Skocz do zawartości
Ben_sage

Tania oprawa HQI allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam taniej oprawy 150w do akwa w domu mnie niema wiec dobrze aby korale takowo rosły bo na t5 stoją w miejscu.

Czy taka lampa sie nadaje?

Czy potrzebny mi jest kabel zasilajacy tylko?

Czy wszystkie żarniki maja uv czy tylko te wybrane?

Jakis statecznik czy uklad zaplonowy?

Jestem zielony bo zawsze mialem T5

http://allegro.pl/nowa-lampa-oprawa-hqi-150w-metalohalogen-na-rx7s-i1402772682.html

allegro.pl/nowa-lampa-oprawa-hqi-150w-metalohalogen-na-rx7s-i1402772682.html

pozdrawiam

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x belki glo 140w 4x39w mam malutki baniaczek 160l poziom wody obecnie 35cm - niema mnie w domu.

Krew mnie zalewa jak wracam co nd a tam rosnie nie w cm tylko w mm.... zielona monti jakoś rosnie, ale mam tez pare innych sps i juz nie mam cierpliwosci.

Swiatlo obecnie 2x 1000k white + Actinic + blue plus.

Wypada 1w/1l

Z tego co napisali uklad zaplonowy ma wiec chyba tylko kabel,zarnik i jazda.... wezme jakieś sznurowadła i wiertare i spuszcze z sufinu :lol:

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wzrostu koralowców ważne jest:

- poziom NO3 i PO4 ?

- poziom Ca i Mg

- coś dozujesz, czymś dokarmiasz zwierzaki?

- ile czasu u Ciebie świecą te świetlówki?

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomiooo zgasiłeś mnie teraz.... bo troszke robiłem inaczej niż teoria tego wymaga. - a propo testów. :ninja:

Nigdy sie na tym nie skupiłem.Wydawało mi sie iż to swiatło gra kluczową role w rozroście.

Do niedawna nie zależało mi na mega przyrostach bo swoja uwage zwracały rybki teraz niemam wogóle ryb.

Odpieniacz pracuje 24h na pełnej.Przy usunięciu ryb wywaliłem też piach usunołem jaki kolwiek brud z dna i podmieniłem 30% wody akwarium ma wode white.

Jeśli chodzi o suplementacje dozuję w dosyć delikatnych ilosciach (podobnie do tego co na etykiecie)

Witamino M - grotecha(aminokwasy) + essential elements.

Korale mają dobre kolory i nigdy od początku nie miałem z nimi problemu. - nie twierdze że nie rosną bo rosną ale mogło by rosnąć szybciej.

Swieci sie około 6-7H swietlówki wymieniane co 6 miesięcy.

Normalnie robiłem regularne podmiany wody - a korali niema zbyt dużo.

Czekam tylko na baty bo generalnie testy mógłbym kupic z ciekawosci...

Nie chce tylko ostrej krytyki bo wszystko poza wzrostem wydaje mi sie tip top i tak już ciągne od roku....

Jeśli chodzi o cyrkulacje to na ok 100l wody akwa 160l niepełne obecnie ze skała 1x3000l/h 1x5000l/h i widać że ruch wody jest przyzwoity.

Może faktycznie czas skupić sie na wodzie - ale czy te 140w jesli korale są na wysokosci 15/20cm a woda 35wys to powinny rosnąć przy dobrych parametrach tak jak na hqi?

Na obecna chwile w akwarium jest ok.13kg skały , 1 krewetka wiec pytanie czy w tym momecie warto ladować sie w no3/po4?

Za rok planuje wieksze akwarium i miło by było adoptować do nowego baniaka duże palmy więc na czym sie skupić proponujesz Tomiooo i Sławku?

Kiedyś kupiłem raz uzyłem i mam taki sajgon w szafce polowa pewnie przeterminowana,wybrakowana i pomieszana....

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem kiedyś oświetlenie 4x39W i korale rosły aż miło

- za krótko świecisz - 7h to za mało, ja świecę 10h wszystkie+ dodatkowo jeszcze 2h aktynika.

- co do parametrów to ja bym zaczął od Ca i Mg- jak będą poniżej wymaganych poziomów tzn ze podmiany to za mało i musisz zacząć uzupełniać

- Co do samego HQI to możesz pokombinować, ale ja bym dał HQI 150W i zostawił 2 T5 niebieskie

- widzę że mieszasz trochę w swoim baniaku i to tez nie pomaga, korale rosną najszybciej jak wyjeżdżasz na urlop i nie wsadzasz łap do akwa :)

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o brud mam dosyć brutalnie ustawiony odpieniacz pompka sera 550 ze wszystkich 4 lap idzie...

Tu fotka: więc wogole myśle ze no3 i po4 przy braku ryb nie powinno byc problemem.

odpieniacz.jpg

akwarium11.jpg

akwa2.jpg

Filterek wrzuciłem zeby ustatnie płki wyciągnoł których już nie szło zlapać wezem.

Pozdro i dzięki za info jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi to mile widziane.

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotowe timer ustawiony a po te 2 testy pojade miedzy 5-8 jakiej firmy polecacie?

Salifert czy może coś nowego bardziej sprawdzonego ?

Kupie jeszcze KH bo glony wapienne/szybowe obniżaja KH.

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalem 3x 10000k white i zostala 1 blue plus + wydluzylem czas swiecenia o 5H do 12H.

Wody jest teraz ok 120l wiec moze teraz zaczną kwitnąć.

Ps.Troszke na żarnik się napaliłem po prostu :teehee:

A patrząc na cene lamp hqi zastanawiam sie czy w przyszlosci warto brac ocean light czy po prostu puscić sobie jakiegoś brilluxa symetrycznego i 1 belke glo zamiast 1500zl wyszło by 500zl... Ciekawe jestem w ilu baniakach morskich ludzie zdecydowalo sie na takie rozwiązanie.

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłem w domu po tygodniu i widać postepy !!! dalem na 12h swiatlo i teraz juz wiem ze krótko swieciłem.Montipora talerzowa po 5mm na boku jest biala jeszcze nie zlapala koloru od przyrostu.

Od nadmiaru swiatla troche na szybach zielono....

Za 1-2 miesiace wrzuce fotki i pochwale sie postepami ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i niema się czym chwalić ale wlaśnie udało mi się i kupiłem saliferta testy KH,Mg i CA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi