Skocz do zawartości
ogrodnik20

jak ozywic zywa skale?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie moj znajomy zlikwidowal zbiornik i podarowal mi skale ktora byla bez wody przez miesiac. Czy moge ja uzyc do zalozenia mojego zbiornika i czy bedzie ona jeszcze kiedys zyla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak włożysz do ustabilizowanego zbiornika na kilka tygodni to z pewnością ożyje.

Oczywiście po wcześniejszym kilkutygodniowym wypłukaniu w RO.

PK

Edytowane przez R.I.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw to musisz ja wymoczyc w RO,pozostalo tam duzo zycia ktore zdechlo i czeba by ja jakos oczyscic

moczenie mam na mysli w jakiejs bece ze 3 miesiace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi, mam jeszcze kilka pytan:Czy woda z Ro musi byc osolan? I jak czesto ja zmieniac? Czy zamontowac tam jakies pompy dla obiegu wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda RO nie może być osolona - właśnie taka surowa wyciągnie ze skały wszelakie związki amoniaku , azou , fosforu i inne zanieczyszczenia organiczne po padłych organizmach. W międzyczasie możesz poszorować pod bieżącą wodą twardą szczotką każdą skałkę.

Wodę zmieniaj często bo inaczej ci się zaśmierdzi. Jak masz jakąś pompę do ruchy wody to możesz śmiało zapodać.

Jeżeli skała przestanie śmierdzieć i straci charakterystyczny odór to myślę że nadszedł czas na jej ożywianie w sumpie ustabilizowanego zbiornika... oczywiście stopniowo aby nie zachwiać równowagi w ustabilizowanym zbiorniku.

PK

Edytowane przez R.I.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja własnie to robię :thumbsup: . może nie moczyła się 3 miesiące tylko 1, ale jest w sumpie już 1 tydzień i nie widzę żadnych złych obiawów...

wodę RO oczywiscie zmieniałem i cały szas była silna cyrkulacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie. Ja bede ja moczyl w duzyn akwarium i czy jest jakis sens zebym palil swiatlo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi