Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 (edytowane) Bardzoooo powoli zbliżam się do zalania szkła 450L + 130L sump łącznie ok. 580L wody w systemie i powoli chciałbym sobie ogarnąć obsadę do tego baniaka, co sądzicie o takiej obsadzie docelowej: 1x żółtek 1x hepatus 1x białobrody 1x xanthurum 1x salarias 1x Dascyllus aruanus 8x chromis 2x mandaryn (parka) 2x błazenek ocellaris 6-7x debelius 5-6x krab pustalnik 1x babeczka jakaś coś jeszcze mogę dodać? Zaznaczam, że w akwa bedzie sporo przestrzeni do pływania wymiary 115x60x65 (dł. x szer. x wys.) Odpieniacz będzie to kopia BK 160 na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 lub BK 200... co byście doradzili jeszcze do takiej obsady Choruję na Naso ale to byłoby już chyba lekkie przegięcie hehe Edytowane 12 Luty 2011 przez Mr_Garden Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 do tego zestawu mozesz od mnie wziac borsuka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 Mam bardzo podobną obsade pokolców u siebie w 650L (też cztery tylko zamiast żółtka mam veliferum) i moim zadaniem musisz się nastawić na bardzo wydajną filtrację jeśli naprawde chcesz mieć te cztery pokolne w tych 450L. O dołożeniu do tego Naso bym zapomniał... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Raffy14 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 Jak dla mnie to za krótkie akwa na 4 pokolce, sam mam 450L ale o standardowych wymiarach 150x50x60. Nie wyobrażam sobie tyle pokolców w 115cm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 Każdy pokolec to przegięcie do akwarium, nic nie zastąpi skrawka oceanu.. A jak długo siedzisz w morszczyźnie ?? A Kiedy masz zamiar wsiedlać ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 białobrodego bym nie brał i za niego naso - z białobrodym chyba tylko problemy są u siebie właśnie z tego powodu dam naso a zrezygnowałem z białobrodego - Łukasz z Acropory odradzał i to bardzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 (edytowane) Nad borsukiem się zastanowię, też go kiedyś brałem pod uwagę Wojetek filtracje chcę zrobić jak największą i wydajniejszą, właśnie ze względu na pokolce. Raffy wszystko zależy od ułożenia skały, będę miał 60cm głębokości i dużo przestrzeni w zbiorniku, słup wody też spory. Niestety tylko taki wymiar bo ogranicza mnie miejsce... też bym wolał dłuższe Nie jeden z nas, dotychczas miałem 2 pokolce w 200L (żółtek i hepatus) w morszczyźnie stosunkowo krótko bo raptem rok, ale w samej akwarystce jakieś 10 lat (trochę ryb przeszło, przez moje ręce), co do zasiedlania planuję nie wcześniej jak w kwietniu/maju (pokolce na koniec zwłaszcza białobrody) czyli pewnie jakoś latem (baniak jeszcze nie wystartowany, ale nie spieszy mi się) MIQ tak właśnie myślałem, ale mam słabość do białobrodego (wpuszczać będę go jako ostatniego i postaram się kupić jak najmniejszego) Co do akwa to dla pokolców będzie chyba spory kawałek, skała będzie ułożona na 3 wzniesienia z grotami i pomostami, natomiast cały front (jakieś 20-25cm głębi) będzie to pusta plaża tak samo jeden z rogów akwarium, wystarczy tyle na 4 pokolce? Dodatkowo będą jakieś 3 urwiska także będą mogły sobie dobrać rewiry i unikać kontaktu "wzrokowego" Edytowane 12 Luty 2011 przez Mr_Garden Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 Mr_Garden: wpuścisz wszystkie ryby, zaaklimatyzują się będzie spoko, wpuścisz białobrodego, dostanie kropek i razem z nim zejdzie ci cała/połowa obsady - scenariusz jak najbardziej realny i z życia wzięty (poczytaj forum) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 czytałem i to mnie trochę niepokoi, chociaż u Rafała z Białegostoku zawsze wywala kropki i jest spokój, ale wiem, wiem każda ryba jest inna Lecz np. mój hepatus jak grzebałem trochę w akwa (np. przestawiłem kilka szczepek) potrafił się obsypać za każdym razem kropkami, schodziło mu to po 2-3 dniach nie raz (taki był strachliwy), jeszcze pomyślę nad białobrodym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2011 (edytowane) W takim razie białobrodego bym sobie podarował przez conajmniej rok. Podobnie jak i inne acanthurusy. A jak już chcesz go koniecznie mieć to uv lub ozon obowiązkowo.. Ale w nieustabilizowanym zbiorniku nie wróżę mu zbyt długiej przyszłości. Edytowane 13 Luty 2011 przez Niejeden z nas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2011 oki tak zarobię dzięki za wskazówkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Raffy14 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2011 Na początek możesz dać żółtka i hepka, po czym daj sobie trochę czasu Reszta ryb myślę, że bez znaczenia Ahaaa, i ze 2 wargatki doktorki wpuść - przydadzą się jak pokolce będą zestresowane z powodu przestawiania szczepek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2011 (edytowane) Raffy jak wpuszczać to wiem i w jakich odstępach też bo już to przerabiałem (chodziło mi o info na temat obsady- jej jako taka zgodność ) zapomniałem własnie wymienić doktorka będzie obowiązkowo przy pokolcach Edytowane 13 Luty 2011 przez Mr_Garden Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2011 Mr_Garden ciekawie ta Twoja obsada wygląda:) ale przy białobrodym to faktycznie chyba bym uv założył, sam się noszę z zamiarem kupna pod nowy baniak. Do 400etki chce tylko 3 pokolce ale w tym lineatusa, który podoba się Karolinie:) Wybrałeś już jakąś babkę? tak żeby w akwa nie było biało od pływającego piachu wszędzie, a jednocześnie żeby jednak cały czas coś go przekopywało? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2011 Hejka Sienki :smile: Fajnie, że się podoba obsadę chcę dobrac tak żeby było maks. kolorowo i wszystko pływało dynamicznie i tworzyło spójność z rafą UV-ke chyba kupię zaraz na początku (wole dmuchac na zimne) będę ja sobie puszczał 2-3 razy na tydzień po 2h. Co do babki to hymmm.... nie mam zbytnio doświadczenia w nich bo każda mi wyskakiwała w bardzo krótkim czasie Chcę wybrać teraz jakąś spokojną tak żeby nie było tornada jak będzie płynąć... masz jakąś na oku? Lineatus piękna i za razem na prawdę mądra ryba Może jeszcze trochę zmodyfikuję obsadę Wczoraj liczyłem i będzie w systemie ok 600L wody ... P.S. Jak tam wasz nowy baniaczek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2011 Widziałem że już nawet go skomentowałeś Powiem Ci co my planujemy: Mamy: Siganus vulpinus - borsuk Neoglyphidodon oxyodon - garbik Ocellaris x2 Chromis viridis x6 Nemateleotris magnifica Chcemy do tego: Acanthurus lineatus Paracanthurus hepatus - hexa Pseudocheilinus hexataenia - doris Labroides dimidiatus - doktorek Amblygobius phalaena Pseudanthias x 3? same chromisy średnio u mnie pływają w stadzie.. siedzą i czekają na jedzenie do piachu Amblygobius phalaena, z tego co wiem ładnie kopie a nie robi burzy piaskowej. UV 2-3 h to nic nie da.. ja planuje 18W plus pompka ok 200l/h (5w) i 24 na dobę (najprawdopodobniej).. alternatywą jest ozonator, ale koszty i ryzyko za duże.. Przy obsadzie też sugerowałem się kolorami plus zamknięciem ekosystemu, chce żeby wszystko żyło w zgodzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2011 przez pierwsze 2-3 tyg. nie ma sesnu chyba 24h dawać UV, rzecz jasna potem zwiększe Pseudoanthiasy hym... piękne ryby ale stadne... może zamień je z chromisami i daj stadko 8 pseudoanthiasów? Ja rozważam jeszcze taką właśnie kombinację Jakich wymiarów masz ten baniak bo chyba nie doczytałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2011 baniaczek 120x60x55, małe tzn. takie w sam raz.. podobno po wpuszczeniu 3-4 antiasów będą one 'rywalizowały' z chromisami i będzie większy ruch w akwa:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach