nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2011 Jak hodowcy SPSów wypowiadają się na temat tych lamp? Jak wygląda sprawa z kolorami SPS pod lampami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2011 @ozi - do loccutus'a napisz na PW. Ja u niego kupiłem. Lampka świeci jak marzenie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Wrzesień 2011 A jak sprawa kolorów SPS pod tym się kształtuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2011 Kolorki SPS-ów pod światłem LED jest fantastyczna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Październik 2011 Zabawki nareszcie przyszły, tak że już za chwileczkę, już za momencik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Październik 2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Październik 2011 (edytowane) Z takim radiatorem diody wytrzymają te 50.000h świecenia albo i dłużej. Wygląda to imponująco. Teraz to najsłabszym punktem będą wiatraki . Pozdrawiam z daleka Jacek Edytowane 24 Październik 2011 przez Jacek56 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 To się najsłabszy punkt wyeliminuje wtedy. W każdym razie, naprawdę jest co wziąć do ręki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arcadio17 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 Trzeba przyznać, że radiatorki wyglądają naprawdę groźnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 Bardzo fajne profile - czy udało Ci się znaleźć takiego gotowca czy robione są pod specjalne zamówienie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 Ale.. gdzie tam gotowca... specjalnie formę projektowałem do tego profilu dlatego tyle to trwało.... koszty inwestycji naprawdę duże, ale z drugiej strony same plusy bo profil dokładnie na wymiar i ma kilka innych "ukrytych zalet". Kanały do prowadzenia przewodów, szyny do mocowania osłon, gwintowane rowki do mocowania podzespołów..., profil pełni jednocześnie funkcje obudowy więc odpada masa drobnych części i pracy przy montażu, które trzeba wykonać przy tradycyjnych blaszanych obudowach. Zatem żadnych uszczelek, pianek, spinek, klejów.... Przykręcasz elektronike, ledy, wiatraki w już gotowe miejsca w profilu, na boki zaślepki, kable wchodzą w swoje miejsce, wstawiasz osłony w prowadnice i już. A wszystko jest tak przemyślane żeby można było zrobić lampę na dowolny wymiar. Teoretycznie jest możliwe uzyskanie lampy o długości od 25cm do ... 4 metrów... tyle że kto taką sztangę dźwignie. W czwartek odbieram od frezowania pierwsze sztuki to zrobię wiecej fotek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 Hot glue nie bedzie???? Za oceanem zaczna watpic czy to na pewno made in poland Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 ile kosztuje metr lub kg takiego materiału ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 sporo - około 190Euro za metr (netto) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_760301 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 (edytowane) 2 miesiące na projekt, wykonanie formy i produkcyjne odlewy to naprawdę szybko. Jestem pod wrażeniem. Czy forma była wykonywana w Polsce? Odlewy zapewne są ciśnieniowe, skoro mają być gwinty. Cena, którą podałeś obejmuje oczywiście amortyzację formy, która w przypadku odlewu metali nie starcza na tak długo jak przy tworzywach sztucznych. Widzę, ze Amerykanie polubili wasze lampy Prawdziwy z Ciebie człowiek renesansu - nie każdy elektronik, programista jest świadom problemów związanych z odlewnictwem i specyficznych, w związku z tym, wymaganiach co do kształtu odlewanych detali. Nie umniejszając nikomu, ale nie są to pokrewne dziedziny i trzeba szerszego inżynierskiego podejścia by to "okiełznać" Trochę posłodziłem ale jestem świadom ile za Tobą musiał "chodzić" ten projekt obudowy. Chętnie obejrzę zdjęcia lamp po montażu, bo wizualizacja nie oddaje do końca realizmu. Mi zawsze bardziej podobały się rzeczy w świecie realnym Czy do 80W led przy pasywnym chłodzeniu kształt tej obudowy będzie wystarczający? P.S co do eliminacji wiatraków - można by wykorzystać heat pipe i odprowadzić ciepło na boki obudowy, którą można by wtedy miejscami co nieco odchudzić. Edytowane 25 Październik 2011 przez Mariusz_760301 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 Forma (matryca) była robiona (i aluminium jest lane) w Europie. Nie chcę zdradzać gdzie dokładnie, ale ręczę że jest to kraj Unii ze wspólną walutą Projekt był naprawdę kosztowny zarówno pod względem pracy jak i finansowo. Ta technologia jest troszkę inna - porównać to można do wyciskania makaronu. Forma jest swego rodzaju sitem przez które przeciska się aluminium o takiej konsystencji że możliwe jest nadanie mu kształtu w taki sposób, no i można wycisnąć kawałek o zadanej długości. Tak że gwinty wykonuje się już na zimno tradycyjną metodą, jednak tu będzie to robione na frezarce numerycznej. 80-100W pasywnie powinno odprowadzić bez najmniejszego problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 No to będzie bomba mnie się udało na maxa 40 - 50 W z chłodzenia psywnego. Pięka robota Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach