Skocz do zawartości
nanorafa

Wyciszenia zasilacza do led

Rekomendowane odpowiedzi

Traf chciał (choć oczywiście będę utrzymywał że decyzja była przemyślana) że do zasilania lampy LED zastosowałem zasilacz modułowy, o taki:

Mean Well SP-200/24

Ma zapas mocy, odpowiednie napięcie, daje radę, nie grzeje się... no właśnie nie grzeje się bo wiatraczek w nim kręci się jak opętany (to jakiś Sunon z masakryczną ilością obrotów na sekundę). Hałasuje straszne. Dałem pod niego podkładki silikonowe to wydatnie pomogło zredukować jego odgłosy, ale pozostał irytujący pisk (taki jak wydobywał się czasem ze starych telewizorów, koledzy z roczników z lat 70 i starszych zapewne to kojarzą :)). Nic głośnego ale upierdliwy jak diabli. Co z tym "dziadostwem" zrobić. Ktoś używał takich zasilaczy i pokonał ich hałas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny zasilacz tylko, ze MW, a jakiś chiński i w nim tez strasznie hałasował wiatraczek, więc go wymieniłem na większy i cisza jak makiem zasiał:)

o tak to zrobiłem:))) działa do dzis;)

http://aqua-reef.pl/topic/1771-moja-lampa-led/page__view__findpost__p__18939

Edytowane przez silver200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, właśnie to jest to co mi chodzi po głowie, tylko , chorobcia, zasilacz ma 3lata gwarancji i tani nie był, jak go tak brutalnie potraktuję :) dziurkaczem to pewnie gwarancję diabli wezmą.

BTW, widzę arcitc cooling :), jaka średnica wiatraka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi