Skocz do zawartości
ogrodnik20

jakie korale wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie bede zakladel zbiornik 120 litrow i nie wiem jakie korale wybrac. Nie mam doswiadczenia w akwarystyce morskiej i chce zaczac od korali miekkich a potem dodac troche ryb. Moje oswietlenie to 4 swietlowki Arcadia (1 niebieska i 3 biale). Czy w takim akwarium moge hodowac jakies ukwialy bo mam zamiar trzemac blazenki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przednia szyba opti white robi na prawdę różnicę, co do zakładania to kup koniecznie dobry odpieniacz. poczytaj od kolegów jaką sól dać, napisz jakie chcesz mieć gatunki. jak dla początkującego polecam Ci Garbiki. ja mam chrisaptera parasema bardzo fajna rybka przy dobrym oświetleniu z aktyniczną daje efekt jak w avatarze Camerona:) są wytrzymałe. kup filtr ro jak zbiornik w trudnodostepnym miejscu kup wężyk i zrób połączenie od np. łazienki do akwa ja mam sprawdzone i jest ok, zaczynałem w zeszłym roku i szybko znudziło mi sie noszenie baniaków, dożo skały żeby sama sobie radziła. odpieniacz powinien chodzic 24h jest on czasem halasliwy. koledzy ci napewno doradzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukwialow nie polecam bo lubia chodzic po zbiorniku i sa z nimi przez to problemy, co do miekkich to polecam Ci wszystkie odmiany sa latwe w hodowli a blazenki moga zadomowic sie zamiast ukwialu w xeni, cladielli itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stanowczo odradzam ukwiały. Przede wszystkim potrzebują stabilnego zbiornika. W młodym bdą się źle czuły, chodziły i powodowały różne szkody. Mi ukwiał wszedł do komina, a później przez rury dostał się do pompy głównej i wrócił do zbiornik w postaci mlecznej zawiesiny. Nawet nie chcę Ci mówić jak wyglądał zbiornik (a jest dośc duży 560l).

Nie jest też powiedziane, że błazenki wejdą do ukwiała. Moje siedzą sobie w calaustrei mimo że obok mają ogromne euphylie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi