Skocz do zawartości
rpp

No to i mój projekt sumpa do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Po zamówieniu baniaka przyszła pora na projekt sumpa.

Akwarium będzie miało ok. 420 litrów (głównie pod SPSy). Niestety miejsca na sump za wiele nie mam - absolutne max. wymiary to 80x40x40/wys/ przy czym długość jeśli da się wolałbym zmniejszyć do 75cm - za to mogę spokojnie podnieść wysokość do 45cm.

Zamierzam używać pelletek więc wydzieliłem osobną komorę na taki filtr (powrót z niej będzie do komory z odpieniaczem).

Wstępny projekt wygląda tak:

nowy_sump_v2.JPG

Mam już kupioną zewnętrzną pompę Delteca i zastanawiam się czy komora o wymiarach 40x19cm zapewni w miarę stabilny poziom wody (tak żeby pompa nie zasysała powietrza). Chętnie bym ją zmniejszył do 15cm szerokości ale obawiam się, że to może być mało.

Filtr do pelletek dałem w osobnej komorze żeby zachować stały poziom wody.

Pomiędzy tą komorą a komorą powrotną dałem specjalnie 5cm szer. komorę gdzie chciałbym umieszczać różne materiały filtracyjne (wata) i absorbery. Gdzieś na forum widziałem fajny projekt dodania takich 0.5cm listewek na których można by oprzeć jakąś kratkę filtracyjną albo coś w tym stylu.

Czekam na jakieś sugestie.

Aha - sump oczywiście musi przyjąć wodę z akwa w przypadku braku zasilania i tu zastanawiam się czy przyjąć 2 czy 3cm spiętrzenia na grzebieniu (+ oczywiście pojemność komina)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te komory w założeniu mają spełniać rolę bubble stopa :-)

Jeśli zrezygnuję z uchwytów na kratkę to jak sobie radzicie z zamontowaniem waty? Bo absorbery to można wieszać w skarpetach ale watę to raczej trzeba rozłożyć i stąd taki pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bubble stopa moim zdaniem nic nie warta tak samo jak uchwyty na kratkę w sumpie musisz mieć dostęp do wszystkiego np watę filtracyjną ładujesz na ścisk /z umiarem/ nie za mocno :D / bez żadnych kratek i to wystarczy na dno Ci nie poleci a i tak raz na tydzień czy dwa wymieniasz. Ciekawie jak będziesz czyścił sump z bubble stopą B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poprzednim akwa miałem też bubble stopa i przy odpowiednim przepływie nie robił się tam straszny syf (raczej wszystko było wypłukiwane do kolejnej komory). Fakt, że bąble powietrza i tak latały w akwa ale nie mam porównania ile by ich było gdybym takiej komory nie miał :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poprzednim akwa miałem też bubble stopa i przy odpowiednim przepływie nie robił się tam straszny syf (raczej wszystko było wypłukiwane do kolejnej komory). Fakt, że bąble powietrza i tak latały w akwa ale nie mam porównania ile by ich było gdybym takiej komory nie miał :-)

a skąd te bąble powietrza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rpp, moje sugestie są takie - nie robiłbym osobnych komór na odpieniacz i filtr pelletkowy, tylko jedną dużą komorę w której zmieścisz wszystko. Wszelkie kratki na waty itp odpuściłbym całkowicie, po pierwsze wata w normalnie działającym zbiorniku nie jest do niczego potrzebna, po drugie taka wata rozlożona na kratce powinna być wymieniana codziennie, góra co dwa dni, inaczej będzie Ci stopniowo zminiejszać przepływ, a co za tym idzie spiętrzać wodę w poprzednich komorach. Po trzecie wreszcie, żaden absorber, czy to węgiel czy cokolwiek innego NIGDY nie będzie działał choćby porównywalnie umieszczony w jakiejś skarpecie, w stosunku do takiego umieszczonego w filtrze przepływowym. Zrobisz jak uważasz, ja zrobiłbym sump dwukomorowy, do tego bubblestop czyli wg Twojego rysunku, przed komorą z pompą wklejone trzy szyby - pierwsza wklejona do dna, druga o takich samych wymiarach wklejona tak żeby pod nią woda miała ze trzy centymetry miejsca na przepływ, trzecia niższa o dwa centymetry, wklejona do dna.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek - bąble powietrza były z odpieniacza (miałem Turboflotora 750 - teraz będzie DIY made by Skiba).

Seb - chyba masz rację - zrezygnuję z osobnej komory na filtr i połączę to z komorą na odpieniacz. Czyli w sumie przesunę te komory z bubble stopem w lewo w miejsce tych dwóch szyb przed pompą.

Pozostaje jednak pytanie czy te 19cm na komorę pompy będzie wystarczające żeby pompa (Deltec 4745) nie zaczęła zasysać powietrza?

Tylko cały czas zastanawiam się czy sump nie będzie za mały żeby przyjąć całą wodę w przypadku zatrzymania obiegu - czy jeśli przyjmę 2cm na spiętrzenie wody na grzebieniu to będzie ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko cały czas zastanawiam się czy sump nie będzie za mały żeby przyjąć całą wodę w przypadku zatrzymania obiegu - czy jeśli przyjmę 2cm na spiętrzenie wody na grzebieniu to będzie ok?

Na grzebieniu będzie OK raczej problem będzie na wylocie z pompy żeby Ci wody nie zassała tam daj np trójnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przyjmie wodę, musisz to policzyć :rolleyes: A żeby Ci pompa nie zasysala wody to przelot przez szybe w sumpie zakończ kolankiem skierowanym w dół :thumbsup:

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek - zamierzam dać trójnik na powrocie (całość oparta na loc-line 3/4")

Seb - no właśnie żeby policzyć to muszę przyjąć ile wody będzie na grzebieniu :-) bo różnica 1cm przy wymiarze akwa 115x66x55/wys/ daje praktycznie 7.5 litra wody a to przy tak małym sumpie jest dosyć znaczące.

Jeśli chodzi o kolanko skierowane w dół to wolałbym go uniknąć bo planuję zastosowanie kosza ssącego (żeby do pompy przypadkiem nic większego nie wpadło). No i chcę uniknąć niepotrzebnych załamań (poza sumpem i tak będzie kolanko bo pompę chcę ustawić wzdłuż żeby pomiędzy sumpa a pompę dać zawór (w razie konieczności odpięcia pompy nie chcę spuszczać wody z sumpa).

Teoretycznie przy wysokości 40cm wolne będzie ok. 50 litrów, przyjmując wariant 3cm na grzebieniu + to co zassie pompa mam ok. 25 litrów na samo akwarium + to co wyjdzie z komina (ale to dopiero będę wiedział dokładnie jak dostanę akwa - komin ma być trójkątny i nie wnikałem za bardzo jakie wyjdą jego dokładne wymiary).

Sump po sugestiach wygląda tak:

nowy_sump_v3.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem warjant 3 cm na grzebieniu to max liczyłbym ok 2 cm. Jeśli faktycznie dojdzie do jakieś plagi glonów nie kontrolowanej przez Ciebie np. urlop to pomyślał bym o 4 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rpp, zawsze musisz liczyć do krawędzi tej części grzebienia którą przyklejasz do komina, zakładając oczywiście że komin jest szczeply i ten element grzebienia również jest wklejony szczelnie, oraz że w rurze z pompy masz wywiercony otwór odpowietrzający nie wyżej niż krawędź tego elementu grzebienia.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi