Skocz do zawartości
foosu

Mój pierwszy baniak 190 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Więc zgodnie z obietnicą stawiam temat dotyczący mojego baniaka :) Na wstępie chciałem serdecznie podziękować Marcinowi z Aleksandrowa Łódzkiego ( każdy wie o kogo chodzi ) za pomoc i cierpliwość jaką mi zaoferował w przygodzie dotyczącej Akwarystyki :) PS. Bez Ciebie była by lipa:P,jeszce raz wielkie dzięki. A teraz dane dotyczące baniaka :

1. Zbiornik 190 litrów z panelem ( wymiary 70x60x45 )

2. Szafka na wysokość 100 cm

3. Pompa obiegowa: NEW JET 1200

4. Pompy cyrkulacyjna: KORALIA 2800 + KORALIA 2800

5. Odpieniacz: MIDIFLOTOR+ BRZĘCZYK SERA 550

6. Oświetlenie: HAGEN GLO 2X24W 3 sztuki

7. ATI AQUABLUE 3 sztuki

8. ATI ACTYNIC

9. FILTR RO + DI

Właśnie dziś zasoliłem baniaczek i wsypałem piasek , teraz czekam na skałem i zaczynamy dojrzewanie zbiornika . Zdjęcia będe wstawiał w miare możliwości , ale proszę o podpowiedz jak je wklejać , Z góry dziękuje za wszelkie rady i pozdrawiam ciepło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z piaskiem to się wg. mnie pośpieszyłeś. Chyba, że skała przyjdzie czysta i nie będzie pylić. W innym przypadku na piasku będziesz miał szary osad, który trzeba będzie odsysać. Skalę przed wlożeniem do baniaka wypłucz w wiaderku z solanką z akwa. Osad wywal, solankę do baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam foosu ogólnie to się nie spiesz podstawa na początku ja się pospieszylem i teraz żałuje tzn teraz już akwa wychodzi na prosta ale była masakra z glonami zielonymi i cyjano i dino teraz została tylko plaga apitasi ale staram się walczyć joejuicem i tomentosusem (brzydalem) trochę dziadostwa wybiłem pamiętaj ze jak zobaczysz choćby jedna apitasie to staraj się ja usunąć jak najszybciej polecam ten preparat którego ja używam jak narazie się sprawdza :) ja mam akwa z panelem 450l w obiegu i się kręci choć nie było lekko na początku życzę powodzenia a wierz mi ze się przyda :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam jedna wielką apitasie a małych od poł roku brak

nie chce jej ruszać bo się może rozpaść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aiptazia jest nie do wyplenienia całkowicie!!! można tylko trzymać ją w ryzach za pomocą BRZYDALA lub WUNDERMANI

dzisiaj oglądałem pod mikroskopem jedną mackę wielkosci ok 2mm i ile z tej macki wypływało malutkich komówek to byłem w szoku,miliony

nie do ogarniecia,z jednej małej macki

żadne odsysanie przy rozwalaniu jej czymkolwiek nie pomoże za dużo tego

tylko i wyłącznie trzymanie w ryzach za pomocą zwierząt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Joejuice,aiptasia-x i inne tego typu wynalazki mozna sobie darowac,szkoda kasy bo działaja podobnie jak kwasek,a i tak po krótkim czasie bestia sie odrodzi :D ,najlepiej tak jak Waldek napisał trzymać w rydzach przy pomocy naturalnych kilerów aiptasi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za rady :) co do piasku do dzieku Bogu nie wsypałem ;P kiedy pisałem posta to soliłem baniak a potem dostałem telefon i stety nie zdążyłem go wsypać uf :) Narazie woda mętna soli prawie 7 kg stężenie 1.024 przy 25 oC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi