Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2011 Zastanawiam się nad UV jakieś 5 moze 7 Watt. mam 4 dzień QHI i już codziennie szyby przecieram z glonów. tym razem zielonych jak idylla na pulpicie XP:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2011 HQI nie IHQ :smile: Jak duże masz akwa, jakiej soli używasz, co do niego lejesz, podaj jak najwięcej szczegółów... pył na szybach to norma ale nie codziennie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2011 nie wiem co mam z tym HQI:) cyrkulacja ok 4000L /h światło 10 000K 70W bo mam z jednej jasno i z jednej mam ciemniej. babki preferują jakoś gorty:) sól instant ocean nie wiem czy nie przejsc na HW chyba była lepsza, odpieniacz weipro z pompą, korale dopiero zaczynam "sadzić" na skałach Pachyclavularia violacea, xenia, sinularia i skały ok 1/5 zbiornika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2011 woda Ro 75GDP a odżywkę mam na razie acti marine aquael bodajże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2011 bede ładował w weekend martwy piach wyparzony w piecu z innego akwarium znajomego, rozgwiazda miała problemy z grzebaniem... za gruby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2011 UV bym sobie odpuścił, akwarium świeże, to takie glony mają prawo się pojawić. Teraz jak wsypiesz piach, to pewnie sytuacja się zmieni i glony znikną , albo będzie ich jeszcze więcej Poczekaj samo przejdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2011 1. 70W na 168 litrow? duzpo za malo 2. cyrkulacja 4000l/h... jw 3. zywy, wypazaony piach ? nie ryzkowalbym 4. co to jest odzywka Actii ? 5. UV 5 W to strzelanie z kapiszonow do sloni, jak juz to conajmniej 11W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2011 Grzeniu z całego serca polecam węgiel...i to w sporej ilości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2011 HQI 70W na rozruch tego akwarium w zupełności wystarczy... i ja bym nie świecił nim dłużej niż 5h dziennie, przez pierwsze 2 miesiące... nic nie lej na glony, ślimaków kup do kopania w piachu i zżerania ze skały glonów i będzie ok. UV jest zbyteczna, akwarium dojrzewa:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2011 a UV powinna działać cały czas czy tylko na troche ją wlączacie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2011 a UV powinna działać cały czas czy tylko na troche ją wlączacie? UV nie powinno działać wogóle zabijasz bakterie. Lampę UV stosujemy przy chorobach ryb. A jeżeli już mowa o lampie to daje efekty ok 36 W. Daj poprostu węgiel i tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2011 (edytowane) każda lampa UV daje efekty... kluczowym jest przepływ a nie moc lampy:) Wiadomo że 1000litrowego akwarium nie ogarnie 5W, ale 7W akwarium 160 litrów przy przepływie 200 l/h będzie ok @morog - lampę włączam sporadycznie, jak mi jakiś syfek na piasku wyskakuje. Ale znam i takich co 24h mają włączone i bakterii wszystkich im nie wybiło;) @grzeniu88 Tobie jednak, jak pisze @sławomirdyl, wystarczy węgiel. Edytowane 22 Luty 2011 przez dominik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2011 Szkoły są różne.. bakterii nie wybijesz, bo one są raczej osiadłe, gdyby bakterie pływały sobie tylko w toni to nikt nie robiłby wkładów filtracyjnych o zwiększonej powierzchni, takim wkładem w morskim jest skała i piasek. To tam żyją bakterie, dlatego tak ważna jest cyrkulacja. UV 24 na dobę stosują często osoby, które maja wymagające ryby, profilaktycznie. Włączenie lampy 2-3h na dobę mija się z celem. Jeśli lampa ma być włączona na czas np choroby to moc musi być większa, jeśli chodzi non stop to mniejsza, osobiście zastanawiam się nad 18W z przepływem ok 200l/h na 400l w trybie 24h, właśnie z uwagi na ryby które chcę trzymać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2011 czyli nie jest to złe rozwiązanie jeśli chodzi o wymagające ryby i glony po części... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2011 jak narazie mam lampe 9V z małym przepływem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach