglądało na LCD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2011 (edytowane) hmm ... wiem wiem ... "0" przed minutami wiedziałem ze to wychwycisz , ale przed godzinami to bym sie zastanowił ... Edytowane 16 Marzec 2011 przez lubusik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2011 Zboczenie takie - zaraz rzuca sie w oczy. Zero przed godziną dlaczego? nie wiem jak ty ale ja lubię jak mi stringi siedzą w dokładnie określonym miejscu.... nie programiści bez skojarzeń proszę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach