Skocz do zawartości
Rado

Zmiana na solniczke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Akwarystyką zajmuję się już od x lat lecz od dłuższego czasu rozmyślałem nad tym jakie ryby chciałbym hodować i czy w ogóle jeszcze mnie to kręci,

gdyż po kilku letniej przygodzie z pyszczakami itp. doznałem niestety zupełnego znudzenia i pomyślałem że czas na zmianę.

Mam kilka pytań co do "solniczki"

Posiadam baniak 450l, ile mniej więcej musiał bym wydać na sam sprzęt? czy takie akwa nie jest za małe i czy koszty utrzymania są większe niż słodkowodnego? itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to masz ciężki orzech do zgryzienia, ja planuję akwarium 405l, sprzęt myślę że skompletuję za jakieś 6-7tys, do tego skała, zwierzęta, a koszty u trzymania na pewno większe niż słodkowodnego poczytaj trochę i przemyśl to bo szkoda żebyś się rozczarował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, wlasnie zlikwidowalem swoje ostatnie akwa Malawi. Porownujac do morskiego... hmmm... przy pyszczakach mozemy uznac ze w ogole nie ma zadnych kosztow utrzymania - oprocz znikomego zurzycia pradu na kubelek i 2 swietlowki...

To inna liga, a akwa 450l sprzedaj i ... jesli chcesz morsie to szklo tez przygotuj poprawne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, wlasnie zlikwidowalem swoje ostatnie akwa Malawi. Porownujac do morskiego... hmmm... przy pyszczakach mozemy uznac ze w ogole nie ma zadnych kosztow utrzymania - oprocz znikomego zurzycia pradu na kubelek i 2 swietlowki...

To inna liga, a akwa 450l sprzedaj i ... jesli chcesz morsie to szklo tez przygotuj poprawne...

hehehehehe :good2:

No tak ................... wzasadzie to tylko grzałka się przyda

Rado

Ale się nie martw i pytaj na forum a jak coś to dzwoiń do mnie.

888 111 445 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko uważaj! morszczyzna silnie uzależnia...;) chciałem pomóc uruchomić rodzicom akwarium bo bardzo chcieli (wybór padł na morszczyznę).... a skończyło się tak, że to ja na nic innego kasy nie wydaję, o niczym innym nie myślę jak o zmianie akwa na większe... i większe... teraz myślę o 600 litrach a pewnie za 1-2 lata już będę myślał o jakimś 1500l;)

wspaniałe hobby ale jak chcesz mieć jakieś oszczędności na koncie to zostań przy tych paszczakach;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie za szybką odpowiedź, z tego co przeczytałem to na razie nie mam co myśleć o morskim :\ ale w przyszłości założę takie akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi