Piotrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2011 Witam wszystkich Czytam forum I bardzo zainteresowalem sie akwarystyka morska. Niebardzo natomiast wiem od czego zaczac zakupy i co musze , jakie sa wszystkie potrzebne rzeczy Jestem kompletnie poczatkujacym pasjonatem I z gory przepraszam za moze czasami niedorzeczne I naiwne pytania. Mam maly zbiornik 120 l I na razie tyle (I jeszcze ogromny zapal ) Jezeli ktorys z kolegow zechce mi doradzic bede wdzieczny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2011 (edytowane) zacznij od książeczki o akwarystyce morskiej, a wątpliwościami dziel się na forum:) jest tu sporo fajnych ludzi chętnych do pomocy:) sam narazie raczkuje... dlatego nie popełniaj moich błędów:) nim coś kupisz, pytaj o radę ja chciałem wszystko sam no i niestety sporo wydatków poczyniłem bezsensownych... Powodzenia! Akwarystyka Morska to świetna sprawa:) Co do pojemności akwarium to się zastanów czy oby na pewno takie chcesz:) im mniejszy zbiornik tym więcej roboty... a do tego szalenie Cię ogranicza... ja mam 220l. a już załuję, że nie zacząłem od większego:) takie 400-500 litrów to zdecydowanie lepszy wybór:) te piękne pokolce, zebrasomki i inne borsuki które u Ciebie nie popływają... przemyśl:) Edytowane 17 Styczeń 2011 przez Bart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2011 To że masz szkło to akurat znacz najmniej, bo szkło w tym wszystkim jest najtańsze, no chyba że masz opti. Wielkość akwarium jest sumą wypadkową dwóch głównych czynników. Czyli przestrzeń zmiksowana przez finanse. Zastanów się jak duże akwarium ci się zmieści i jaką kwotę jesteś gotowy na nie przeznaczyć w ciągu pierwszych sześciu miesięcy(rachunków za prąd nie liczę). Wtedy będziemy mogli cos napisać. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2011 On ma te akwarium od dwóch tygodni zalane.Napisz dokładnie co już kupiłeś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Witam Jeszce nie zalalem choc mnie juz kusilo I pewnie bym to zrobil tylko nie wiem jak ( Piotr napisalas to tak przekonywujaco ze az Sam poszedlem sprawdzic - zartuje Dzieki Slawkowi ( ktoremu bardzo dziekuje ) poznalem kolege ktory pomoze mi kupic I odpalic akwarium Kupilem wczesniej lampe Uv I jakis maly odpieniacz, ale prawdopodobnie nie bedzie sie nadawal ( za nauke trzeba placic) Czy moge prosic o inf. O wartosciowych ksiazkach I linkach Dziekuje za odpowiedzi I pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Staraj się dopytać przed kupnem , szkoda kasy na zakupy które później się nie przydadzą. Dużo możesz przeczytać na forum , o resztę śmiało pytaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Piotr juz wiem skad mogles pomyslec ze mam akwarium zalane dwa tygodnie Sam tak napisalem ( ale zrobil to moj kolega u siebie ktory mnie zarazil On tyle wie co I ja tylko on uwaza ze Sam sobie poradzi Wiem wlasnie czytam I naprawde mozna duzo inf wyczytac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 no to czytaj...czytaj.. ja czytałem ze 3 miesiące zanim zalałem zbiornik, ale i tak radzę z kims się osobiscie zapoznac....będzie szybciej i łatwiej. pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Ja nic sobie nie pomyślałem , sam to tutaj napisałeś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Tak masz racje tak napisalem, tylko nie napisalem ze to zbiornik nie u mnie Ja jade dzis do Grzeska obiecal Wyjasnic mi jak wszystko dziala I powie mi co dokladnie bede potrzebowal Mam nadzieje ze pomoze mi tez w zakupach I odpaleniu akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Poznalem go dzieki forum Musze przyznac ze jeste zaskoczony checia pomocy I checia dzielenia sie swoim doswiadczeniem przez wiekszosc kolegow Poz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Tak masz racje tak napisalem, tylko nie napisalem ze to zbiornik nie u mnie Ja jade dzis do Grzeska obiecal Wyjasnic mi jak wszystko dziala I powie mi co dokladnie bede potrzebowal Mam nadzieje ze pomoze mi tez w zakupach I odpaleniu akwarium No i super trzymam kciuki za udany start!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Dzieki Pewnie jeszcze nie raz bede prosil o inf i pomoc Wiesz moze czy mozna I czy warto zaprenumerowac jakies czasopismo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cris6 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 (edytowane) Dzieki Pewnie jeszcze nie raz bede prosil o inf i pomoc Wiesz moze czy mozna I czy warto zaprenumerowac jakies czasopismo pismo możesz i zawsze prenumerować ale ja ci polecam dwa fora do przestudiowania jest tam tyle informacji że by encyklopedie można było napisać i chyba 99 % startujących tak nabyło podstawowych informacji pozdrawiam kolejnego Krakusa Edytowane 19 Styczeń 2011 przez cris6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Z czasopism to tylko Magazyn KORAL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Jestem wlasnie na etapie czytamia Masz racje kopalnia wiedzy na forum A moze jakies ksiazki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 (edytowane) Witam Witam serdecznie i czy w tej chwili kolega mieszka tak jak w profilu czy na wyspach? Bo jeśli na wyspach to książek jest bez liku prawie w każdym sklepie z akwarystyką. Pozdrawiam serdecznie :smile: Edytowane 19 Styczeń 2011 przez strugas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Witam Wiem ze ksiazek jest sporo ale chcialem poszukac tez cos w jezyku polskim Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach