Skocz do zawartości
tytan69

Nadchodzi nowa pico rafka

Rekomendowane odpowiedzi

Więc po półtorarocznej przerwie spowodowanej "małym" zwarciem  wracam do akwarystyki morskiej oto wstępne plany mojej pico rafy

zbiornik Bez sumpa ani panelu 35-45 litrów

oświetlenie ledowe naturalnie na diodach led cree pytanie tylko ile i w jakim układzie je proponujecie?

oświetlenie nocne oparte na diodach SMD 5050 

filtracja oparta głównie na LR  ale jako że zbiornik mały i bez sumpa pomyślałem o takim rozwiązaniu 

3 połączone ze sobą filtry przepływowe o pojemności 8,4 i 1 litra dokładnie w tej kolejności w pierwszym będą biobale które leżą u mnie już od baardzo dawna i jakoś nie mam co z nimi zrobić  w drugim pokruszona LR oraz grys koralowy który bedzie pełnił dwojaką funkcję po pierwsze będzie uzupełnieniem LR (w końcu przecież i on stanie się filtrem biologicznym) natomiast drugą funkcją będzie stabilizowanie parametrów wody 

system filtracyjny będzie zasiany przez pompę  JHJ 1121 1400 l/h  http://allegro.pl/pompa-wielofunkcyjna-1400l-h-tylko-18w-1121-i1356360913.html o podnoszeniu słupa wody do 1,7 metra mam ją już u siebie i przyznaje że na początku myślałem że oszaleje hałasowała jak jasna cholera no ale po kilku dniach tak jakby trochę przycichła potem wymieniłem też przyssawki na większe i teraz działa praktycznie bezgłośnie dodatkowo aby nie zbierał mi się stf w filtrach zastosowałem gąbkę na koszyku pompy 

powrót wody do akwarium będzie rozgałęziony tak aby woda wpływała spowrotem do zbiornika z dwóch stron dla zapewnienia lepszej cyrkulacji 

dodatkowo zastosuje również kaskadę która będzie usówać film z powieżchni wody oraz będzie pełnić funkcje filtra glonowego 

docelowa obsada akwarium to

-grzybki

-zoa

potem prawdopodobnie również korale takie jak:

-Favites 

-Montastrea

-Montipora sp. - SUPERMAN

-Acanthastrea lord 

-Echinophyllia aspera

w zbiorniku na 100% NIE BĘDZIE acropor dlaczego? po prostu średnio mi się podobają... 

jeżeli chodzi o inne zwierzęta to generalnie skorupiaki i bezkręgowce no może wpadnie też jakaś mała babka dorastająca do max 5 cm  http://pl.reeflex.net/kategorie/13.html ale to stoi pod wielkim znakiem zapytania chociażby ze względu na fakt że nie często widuje się je w handlu 

ah tak jeszcze jedno w zbiorniku planuje dać 4-5kg LR oraz tyle samo LS jak myślicie wystarczy czy może coś zmienić?

start zbiornika planuje na marzec tego roku więc w odpowiednim czasie zgłosze się do was po wodę z podmian   :rolleyes:

a teraz czas na wasze opinie i porady a więc zamieniam się w słuch ...no a właściwie to wzrok   :teehee:

Edytowane przez tytan69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi