Skocz do zawartości
malkowski2

Pierwsza solniczka nano

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na forum więc się przywitam i przedstawię. Mam na imię Kamil akwarystyką zajmuję się odkąd pamiętam z tym że słodkowodną. Teraz chciałbym popróbować z solniczkami. Witam wszystkich maniaków.

Myślałem o jakimś nano akwarium z rafą jednak nie znam się na tym zupełnie. Proszę o wszelakie porady jak zacząć na jakie problemy muszę zwrócić uwagę. Na allegro widziałem zestaw od aquael nano solniczki pod nazwą NANO REEF. Czy sprzęt zawarty w tym zestawie wystarcza do prowadzenia akwa? Jakich kosztów mogę się spodziewać kupując skałę piasek ewentualnie jakieś preparaty lub dodatkowy sprzęt? Czy zakładanie tak małego akwa morskiego ma sens kiedy się nie wiele wie o solniczkach? Może łatwiej utrzymać coś większego. Dodam jeszcze że moje środki finansowe są mocno ograniczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Moim zdaniem ten zestawik niebardzo nadaje się na pierwszy zbiorniczek.Słabe światło,słaba cyrkulacja i filtracja.Rozsądniej by było zmajstrować coś samemu,ale to na pewno wiąże się z innymi kosztami.

Ostatnio ktoś na forum sprzedawał reefmaxa,po drobnych przeróbkach będzie to lepsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też na początek nie polecam takiego rozwiązania. Zastanów się spokojnie nad akwa ok 250 l na początek oraz sumpem ułatwi Ci to pierwsze kroki. Chodzi bardziej o stabilizację parametrów wody. Poszperaj troszkę w necie czasami można coś używanego dostać za niewielkie pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi