Skocz do zawartości
Robert16

Pytanie początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych w tym temacie niż ja. Od wielu lat jestem akwarystą obecnie hoduje dzikie skalary, wcześniej były palety i inne. Ostatnio przez przypadek trafiłem do sklepu akwarystycznego w innym mieście i ... z tej wpadki wybuchła miłość od pierwszego wejrzenia... :-) Zobaczyłem skrzydlicę, no i chyba pożegnam się z skalarami na rzecz tego lwa :-)

Ale mam do was forumowicze pytania.

Po pierwsze czy moje 240l akwarium nadaje się dla tej ryby?

- Chciałbym akwarium gatunkowe - max. 2sztuki, no chyba że na coś jeszcze mnie weźmie. Na pewno nie mam planów co do koralowców to zostawię sobie na później.

Po drugie w sklepie powiedziano mi że mogę użyć wody wodociągowej do której dodaje soli morskiej, prawda czy fałsz?

- Wszędzie czytam że potrzebna jest woda RO, a tu co?

Po trzecie: dysponuje akwarium 240l, filtrem zewnętrznym, kubłowym 1200l/h, belka oświetleniowa 3x54W T5 (tu rozumiem że wymieniam lampy na morskie) czy poza akwarium, belką, filtr się nada, nie wiadomo jak się ta przygoda skończy ( czy mogę więc użyć filtru zewnętrznego ?) czy może mam myśleć o czymś innym?

Jak do tego się zabrać z głową by ustrzec się problemów.

Niestety akwarystyka morska jest w Polsce uboga w informacje, a z książek i internetu wypływają sprzeczne wnioski.

Więc pomóżcie, doradźcie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moją rafę ciągnę na kubełkach ale mam przy tym dość dużo żywej skały co wzmaga filtrację:) myślę, że takie światło jak masz to może być:) co do reszty to może ktoś jeszcze się wypowie bo ja nigdy skrzydlic nie hodowałem BO na rafę to one nie bardzo się nadają, zwłaszcza jak mam małe rybki:) przy sprzątaniu będziesz musiał uważać bo jak się nadziejesz na kolce to może być niezłe KUKU;) powodzenia i liczę na jakąś relację:) sam się zastanawiam czy po wymianie akwa na większe, w tym mniejszym nie zasiedlić skrzydlic:)

aha co do wody RO to jest kilku akwarystów co nawet rafę prowadzą na kranówie... niby działa:) ale sam nigdy nie widziałem:)

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podszedł bym do tego tematu troszkę inaczej

Jeżeli chcesz się bawić w akwarium morskie

to raczej kompromisy nie wyjdą Ci na dobre

Zastanów się czy nie lepiej zacząć od początku

zamówił bym akwarium albo kupił używane

akwarium morskie z tamtego zrobił bym sump

Oświetlenie po zmianie świetlówek wystarczy pod

tego typu akwarium tylko z rybami. Woda RO + żywica

to podstawa faktycznie znam kilku kolegów

co jadą na wodzie wodociągowej ale to wyjątki

czasami tak jest że woda jest dobrej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no i wydajny odpieniacz,podstawą filtracji w akwarium FO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz, RO też, ok - na pewno będzie tak jak relacja z zakładania, na razie pogłębiam wiedzę, ściągam wszystko co może się przydać...

Czuje się jak raczkujące dziecko :-)

Co do filtracji - podkreślam że jestem raczkujący :-)

Sump - to przecież nic innego niż komora z złożem dla bakterii, czasem z odpieniaczem i grzałką, więc teoretycznie rzecz ujmując filtr kubełkowy jako filtr mechaniczny + odpieniacz+ cyrkulatory też by zdawały egzamin??? Zakładając że użyje dużo żywej skały???

Widziałem gdzieś jeszcze w książce jakiejś anglojęzycznej akwarium oparte o filtrację podżwirową? To chyba nie jest wydajna metoda???

Podkreślę jeszcze raz jestem raczkujący...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja lecę na dwóch kubełkach, sporo skały ale obsada też nie mała:) odpieniacz zewnętrzny deltec mce600:) no i wszystko żyje i ma się nieźle:) więc dwie skrzydlice też powinny przeżyć:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pierwsze pytanie jakie bybm zadał koledze to jakie skrzydlice chce trzymać w tym 240 litrowym baniaku? Jest bardzo mało skrzydlic które się nadają do takiego litrażu (co niektórzy twierdzą nawet że nie ma skrzydlic do takich baniaków) . Co do filtracji to musi być naprawde mocna bo to ryby które strasznie brudzą wode i myślę że bez odpieniacza się nie obejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Bart więc może coś z tych moich planów wyjdzie :-)

Chciałbym posiadać maksymalnie dwie skrzydlice pstre Pterois volitans, na tej stronie w artykule poświęconym im jest informacja że najmniejszy zbiornik dla nich to 240l, zakładając że do chowu ryb podchodzę poważnie po próbie (jeżeli się nie zrażę za bardzo ) to pewnie przygotuje większy zbiornik.

To ma być moja próba sił :-)

Odpieniacz na pewno będzie, do tego myślę że kupie jeszcze jeden filtr zewnętrzny zraszany, no i żywą skałę. Myślę też o większych glonach w końcu to rośliny mają duży udział w łańcuchu amoniak-NO2+NO3.

Planuje kupić młode ryby ponieważ wydaje mi się, że łatwiej taką rybę przyzwyczaić do swoich warunków, karmienia itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak dobry odpieniacz, jeden filtr pełen ceramiki, drugi absorbery i wegiel, dobra cyrkulacja i sporo skały a nie będzie problemu z no2 i no3:) ja tak mam, do tego 12 rybek obficie karmionych:) nigdy z tym nie miałem problemu:) trochę po4 mi wyskakuje i sylikaty ale od tego są absorbery:) dla dwóch ryb zakładanie sumpa to chyba lekka przesada:) tyle, że trochę pracy Cię czeka ja taki minimum raz w miesiącu kubełki czyszczę:) a co do samych skrrzydlic to się nie znam:) więc z tym jaką dobrać to Ci nie pomogę:)

http://pl.reeflex.net/tiere/54_Pterois_volitans.htm to ta skrzydlica... straszny olbrzym... na to z pewnością za mały baniak!! to będzie męczarnia!!

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uważam że wybrałeś sobie najgorszą z możliwych ryb skrzydlicowatych do Twojego baniaka. Jest to gatunek rosnący do bardzo dużych rozmiarów i przy odpowiednim karmieniu co jest niezbędne do prawidłowego rozwoju tej ryby bardzo szybko rosnącą. Jeśli miałbym coś polecić to poszukaj takiej Dendrochirus brachypterus na początek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pterois radiata ewentualnie taka. ale też potrafi 20cm i wiecej miec. widziałem na własne oczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racje macie Panowie troche za duża jak na to akwarium , więc trzeba będzie wybrac gatunek albo przygotowac zbiornik dla tej :-)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączę się do tematu odnośnie skrzydlic, akwarystyką zajmuje się od małolata to już jakieś 20 lat. Przygoda praktycznie identyczna, w swoim baniaku o identycznym litrażu i zapewne wymiarach mam obecnie dzikie Apistogramma Baenschi F1- piękne ryby, ale po odnalezieniu w piwnicy starych numerów akwarium był obszerny artykuł na temat skrzydlic i tu... zakochałem się od pierwszego wejrzenia wraz z moją żoną, która też bardzo pragnie je mieć.

Chciałem podejśc do tego rok temu ale pan w warszawskim sklepie z artykułami morskimi wyliczył mi sprzęt do takiego akwarium w cenie dobrego samochodu, około 20 tyś złotych- przepraszam ale poj... ało tego sprzedawce- nie bede mowil co to za sklep itd.

Szczerze to chyba też spróbuje tak jak młodszy kolega- mam identyczny sprzęt, czyli dokupić kilka rzeczy- wymiana oświetlenia i można myśleć o starcie-bardzo fajny temat. Dziękuję serdecznie za rozwianie moim obaw. :)

P.s czytałem, że któryś z gatunków skrzydlic udaje się rozmnożyć w akwarium ,więc młodszy kolego poczytajmy dokładniej i wybierzmy tą która może dać nam o wiele więcej radości :D

Pozdrawiam

Edytowane przez szav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi