Skocz do zawartości
jjablonski

Ati Sun power 6x80 się przegrzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Może ktoś z Was miał podobny problem lub wie jak poradzić siebie z przegrzewaniem się lampy ATI Sunpower 6x80W (Stara wersja).

Lampa działa super na 2-ch lub na 4-ch świetlówkach ale na 6-ciu po jakiejś godzinie wyłącza się jeden ze stateczników a obudowa w miejscu gdzie są stateczniki jest bardzo gorąca.

Po wyłączeniu lampy i przestygnięciu znowu wszystkie świetlówki działają przez godzinę.

Zmieniłem fabryczny wentylator (6cm) na 2x8cm, zrobiłem wycięcia w bocznych ściankach tak aby powietrze było zasysane z 2-ch stron i .

Zwiększyłem zasilanie wentylatorów z 9V na 12V bo takie mam wentylatory i nadal się bardzo grzeje. Dokładniej to obudowa po stronie stateczników jest znowu gorąca a po 2-giej stronie, tam gdzie wystaje kabel do zasilania chłodna.

Albo coś skopałem albo powietrze idzie tylko od strony gdzie nie ma stateczników.

Ewentualnie wentylatory sa za grube, pod nimi jest mniej niż 1 cm przestrzeni do płyty.

Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?

Wywalenie stateczników na dół pod akwarium to ostateczność.

A może to przez to że powietrze dostaje sie z obu stron? Zatkać otwór ze strony kabla i pozostawić tylko szczelinę od strony stateczników?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze trzeba wymienic grzejacy sie satecznik. Mialem podobnie w obudowie JUWELA. Jeden ze statecznikow prawie rozpuscil obudowe (byla z plastiku) Jak rozebrale okazalo sie ze bylo zwarcie (zebrala sie woda w obudowie) i statecznik poprostu sie palil... Moze cos takiego jest uciebie?

pzdr

Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba obyło się bez wymiany stateczników, zresztą sprawdzałem i wszystkie nagrzewaja się równomiernie.

Po prostu przedobrzyłem :)

Cel moich modyfikacji był nastepujący - poprawienie chłodzenia i obniżenie hałasu.

Dodając 2 wentylatory niepotrzebnie dałem mniejsze płytki po obu stonach lampy a dokładniej większośc powietrza dostawała się po stronie kabla, i szło od razu do wantylatora, a po stronie stateczników prawie nie było przepływu.

Należło zrobić tak jak to było oryginalnie tzn zasysanie powierza tylko po stronie stateczników od spodu i w ten sposób powierze chłodzi światlówki i jest chłodzona część ze statecznikami. Teraz po poprawkach lampy nie słychać a góra jest tylko ciepła.

No i jakoś nie widać wzrostu temp. w akwarium :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi