Skocz do zawartości
lubusik

Driver do lamp led

Rekomendowane odpowiedzi

witam ...

wykonałem projekt driverów led , i tak się zastanawiam czy byli by chętni na zamówienie płytek drukowanych , jako ze przy większej ilości wykonanie takiej płytki wychodzi o wiele taniej ,

opis :

- na płytce znajdują sie 4 drivery ,do każdego można podłączyć 8 ledów przy napięciu 36V lub 6 przy napięciu 24V

- na płytce znajduje sie również zasilacz impulsowy 5V lub 12V (ewentualne zasilanie sterownika )

- na płytce znajduje sie złącze na które wyprowadzone są sygnały pwm dla każdego drivera , napięcie zasilania oraz napięcie 5 lub 12V

w załącznikach schemat oraz projekt płytki , wymiary 38mm x 127mm

przykładowe koszty płytek drukowanych :

1 szt - 35zł

5 szt - 21zł

10 szt - 18zł

w cenie soldermaska , cynowanie hal , opis ,

jeżeli ktos nie ma zdolności malualnych do tego typu spraw , moge w ramach pomocy przylutowac wszystkie potrzebne elementy , aby driver był kompletny ,

jezeli sa jakies pytania , spostrzezenia prosze śmiało pisać , może cos do poprawy jest ...

pozdrawiam

lubusik

post-1562-011394300 1294086760_thumb.png

post-1562-019354800 1294086773_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz właśnie przymierzam się do zbudowania oświetlenia LED na diodach Cree XP-E. Dla akwarium o wymiarach 120x50x50 planuje 24 LED'y na wspólnym radiatorze w trzech liniach po 8 szt. Także taka płytka spada mi jak z nieba. A nie pokusił byś się o wbudowanie od razu w układ sterownika PWM. Do zasilania chciałbym zastosować zasilacz 31,5V/3,2A od drukarki HP. Podaj również przybliżoną cenę elementów. Jestem chętny na cały kit. Problem miałbym tylko z przylutowaniem układów do tych dużych termo-padów bo nie dysponuję hot-air'em. Jeśli masz już doświadczenie z oświetleniem LED dla akwariów to napisz czy dobrze kombinuję.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką sprawność będzie miał taki układ?

I ile, szacunkowo, będzie kosztowała elektronika do tego? Chodzi mi o te przetwornice step down, które zastosowałeś (bo LMy to chyba koszt nie wielki)

Driver idealny pod moje potrzeby. Choć prowadzenie PWM "trochę" razi. (pisał już o tym loccutus)

W jakim programie to projektowałeś? Chciałbym rozpocząć przygodę z takimi projektami.

Edytowane przez Mariusz_760301

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli chodzi o koszta to wszystkie elementy znajdziesz np. w maritexe ,

projekt płytki troche sie zmienił , ale możesz mi powiedzieć dlaczego "prowadzenie pwm razi ??? "

projekt oczywiście w eaglu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewód napięciowy prowadzisz pod dławikiem.

Dimm wymaga określonego napięcia (z określonego zakresu). Co się stanie jak wyindukuje Ci się na tym napięcie? Niektóre układy już od 0,4V zaczynają 'otwierać" diody. Lampa będzie świecić non stop pełną mocą.

No ale Ty to wiesz i chyba tylko mnie sprawdzasz :yes:

Edytowane przez Mariusz_760301

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę namieszałeś, tobie chodzi o płytkę mcpcb a nie o driver z tego tematu :) płytkę testowałem przez tydzień u siebie i sprawdziłem z kolegą na porządnym sprzęcie i wszystko było ok ...

Niektóre wejścia już od 0,4V zaczynają 'otwierać" diody. Lampa będzie świecić non stop pełną mocą.

minimalne napięcie Vih = 3,5 V akurat dla mbi :)

Edytowane przez lubusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę to trwało, ale odpaliłem dzisiaj trzy linie po 8 diod Cree XP-E i efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Ciekaw jestem jak będzie wyglądało oświetlone akwarium, ale po włączeniu panela na pełną moc zrobiło się dosyć jasno w moim pokoju o powierzchni około 30m2. Zrobiłem samoróbkę. Jak ogarnę wszystko na tyle, żeby nadawało się do zdjęcia to pochwalę się moją radosną twórczością. A tymczasem pozdrawiam wszystkich akwarystów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że postuje pod swoim poprzednim wpisem, ale obiecałem zdjęcia więc wrzucam. Do kompletu przydał by się jeszcze dimmer na PWM.

post-1611-0-78993700-1308776290_thumb.jpg

post-1611-0-70480900-1308776292_thumb.jpg

post-1611-0-84237900-1308776294_thumb.jpg

post-1611-0-62083200-1308776296_thumb.jpg

post-1611-0-52594300-1308776303_thumb.jpg

post-1611-0-04437200-1308776305_thumb.jpg

post-1611-0-60535700-1308776306_thumb.jpg

post-1611-0-25965300-1308776308_thumb.jpg

Edytowane przez zephyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi