Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2011 jak bez większej podmiany pozbyć się fosforanów i azotanów? żywy piach załatwi sprawę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2011 A coś wiecej napiszesz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Raffy14 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2011 Jak długo akwa działa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2011 Akwarium 168L chodzi od września mniej wiecej... odpieniacz mam weipro z pompą dobrze mu idzie oczyszczanie. oświetlenie 2x36W niestety t8. myślę czy kupć dodatkowo panele led które doświetlą. jedyna nadzieja to jeżowiec który skałę czyści do białego i aż miło patrzeć. filtr RO 75gpd nowy ma jakiś miesiąc. robię częstę podmanki tygodniowo od 5-15litrów. jakiś czas temu ukwiał mi padł i dostał się pod falownik. zrobiłem sporą podmiane ale coś mi zaburzyło równowage w akwa. no i padła mi zieleń która jest na zdjęciaach. bede musiał dokupic bo nie ma kto wyciągać z wody składników. nie wiem czy zastosować zeolit czy glinkę paloną podobno wyciaga z wody fosforany. woda idzie przez kubełek który jest pod stałą kontrolą jeśli chodzi o czystość. tam mam o 1kg ceramiki... jak ma ktoś radę to proszę. zniosę nawet ostre wypowiedzi. jestem początkującym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Raffy14 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2011 Narazie na pewno nie robiłbym podmianek i pozwolił baniakowi dojrzeć Ile masz żywej skały w 168L? No i ten kubełek... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2011 skały mam na pewno za mało i bede dokupywał bo musze. jest kilkanasice kilogramow. sol instant ocean Aquarium systems a na poczatku mialem HW. jak dlugo baniak moze dojrzewac? gdyby nie usuwanie glonow to by mi zarosly w cholere i wyssaly caly tlen z wody te glony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2011 Grzeniu - po pierwsze to zachowaj spokój bo widze że trochę się motasz, Kilka pytań: - jakie masz te azotany i fosforany - tzn czym mierzyłeś i ile wyszło - jakie masz zwierzaki? - jaka cyrkulacja - ile tej skały Podmiany nie załatwią ci sprawy, musisz stworzyć taki system żeby sobie sam z tym radził. Moim zdaniem zmniejsz podmiany - np rób co 2 tygodnie. Azotany usunąć może lepszy odpieniacz, jak masz sump to załóż sobie filtr glonowy który będzie ładnie wyciągał niepożądane substancje, możesz też dozować bakterie np cycle, można też ograniczyć karmienie. Fosforany to rowa albo jakiś inny absorber. Jak widać jest kilka sposobów ale musisz dopasować to do swoich możliwości. PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2011 Zero podmian ! szkada i tak jak na razie twojej walki,jak co chwile bedziesz skałe dokładał ...żywy piach ..hmm nic ci nie załatwi a wrecz odwrotnie nabawisz sie wiecej problemów.Moim zdaniem jak już chcesz ten (żywy piach) to wkładaj wpierw skałe (najlepiej odgazowaną) za jakies 2-tygodnie wsyp piach i wtedy rozpocznij walke ale i tak nie odrazu .Sytuacja dalej sie wyklaruje i dalej bedziemy radzić . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2011 problem glonów częściowo usunięty, glonów mniej, jeżowiec spasiony ale moim zdaniem happy zastanawiam się czy zastosować 7Watt-ową UV-ke, co o tym myślicie? wiem jak to się ma do bakterii wszelakich ale czy to by było dobre rozwiązanie. a z cycle zrezygnować bo bez sensu wtedy... czekam na porady. pozdrawiam!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2011 Zamien ceramike na zywa skale.UV bym nie stosowal,raczej pomysl nad podtrzymaniem zywotnosci bakterii(np.Zeostart2) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2011 (edytowane) jak bez większej podmiany pozbyć się fosforanów i azotanów? żywy piach załatwi sprawę? 1 rzecz jaka przychodzi mi do głowy to ograniczyć suchy pokarm i dawać w odpowiedniej proporcji. Żywy piach nie załatwi żadnej sprawy.Poza jego wyglądem latwiej sie doszukać wad niż zalet - z obserwacji forum i na wlasnej skorze. Kiedy wykonałeś wymiane swietlówek i jaką temperature barwy mają? Na samym początku uzywalem tych roznych weglów na fosforany i bardziej to szkodziło niż pomagało a blędy były banalne i proste. Co do podmian trzeba uważać z iloscią i z sola sa na rynku różne i warto zwrócić uwage czy dana sól bedzie odpowiednia pod ryby,korale - mam tu na myśli bardziej ilość. Nadmiar minerałów niewykorzystany odpowiednio zostanie wykorzystany nieodpowiednio. UV bym nie stosował ani też ceramiki.Jaka masz cyrkulacje i masz filtr ro/di? 5l podmiana w 160l wystarczy,chyba że wymuszona jest wieksza wymiana przez nieodpowiednią obsade - ciężko nad tym zapanować. Edytowane 31 Styczeń 2011 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2011 bede zamawiał dwa żarniki po 10000K 70W razem bedzie 140W więc starczy. do tego actinic sylvani coralstar. zobaczymy co dalej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2011 (edytowane) Nie wiem jak sprawa wygląda w HQI ale przy swietlówkach t5 10000k mam ich 3 na 4 zauwazylem porost glonów na szybach (zdecydowalem sie ze względu na przyrost korali) czego wczesniej nie mialem w przypadku 15000k white i actinic. Raz mialem problem ze swietlowka coralstar t5 39w była 2-3 mm krótsze niz ati i nie stykały - musialem czasem pokręcić,niech ktoś na wszelki wypadek sprawdzi dl. Ps.Jeśli ktoś chce na odbior osobisty mam gdzieś 2-3 miesięczną coralstar za free 39w tylko z w/w problemem. Edytowane 9 Luty 2011 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2011 t5 naświetlasz zbiornik? jakie masz oświetlenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2011 (edytowane) W tej chwili mam 3x 10000k white i 1x blue plus. Nie podoba mi sie wogóle ta barwa swiatła.Zdecydowałem się tylko wylącznie bo niema mnie w domu a korale spsy zdecydowanie wolą bardziej 10000k czytajac amerykanskie strony niektorze ciągną z powodzeniem na 65000k - pewnie dlatego juz tam moda morska była wczesniej i niebieskiego maja dosyć , tak tylko domniemywam Jeśli mialbym sie kiedys decydować na hqi i t5 to podobaja mi sie baniaki na hqi 16t.k + 2 blue T5. Wczesniej majac T5 swiecilem 2x 15000k + 2 aktyniki super i plus. Z tego co pamiętam glonów dużo mniej na szybach bylo. Nie wiem jakie masz akwarium i czy już lampe na 2 zarniki 70w masz ale jakoś do 70 srednio jestem przekonany. pzdr Edytowane 9 Luty 2011 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2011 akwarium 120x35x40h planuje zastosować dwie 70 HQL w sumie przestrzeni użytkowej mam 110cm x35x40 bo komin nie jest oswietlany... więc jak na watty do mam akurat. a mam jasno w zbiorniku bo mam sporo światła dziennego "ale nie słońca" do tego zapakuje ledy niebieskie jakieś ostre i gites powinno być. JAk na początkującego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach