Skocz do zawartości
lubusik

Regulator Temperatury by Lubusik

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich ...

chciałbym zaprezentować regulator temperatury , który wykonałem dla jednego z forumowych kolegów. , Regulator utrzymuje temperaturę na stałym poziomie (jak to regulator ) , oraz w cieplejsze dni po przekroczeniu ustawionej temperatury włącza wentylatory chłodzące ...

dokładność regulacji temperatury wynosi 0,5 st.C co moim zdaniem jest wystarczającą wartością .

regulator złożony z 2 elementów : zasilacza z 2 wyjściami do których można podłączyć 2000W na każdy oraz sterownika zbudowanego na mikro kontrolerze Atmela i cyfrowym czujniku temperatury Dallasa . na sterowniku wyświetlana jest aktualna temperatura , oraz posiada on 2 przyciski do ustawiania temperatur i 2 diody sygnalizujące stan każdego z kanałów ..

obsługuje się go dwoma przyciskami , w moim zdaniem dość intuicyjny sposób . zakres regulacji temperatur to 15 - 40 st. C

kilka poglądowych zdjęć wykonanych regulatorów:(za jakość przepraszam , fotki robione na szybko telefonem .)

20110312221.th.jpg20110312220.th.jpg20110312219.th.jpg20110312218.th.jpg20110312217.th.jpg20110312216d.th.jpg

jeżeli ktoś będzie chętny moge wkleić schematy i wzory płytek ...

pozdrawiam

Łukasz

m:608662163

gg:9024506

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nic wcześniej nie pisałeś że robisz....... mam pewnego pomysła zostało Ci troszkę części żeby mi skleić ?

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm .. jak to powiedzieć , żeby sie kolega nie obraził ,

te dwa egzemplarze to jakby modele eksperymentalne ..

chciałem sprawdzić czy podołam wszystkim założeniom jakie kolega postawił ..

jednej sztuki sie nie opłaca (przesyłki ) ja robiłem dwie na raz wiec było już troche lepiej ..

jak znajdzie się jeszcze jeden chętny to mogę jeszcze jedna taka serię zrobić ..

możesz też sobie podjechać do Wejherowa zobaczyć jak to wygląda i działa .. :):)

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na chłopski rozum... temp 25st. jesli spadnie na 24,5 załączy grzałkę jesli 25,5 załączy wiatraczki?? jesli tak to jaka cena tkiego cudeńka???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ...

tak na mój , chłopski rozum ..

ustawiamy 2 temperatury ,

1 to temperatura właściwa , czyli np. 25,0 st.C jeżeli spadnie poniżej tej temperatury włącza się grzałka , jeżeli temp osiągnie 25,5 st. to się wyłącza , załączanie wentylatorów nie jest tu potrzebne ..

drugą temperaturę ustawiasz sobie np. na 27 st. tak aby jak np. świetlówki ci w dzień nagrzeją wodę , lub w upalne dni w lato , i jak temp. wody osiągnie taką wartość włączają się wentylatory , dmuchając aż temp spadnie poniżej 26,5 st. C

wszystkie potrzebne części to około 100zł , więc nie tak dużo w porównaniu z oryginalnymi produktami :):)

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to spoko... mam rozumiec że cena 100zł?? ten wyswietlacz wkłada się do wody czyu jest jakas sonda do temp??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedstawie jak to wyglądało dla kolegi :

sterownik jest na kablu o długości 2metrów , można go sobie zamontować gdzieś na szafce lub w szafce(wtedy taki długi nie jest potrzebny ) ,

od obudowy zasilacza idzie czujnik na przewodzie o długości 1m , który umieszczasz w sumpie .

długości poszczególnych przewodów można dobrać do wymagań ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh Łukasz robił mi to cudeńko, opisze co i jak jak zamontuje na szafce, jak na pierwszy rzut oka jestem bardzo zadowolony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh Łukasz robił mi to cudeńko, opisze co i jak jak zamontuje na szafce, jak na pierwszy rzut oka jestem bardzo zadowolony :D

heheheheh to masz przerypane że się nie pochwaliłeś wcześniej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm .. tylko spokojnie panowie :) ...

mam nadzieję ze Damian zrobi lepsze fotki , a może i filmik nakręci :) ... i zaprezentuje ...

no i właściciel drugiego egzemplrza też, jak tylko swój egzemplarz otrzyma :)

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś jeszcze byłby chętny ???

na razie mam kilka osób , a szkoda jak by się ktoś zgłosił jak bym zamówienie złożył ...

w czwartek zamawiam inne części , wiec zamowił bym juz wszystko ...

jak ktoś ma jeszcze pytania to zapraszam

pozdrawiam

Łukasz

gg: 9024506

mob: 608662163

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostały mi 2 sztuki regulatorków , czy jest ktoś zainteresowany ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wrzucić jakąś fotkę tego termoregulatora bo w pierwszym poście jest 403 forbidden ?? Napisz jaką ma dokładność , jaki ma zakres i minimalną wielkość nastawy.

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi