Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2011 Kłaniam, Wiem, że kilka osób w swoich lampach led stosuje diody UV. Chciałem prosić, żebyście się podzielili doświadczeniem - ile macie tych diód i co na to korale. Mam zamiar poprawić jakość światła u siebie, a świetlówki byłoby mi potwornie nieporęcznie teraz montować. Dziękuję i pozdrawiam. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2011 bez świetlówek LEDy to lipa PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2011 (edytowane) Diody UV to dla mnie pomyłka. Ta niska długość fali to tylko i wyłącznie actynika dodaj T-5 ale czasami wydaje mi się że można się obejść bez tego, testy prowadzone od kilku miesięcy potwierdzają tą tezę ale okres może być za mały. Nie do końca Tomiooo może oświetlenie lepiej wygląda Edytowane 1 Luty 2011 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2011 Wiedziałem, że tak odpowiecie Niestety aktynika = nowa lampa. Dziękuję i pozdrawiam. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2011 Victor moje doświadczenie w tej dziedzinie jest kilkumiesięczne więc marne ale powiem tak na lampę led 300 W mam ok. 10 W UV-A - długość fali między 380 a 405 nm - próbowałem trochę świecić z tymi ledami a następnie bez nich. Wizualnie korale lepiej wyglądają z UW - więcej wyciągają polipy i kolorki są bardziej żywe. Mam dwa rodzaje led UW - 2 sztuki 3 W i 5 sztuk 1 W w różnych długościach fali. Faktem jest, że rozważam dołożenie jednej lub dwuch tub T5 ale na razie tylko w celach sprawdzenia reakcji zwierzaków bo przyrosty pod samymi ledami są dla mnie zadawalające a kolor światła (dla niektórych wyprany) jak dla mnie jest zdecydowanie na plus LEDów do HQI ale to są odczucia subiektywne i o gustach nie dyskutuję podkreslając stwierdzenie jak dla mnie p.s. Sławek a ile led UV wsadziłeś już do swoich lamp? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2011 Dzięki za odpowiedź, właśnie zamontowałem 2x1W, czyli trochę mniej niż u Ciebie. Zobaczymy co będzie. PZdr Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2011 Fischer1 Z rok temu dałem 5 UV nie w lampach ale osobno w zakresie podobnym jak u Ciebie może faktycznie było ich za mało. Ale lepiej korale polipowały pod T-5 actyniką Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Lipiec 2011 Przepraszam że odgrzebię temat a gdzie UV led kupujecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Lipiec 2011 Przepraszam że odgrzebię temat a gdzie UV led kupujecie Ja tutaj: Neoled PZdr Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2011 (edytowane) wielkie dzięki za podpowiedz a jak testy z dodatkowym UV korale lepiej rosną ps i jeżeli tak to przy jakiej proporcji do RB i XP-G Edytowane 26 Lipiec 2011 przez juko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2012 O, temat już widzę był. Jakie są wnioski z eksperymentów po kilku miesiącach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach