Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2011 witam jak w temacie jestem szczęśliwym posiadaczem tego zasilacza moje pytanie jest następujące, jak ustawić zasilacz by startował od razu ze 100 % mocy bo obecnie po podpięciu do 10 diód 5x XP-g i %x XP-E diody nie świecą. Czy da się jakoś wymusić działanie zasilacza bez dodatkowego sterowania. Z góry dzięki za info. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2011 jeśli podłączyłeś je szeregowo, jak lampki na choince to nie ma prawa działać. Musisz podłączyć 2 łańcuchy po 5 sztuk równolegle, i wymusić 2x wiekszy przepływ prądu. Czyli dla XPE dajesz na przykład 1400mA (wtedy ledy będą wysterowane po 700mA na łańcuch). Napiecie musisz ustawić powyżej 17V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2011 a no to dla mnie nowość bo na sąsiednim forum ktoś mi właśnie podpowiedział by połączyć szeregowo. Ale szybkie pytanie w tej konfiguracji czyli 5 x xp-g, 5x xp-e z tym zasilaczem bez dodatkowego sterowania będzie to działać ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2011 Inaczej . Jeśli chciałeś te ledy zasilać 700mA, to po podzieleniu na 2 łańcuchy po 5sztuk, ustaw 1400mA i napiecie 20-24V. i bedzie świeciło bez żadnych dodatków. Taki sposób łączenia nazywany jest - szeregowo-równoległym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2011 dzięki locuttus za słowa otuchy bo już traciłem nadzieje, ale ogólnie widzę że bez drugiego zasilacza ani rusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2011 jak ani rusz? Przecież załatwisz to jednym zasilaczem !! Zamiast do + i - podłączać JEDEN łańcuszek 10 ledów, podłączysz DWA łańcuszki po 5 ledów.... i świeci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2011 a co z tymi dwoma kablami od sterowania zaizolować połaczyć uciąc:)?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2011 zaizolować i zostawić - mogą się przydać. po co ucinać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2011 ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach