Skocz do zawartości
Grzeniu88

piach z innego zbiornika

Rekomendowane odpowiedzi

dziś dostałem jakieś 35kg piasku który kiedyś żył... kiedyś bo stał obok domku na mrozie i wszystko tam padło. po wniesieniu do domu wiadomo zaczał się lekki zapach procesów gnilnych piach jest płukany, byl z 450L akwarium morskiego i na pewno był kupowany jako żywy. bezpieczne by było umieszczenie go w akwarium? piach już był po ok 12 płukaniach w zwykłej wodzie, potem w celu zabicia bakterii był zalany wrzątkiem na długi czas, i był porządnie oczyszcany, wiadomo i tak się woda robi lekkie mleczko ale kazdy tak ma. Co o tym sądzicie. jest mniejszej granulacji niż mój ale prawdziwy, ja miałem coś w rodzaju grysu co się stosuje do wzbogacenia wody w Ca... proszę o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym czegoś takiego nie wkładał do zbiornika.Przy odrobinie "szczęścia" z glonów nie wyjdziesz do przyszłej zimy :D

Jak chcesz zaoszczędzić to lepiej kup nowy ,czysty martwy piasek.Można taki kupić za parę zł. za kilogram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez gotowanie możesz pozbyć się bakterii...a co z resztkami organicznymi???

Wsadzisz to do zbiornika i możesz narobić kaszany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tam :)) ja swój dobrze płukałem, przelewałem wrzątkiem, a później z filtrem mechanicznym w baniaku chodził chwilę. Żadnych negatywnych skutków, chociaż pewniej jest kupić martwy piach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo lepiej:) w moim coś czuje że za dużo krzemianów jest bo mam coś w rodzaju grysu wapiennego... a tu jest prawdziwy koral. moze jak postoi w wodzie i bede ją podmieniał potem do wody ro... i tak na zmiane... zastanowie sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak przeciągne moje teraźniejsze dno to podejrzewam że mam więcej resztek org niż w tamtym:P lekka zadym sie robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może go z węglem potrzymać w wodzie... merdając co jakiś czas...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Organikę czyli części stałe, możesz usunąć za pomocą filtrów mechanicznych, a nie węglem, jak będziesz prał piach w wiaderku i zmieniał wode, to gdy osiągniesz efekt taki że już woda się nie brudzi powinno być lepiej :)

słyszałem też o metodzie wypalania, tzn. piach do piekarnika i pieczemy:)

mając dojrzałą skałę i wrzucając martwy piach, długo nie pozostanie on martwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej i taniej kupić zwykły piasek akwarystyczny np w pierwszym napotkanym sklepie akwarystycznym? Bakterje same się zalęgną. Mit o żywym piasku to dla mnie naciąganie akwarystów. Starego piachu bym nie brał bo niewiadomo co w nim siedzi a jak ktoś miał dsb to już tragedja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie sugeruję czy gdzieś napisałem że kwarcowy piasek się nadaje ? Zmielony koral tak. Czy w reaktorach nie stosujemy grysu koralowego jako wkład ? I co sę nie nadaje. ? Co to jest żywy piach ? Jak myślisz jakie tam jest życie jak jest zapakowany w worku i kilka miesięcy czy lat siedzi w sklepie czy magazynie. Samo życie :teehee:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koral nowy mam ale granulat jest wielkości odciętych ludzkich palców. zmielić go chyba ciężko bedzie:) szukałem drobnego ale nie ma w moim mieście, tutaj ludzie zajmują się wszystkim tylko nie akwarystyką. same prostactwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek no właśnie mi o to chodzi, więc piasek koralowy gdzie nazywa się to piasek koralowy będzie ok ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzeniu skontaktuj się z Zoofokusem,mają dobry ,drobny piasek za śmieszne pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi