tomcom 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 (edytowane) Witam, Mam w planie założenie homarium. Nie wiem jeszcze dokładnie jakie wymiary, tak więc kwestię doboru sprzętu zostawię na później. Tymczasem zaciekawiła mnie pewna rzecz dotycząca konstrukcji samego zbiornika. Konsultowałem się w tej sprawie z kompetentną -tak mi się zdaje -firmą, która zakłada morskie baniaki i powiedzieli, że szyby muszą być podwójne, z gazem obojętnym między nimi. Bo inaczej przy dużej różnicy temperatur będzie się intensywnie skraplać woda po szybach. Zaciekawiło mnie to bardzo. Nigdy nie widziałem takiej konstrukcji. Widziałem hamarium w Londynie, na pojedynczej szybie i nic nie leciało po szybie, ale temp w baniaku była ok 15'C, a miło by było ją schłodzić do ok 8'C, więc może przy większej różnicy się skaropli... Co myślicie? pozdrawiam p.s.macie może jakieś fotki homariów? albo wiecie gdzie w Polsce się znajdują? Edytowane 12 Luty 2011 przez tomcom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 w okresie zimowym wilgotność powietrza w mieszkaniu może wynośić w okolicach 60% - przy temp. powietrza 21 stopni punkt rosy wynosi 12,92 stopni celcjusza Patrz tabela wpisanie homarium w google grafika pokazuje, że jednak stosuje się podwójną szybę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcom 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2011 OCB, dzięki za konkrety Czy dobrze rozumuję? Np. jeśli wilgotność powietrza jest 60% a temp=21'C, to jeśli temperatura w akwa będzie poniżej 12,92'C, to na szybie będzie mi się skraplać para? Czyli jeśli zamierzam w homarium utrzymać ok 8'C, to przy wilgotności 60% para powinna mi się skraplać już w temp. otoczenia ok 16'C? Jeśli dobrze to interpretuję, to faktycznie na bank będzie mi się lać po pojedynczej szybie pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach