Skocz do zawartości
Gość Raffy14

pictichromis - wlasne doświadczenia i obserwacje.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Raffy14

Witam.

Czy ktoś miał w swoim akwarium pictichromisa (zwanego inaczej pseudochromisem), chodzi za mną paccagnellae. Malutka i bardzo ciekawie ubarwiona. Z jakimi rybami można ją łączyć, a z jakimi nie? Miałaby szansę na niekonfliktowe życie w 150x50cm zbiorniku? Mam kilka pokolców, stadko chromisów, 2 błazny, mandaryny i 2 wargacze oraz parkę kauderni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co słyszałem od kolegów... silna terytorialna i agresywna ryba... choć sam jej nigdy nie miałem... podejrzewam, że spokojniejsza będzie Gramma brasiliensis a obie są bardzo podobne;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie toczyła boje z mandarynami i wargaczmi na pewno, z resztą tylko wtedy kiedysię jakaś zapuści w jej rewir, a on potrafi być duży, bo granice wyznacza sobie sama.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

Dzięki, czyli jest tak jak podejrzewałem :confused:

A jakie macie doświadczenia z wargaczami z rozaju Paracheilinus, a dokladniej Paracheilinus filamentosus ? Ciekawa rybka :thumbsup:

Edytowane przez Raffy14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo o tej też bym się chętnie coś dowiedział:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna ryba, w sklepach raczej ciężko trafić wybarwione egzemplarze, w baniaku równiez mi się nie wybarwił, dopóki nie wpuściłem mu chrysusa, wtedy jak zobaczylem kolory to zwariowałem, obłęd :thumbsup: Generalnie moim zdaniem jak na wargacza to wyjątkowo grzeczny, mój niestety skończył na podłodze, więc baniak powinien być w miarę możliwości z koroną, bo skaczą łobuzy.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pictichromis kiedyś tak mnie wku... zdenerwował że ... ganiał wszystkie ryby i krewetki - exmisja,to rybka silnie terytorialna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

O, ja mam właśnie chrysusa :) Czyli wybieram tego wargacza :thumbsup: Dzięki seb, muszę zajechać po wypłacie po niego :thumbsup:

Szkoda, że pictichromis jest taki agresywny, bo jest wyjątkowo urodziwy... trudno, przeboleję to albo założę minirafkę dla niego :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z chrysusem to było u mnie, podejrzewam że tak samo by się zachowywał w stosunku do każdego wargacza :rolleyes:

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w akwa walczył tylko ze ślizgiem e.bicolor i czasami ganiał błazny, miałem p.hexantea i pływały spokojnie ze sobą, mandaryna i krewetek nie ruszał. Ale fakt ryba zadziorna i terytorialna...

Edytowane przez enigma17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pseudochromis paccagnellae jest w akwa od 4 lat i nie widzę żeby był szczególnie agresywny dla innych ryb.W akwarium oprócz niego pływają ,parka błazenków,solaris,żółtek,chromisy i od 4 miesięcy mandaryn wspaniały.Może miałem szczęście trafić na osobnika spokojnego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

Może opiszę swoje kilkudniowe doświadczenie z Paracheilinus filamentosusem :)

Rybcia bardzo spokojna, przyjmuje mrożonki. Z czasem pewnie i będzie pobierał suchy pokarm tak jak mój chrysus, ale to już zależy od ryby i kwestii czasu. Jedynie co, to po wpuszczeniu rybki do akwarium... nie spodziewałbym się tego, ale dostał wciry od Ctenochaetusa. Aż tak, że słyszałem jak odbijał się od pokrywy, gdyby nie pokrywa to zapewne skończyłby się na podłodze... I po takich wcirach od pokolca zniknął na 2dni w skałach, zaniepokoiło mnie to trochę bo miałem obawy, że może padł albo wyskoczył i pies go zjadł i temu brak ciała... Ale po dwóch dniach, rankiem wypłynął. Był zaospiony trochę, ze stresu zapewne, ale najważniejsze że jest. Na dzień dzisiejszy pływa po baniaku, wcina mrożonki a po kropkach ani śladu :) Moja rybcia jest pomarańczowa, ma widoczne czerwone pręgi biegające przez całe ciało od pyska do ogona. Ciekawe czy się wybarwi tak jak te na googlu, fajnie by było :thumbsup: Fotkę dam jak mu cyknę, by najaktywniejszy jest rankiem albo południem, a w tych porach zwykle jestem w pracy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14
Generalnie moim zdaniem jak na wargacza to wyjątkowo grzeczny, mój niestety skończył na podłodze, więc baniak powinien być w miarę możliwości z koroną, bo skaczą łobuzy.

Pozdrawiam

seb

Mimo zabezpieczenia, znalazłem dziś wargacza filamentosusa na podłodze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi