balcer_ek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Witam. Jestem nowicjuszem w trakcie zakladania pierwszej solniczki. Wiem ze na temat sumpa wiele juz pisano ale czy moglby mi ktos pomoc w doborze wielkosci sumpa i jego podzialu konkretnie pod moja solniczke. Rozmiary zbiornika 122*61*61 cm. Zgory dziekuje. balcer_ek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Napisz co byś chciał trzymacz w sumpie . Odpieniacz , skałe , glony ? Tym mniej przegród tym lepiej moim zdaniem wystarczy maks 3 przegrody a nawet 2 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balcer_ek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Napisz co byś chciał trzymacz w sumpie . Odpieniacz , skałe , glony ? Tym mniej przegród tym lepiej moim zdaniem wystarczy maks 3 przegrody a nawet 2 . Myslalem o odpieniaczu Deltec APF600 ,napewno skala, grzalka no i pompa ale nie mam pojecia jak duzy powinien byc ten sump i jak podzielic komory? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Nie ma wzoru na wielkość sumpa 1) lepiej większy niż na styk. 2) im prostszy tym lepszy 3) nie może być zbyt wysoki, musi być tyle luzu w szafce, żeby można było swobodnie wstawić do niego np. odpieniacz, reaktor 4) jesli masz bardzo mało miejsca na sump idealnie byłoby gdybyś miał już cały sprzęt kupiony przed klejeniem, dzięki temu będziesz mógł wszystko dokładnie sprawdzić na sucho. 5) musi zmieścić całą wodę spływającą z głównego zbiornika po wyłączeniu pompy obiegowej. 6) przy planowaniu nie zapomnij o zbiorniku do automatycznej dolewki , który też gdzieś będziesz musiał schować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balcer_ek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Nie ma wzoru na wielkość sumpa 1) lepiej większy niż na styk. 2) im prostszy tym lepszy 3) nie może być zbyt wysoki, musi być tyle luzu w szafce, żeby można było swobodnie wstawić do niego np. odpieniacz, reaktor 4) jesli masz bardzo mało miejsca na sump idealnie byłoby gdybyś miał już cały sprzęt kupiony przed klejeniem, dzięki temu będziesz mógł wszystko dokładnie sprawdzić na sucho. 5) musi zmieścić całą wodę spływającą z głównego zbiornika po wyłączeniu pompy obiegowej. 6) przy planowaniu nie zapomnij o zbiorniku do automatycznej dolewki , który też gdzieś będziesz musiał schować. ok dzieki za porady. tzn ze najpierw gadzety potem sump. wiec pora na zakupy pozdrowienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Witam. Jestem nowicjuszem w trakcie zakladania pierwszej solniczki. Wiem ze na temat sumpa wiele juz pisano ale czy moglby mi ktos pomoc w doborze wielkosci sumpa i jego podzialu konkretnie pod moja solniczke. Rozmiary zbiornika 122*61*61 cm. Zgory dziekuje. balcer_ek Widzę że kolega zakupił baniaczek dokładnie taki jak mój Zerknij w mój wątek po wielu rozmowach z moim promotorem zaprojektowaliśmy mój sump i dolewkę fakt że zajmuje praktycznie 100% szafki, u mnie elektryka idzie na jeden z boków szafki izolacja od wody. W szafce będą tylko media mokre że tak to powiem, pozostały szpej w jakiejś innej szafce(trwają negocjacje z małżowiną ) w takim sumpie jak mój można wyprawiać cuda wianki i nie braknie miejsca. Pozdrawiam i czekam na fotki z realizacji projektu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach