Skocz do zawartości
Gość Raffy14

Przeniesienie akwarium, jak to zrobić

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Raffy14

Witam

Obecnie mam w rogu pokoju szafkę z moim 60L morskim. Jednak mam plany, żeby na to miejsce dosunąc 450L, które stoi obok 60L. No i mam pytanie, JAK to zrobić, żeby równowaga nie zachwiała?

Akwarium musi wylądować w innym pokoju, z żywą skałą 18kg i rybami. W 450L planuję pozostawienie samemu na dojrzewanie przez 3-4mies. Wiec ryby musze gdzieś przetrzymać. Czy mogę wyjąc całą skałę, odlać wodę do baniaczków i ryby do miski, przenieść do innego pomieszczenia po czym włozyc wszystko i zalać ta samą wodą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ten sposób napewno równowaga się zachwieje.

Ja bym co najwyżej upuścił część wody, skały nie ruszć i w ten sposób przenieść zbiornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze gregorowicz upuść ok 70% wody zakupu sobie dwa takie uchwyty:

http://allegro.pl/uchwyt-do-przenoszenia-szyb-szkla-18-8-i1369930303.html

jeden z jednej drugi z drugiej, zawołaj sobie kogoś i rakieta to innego pokoju :D Ja tak przenoszę sobie kosteczki 30L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zrobisz tak jak piszesz to tragedii nie będzie , najważniejsze żebyś to wszystko zrobił w krótkim czasie. Z drugiej strony to tak jak napisał @gregorowicz , upuść część wody i przenieś całość ,w dwie osoby nie powinno być większego problemu.smile.gif przecież to nie waży tone!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skały nie ruszaj, co najwyżej wodę . 60l to nie tak dużo . Niedawno dźwigałem sam 112l słodkiego , podłoża tam było z 20kg, wody ok 15cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Obecnie mam w rogu pokoju szafkę z moim 60L morskim. Jednak mam plany, żeby na to miejsce dosunąc 450L, które stoi obok 60L. No i mam pytanie, JAK to zrobić, żeby równowaga nie zachwiała?

Akwarium musi wylądować w innym pokoju, z żywą skałą 18kg i rybami. W 450L planuję pozostawienie samemu na dojrzewanie przez 3-4mies. Wiec ryby musze gdzieś przetrzymać. Czy mogę wyjąc całą skałę, odlać wodę do baniaczków i ryby do miski, przenieść do innego pomieszczenia po czym włozyc wszystko i zalać ta samą wodą?

powiem ci tak ..Pare lat temu zakupiłem rybke co wpiepszała mi korale(byłem naiwny i sugerowałem sie opisowi koledze ze jest ok) W zaledwie 3- godziny ,wyciągłem całą skałe aby ją złapać ..hmm Armagedon był jak jasna cholera ,ale wszystko skonczyło sie ok.Jedyna rada to rób wszystko spokojnie ,bez pospiechu ,a wszystko sie wyklaruje..pozd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed świętami ze względu na remont 2 razy przenosiłem 200l po spuszczeniu części wody, obie operacje były bez strat. Wystarczyło do tego 2 osoby. Przenosiliśmy wszystko razem z szafką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi