Skocz do zawartości
balcer_ek

moje pierwsze morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Wlasnie jestem na etapie zakladania swojego pierwszego morskiego akwarium. I tu mam pytanko do was doswiadczonych morszczakow. Czy 900 AquaMarine marisys240 jest wystarczajacy napoczatek? Co bym potrzebowal jeszcze dokupic aby sie cieszyc pieknym akwarium?

oto podstawowe parametry :

Dimensions Tank: 90W x 40D x 58H cm

Water Capacity: 176L

Lighting: 2 x 24W and 2 x 36w fluorescent lighting tubes

Glass thickness: 10mm

Heater: 200W

Filtration: Marisys 240

Available Cabinet finish: Beech, Silver, Dark Wood

Dimensions Cabinet: 55W x 55D x 74.5H cm

dziekuje za pomoc

Aquamarine900-marisys_instructions_lowres_new.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej z pomocą Kolegów złożyć akwarium z dobranych elementów?

masz racje tylko ze mieszkam za granica i nie mam kontaktow jeszcze z akwarystami z mojego rejonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj na drugie forum: nano-reef.pl

Pisze tam kilka osób z UK. Pomogą na pewno. Wyjdzie taniej i na pewno lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zagadaj z Grzesiem Dyzmą doradzi na pewno :thumbsup:

PozdrT

Dokłanie Grześ został promotorem mojego projektu poznałem go na forum super gościu. :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś cicho w temacie jak tam postępy idzie coś do przodu? :rolleyes:

Pozdrawiam i jakieś uaktualnienie proszę. :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mam myly poslizg. Urodzila mi sie corka :D Wiec sprawa zbiornika przesumie sie nieco w czasie.

Z postepow to moge jedynie wymienic ze Szafka gotowa, sump kupiony, oswietlenie tez kupilem dokladnie takie jak kolega, niedawno przyslo mi RO, no i jeszcze uzbierala sie hydraulika to wszystko.

Mam nadzieje ze niedlugo bede mogl wznowic prace ale wciaz sledze nasze forum i douczam sie :blink:

Do uslyszenia i zycze powodzenia z twoim baniakiem kolego. Wyglada super :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mam myly poslizg. Urodzila mi sie corka :D Wiec sprawa zbiornika przesumie sie nieco w czasie.

Z postepow to moge jedynie wymienic ze Szafka gotowa, sump kupiony, oswietlenie tez kupilem dokladnie takie jak kolega, niedawno przyslo mi RO, no i jeszcze uzbierala sie hydraulika to wszystko.

Mam nadzieje ze niedlugo bede mogl wznowic prace ale wciaz sledze nasze forum i douczam sie :blink:

Do uslyszenia i zycze powodzenia z twoim baniakiem kolego. Wyglada super :good2:

Gratuluję narodzin córeczki :good2: i życzę Całej rodzinie wszystkiego najlepszego , powoli a na pewno i Ty wystartujesz powodzenia i do usłyszenia. :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :D

Przede wszystkim jak tam rodzinka, maleństwo się chowa daje popalić :banana: normalka każdy to przeszedł. :starwars:

balcer_ek Tyle zakupów poczyniłeś (Szafka gotowa, sump kupiony, oswietlenie tez kupilem) trzeba by poczynić następny kroczek baniaczek kupić nie jest tak drogo :blush: jak szkiełko stoi na swoim miejscu łatwiej przekonać pozostałych uczestników domowych pieleszy o dalszych zakupach. :ninja: wszystko nowiutkie ładnie wygląda .

Potem poleci z górki do boju pomożemy a córcia będzie się wpatrywała w baniak jak kot na spyrkę i rodzinka szczęśliwsza wiem to z doświadczenia, co prawda było to 17 lat temu słodkie akwarium ale mój młody pełen luzik przed baniakiem ślepił godzinami. Znajomi przyszli z towarem dla niego ok. 4 lata miała, a ten do niej że nie wolno robić jibom buuuum i pilnował co by baniaczka nikt nie powołany dotykał.

Nie mogę znaleźć wątku ale jest gdzieś na tym forum lub na konkurencji kolega wstawił zdjęcie jak maluszka karmi przy baniaku , poszukaj w działach nasze baniaki na jednym zdjęciu widać wszystko co chciałem Ci przekazać.

Pozdrawiam i do przodu małymi kroczkami. :good2:

Edytowane przez strugas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie za mile slowa Strugas oraz za wsparcie.

Napewno sie przyda. Co do mojego baniaczka to masz racje nastapil pewien poslizg :sweat: A szkoda. Ale mam nadzieje ze niedlugo znowu bede mogl ruszyc dalej. Napewno o wszelkich zmianach powiadomie.

Pozdrawiam i oczywiscie sledze twoj watek :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi