Skocz do zawartości
tomcom

homarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w planie założenie homarium. Nie wiem jeszcze dokładnie jakie wymiary, tak więc kwestię doboru sprzętu zostawię na później.

Tymczasem zaciekawiła mnie pewna rzecz dotycząca konstrukcji samego zbiornika.

Konsultowałem się w tej sprawie z kompetentną -tak mi się zdaje ;) -firmą, która zakłada morskie baniaki i powiedzieli, że szyby muszą być podwójne, z gazem obojętnym między nimi. Bo inaczej przy dużej różnicy temperatur będzie się intensywnie skraplać woda po szybach.

Zaciekawiło mnie to bardzo. Nigdy nie widziałem takiej konstrukcji. Widziałem hamarium w Londynie, na pojedynczej szybie i nic nie leciało po szybie, ale temp w baniaku była ok 15'C, a miło by było ją schłodzić do ok 8'C, więc może przy większej różnicy się skaropli... Co myślicie? :unsure:

pozdrawiam

p.s.macie może jakieś fotki homariów? albo wiecie gdzie w Polsce się znajdują?

Edytowane przez tomcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w okresie zimowym wilgotność powietrza w mieszkaniu może wynośić w okolicach 60% - przy temp. powietrza 21 stopni punkt rosy wynosi 12,92 stopni celcjusza

Patrz tabela

wpisanie homarium w google grafika pokazuje, że jednak stosuje się podwójną szybę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCB, dzięki za konkrety :thumbsup:

Czy dobrze rozumuję? Np. jeśli wilgotność powietrza jest 60% a temp=21'C, to jeśli temperatura w akwa będzie poniżej 12,92'C, to na szybie będzie mi się skraplać para?

Czyli jeśli zamierzam w homarium utrzymać ok 8'C, to przy wilgotności 60% para powinna mi się skraplać już w temp. otoczenia ok 16'C?

Jeśli dobrze to interpretuję, to faktycznie na bank będzie mi się lać po pojedynczej szybie :good2:

pozdrawiam :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi