strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Witam kolege Zazdroszcze ze juz prawie odpaliles Ja wlasnie startuje Ciesze sie ze jest nas wiecej w UK Pozdrawiam Witam witam zazdrościć jeszcze nie ma czego :smile: myślę że nie długo będziemy podziwiali przygotowania kolegi czekam nie cierpliwie na relację z przygotowań. Coraz to więcej nas nieudaczników posolonych na wyspach tak trzymać Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Witam Dam znac jak zrobie zakupy Oczywiscie przy pomocy Dzieki za inf o ksiazkach Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Witam Dam znac jak zrobie zakupy Oczywiscie przy pomocy Dzieki za inf o ksiazkach Pozdrawiam Witam Na ile będę mógł to pomogę myślę że od strony technicznej budowy szafki stolarki itp. w morszczyźnie doświadczenie żadne ale trzeba czytać fora i kontaktować się z bardziej doświadczonymi kolegami. Jak coś to pisz zapraszam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balcer_ek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Witam Na ile będę mógł to pomogę myślę że od strony technicznej budowy szafki stolarki itp. w morszczyźnie doświadczenie żadne ale trzeba czytać fora i kontaktować się z bardziej doświadczonymi kolegami. Jak coś to pisz zapraszam. co do szafki... to twoj projekt mi bardzo pomogl:) i moja szafka juz prawie gotowa, zostalo tylko pomalowac do uslyszenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2011 Powolutku jestem coraz to bliżej posolenia w ubiegły piątek dojechał Grześ i Marcin wielkie dzięki i się zaczeło dziać panowie podjeli próbę pobicia rekordu w zalewaniu baniaka wiadrami, jest film ale pozostawiam tą przyjemność opublikowania go Grzesiowi.Mistrzostwo świata to jest próbne zalanie sumpa przez Grzesia na fotce tego nie widać ale był menisk wypukły Wstawiam parę fotek jak to wszystko wyglądało: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balcer_ek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2011 No moje gratulacje Swietnie juz to wyglada. Przez caly czas kibicuje koledze i sledze dalsze sukcesy. Niestety do zalania mojego baniaka jeszcze troche czasu zostalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2011 Witam ponownie Ciąg dalszy budowy systemu który jest praktycznie gotowy do zalania i posolenia po próbie na kranówce przyszła kolej na ostateczny montaż wszystkich elementów. W tym miejscu oddaję pokłony dla bardziej doświadczonych kolegów którzy radzą żeby się nie spieszyć i nie robić wszystkiego od razu na gotowo, ja po wstępnym poskładaniu całego systemu przerabiałem go wielokrotnie i zawsze coś było do poprawienia. Cierpliwość cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość Wszystko poskładane posilikonowane umyte w wodzie RO gotowe do zalania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2011 Ciąg dalszy relacji....... Praktycznie mogę uruchomić mój system ale z racji tego że czekają mnie mini wakacje w Norwegii i potem wyjazd do Polski to wstrzymałem się ze wszystkim na jakieś dwa tygodnie, myślę że w międzyczasie Grześ poczyni kroki w celu wymiany swojego baniaka i razem pojedziemy po żywą skałę . Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i czytających moje wypociny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Witam Panowie - ciekawa relacja - oglada sie jak telenowele - Ja do swoich 400 ltr jeszcze soli nie sypie ale od jutra mam drugie szklo i bede. Melduje gotowosc wstapienia do klubu w UK . pozdrowienia z west sussex Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2011 Witam Panowie - ciekawa relacja - oglada sie jak telenowele - Ja do swoich 400 ltr jeszcze soli nie sypie ale od jutra mam drugie szklo i bede. Melduje gotowosc wstapienia do klubu w UK . pozdrowienia z west sussex Witam witam Co raz to więcej nas myślę że klubik powinien powstać niebawem pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Marzec 2011 Witam ponownie wyczekiwana godzina 0 nadeszła W końcu po wielomiesięcznych przygotowaniach nadeszła długo oczekiwana chwila, czyli solimy i odpalamy baniak, 17.03.2011 woda z ro nałapana i solimy: 19.03.2011 od ponad miesiąca umówiony wyjazd po skałę i tutaj nie mogę jechać muszę do pracy , jakieś głupawe szkolenie obecność obowiązkowa, ale na kogo jak kogo na Grzesia i Marcina można liczyć sami jadą ponad 600 km. w obie strony i zanim wróciłem z pracy proszę bardzo skała wyszorowana i już w baniaku, nawet fotek nie mam jak wszystko szorowali i układali. Grześ i Marcin wielkie wielkie Na fotkach widać jak Grzesiowy nowy koralik zwiedza i ocenia nowe akwarium tylko że w swoim plastikowym baniaczku Skała wrzucona przypadkowo i nie układana przez jakieś dwa do trzech tygodni będzie się odgazowywała i przedmuchuję ją co jakiś czas,dolałem dojrzałej wody od Marcina i czekamy , jak wszyscy chyba na początku w nocy polowanie z latarką ale nic po za dzikimi malutkimi rurówkami nie chce się pokazać. Z relacji Grzesia wynika że skała w sklepie jest składowana w super warunkach chodzą odpieniacze i woda jest super czysta co świadczy o dobrym przygotowaniu skały. 20.03.2011 odpieniacz na służbie zaczyna wywalać lekki syfek i widok ogólny baniaka cdn. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Marzec 2011 (edytowane) Pierwsze testy Po tygodniu od włożenia skały dojechał Marcin z kolejną porcją dojrzałej wody po raz kolejny wielkie dzięki. W baniaku wizualnie nic się nie dzieje skała traci trochę kolorów i widać że baniak przygotowuje się do zakwitu i konkretnego startu. W miejsce starych fioletowych glonów które zbielały pojawiają się nowe bardzo intensywnie fioletowe. Przy okazji wykonaliśmy pierwsze testy ja się tylko przyglądałem i to była praktyczna lekcja morszczyzny, dzisiaj powtórzyłem testy bardziej dla nauki bo wiadomo że przez dwa dni nie wiele w tak młodym systemie mogło się zmienić. 1.test z dn. 25.03 2. test z dn. 28.03 testy wykonałem o tej samej porze PH-8 , PH-8 Mg.-1350 , Mg-1350 Ca.-450 , Ca.-450 Kh.-12,8 , Kh.-13,2 No3.-35, No3.-40 No2.-2 , No2.-2 Nh4 mniej niż 0,25, Nh4 mniej niż 0,25 Pow. testy firmy Salifert. Test na Po4 wykonany małą Hanką w obu przypadkach 0,25 potwierdzony Salifertem 0,25. Różnice wynikają pewnie w moim nie wprawionym jeszcze oku i myślę że wszyscy początkujący powinni sobie potrenować na startującym baniaku niż w późniejszym czasie dawać ciała. Do baniaka zostały wlane bakterie Bio Digest i Bioptim jak również pracuje w filterku phosguard w ilości 350 ml. Pozdrawiam i do usłyszenia. Edytowane 28 Marzec 2011 przez strugas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2011 (edytowane) Pierwsze życie sobota 02.04.2011 kolejna wizyta Grzesia robimy szybkie testy i tak: PH 8,1 KH 12,6 NO3 3 ładnie spadło od ostatniego pomiaru NO2 0.05 jw. PO4 0.04 jw. NH4 mniej niż 0.25 bez zmian. W porównaniu do ostatnich fotek dojrzewanie ruszyło pełną parą i jak sraczka po laksygenie nikogo nie mija i tak to wygląda na dzień 04.04.2011. Po przeanalizowaniu pomiarów z ostatnich dwóch tygodni zapadła decyzja że wpuszczamy jakieś formy życia czyli ekipa sprzątająca może zabierać się powoli do roboty, wyboru wielkiego w najbliższym sklepie nie było i tak trafiły do mnie trzy ślimorki trzy krabiki i dwie krewcie, następnego dnia od Marcina Krab bandyta co demolował jego akwarium i zoa które też już się nie mieściło w Marcina baniaczku. Kariera kraba u mnie niestety w ogólnym baniaku była jak siedem mgnień wiosny bo na pierwszy posiłek chciał sobie wybrać mojego nowego ślimorka i wynająłem mu m1 sumpie wielkie co prawda ale musi przywyknąć do samotności. Poniżej kilka fotek nowych mieszkańców. I to by było na tyle fotek. Na dzień dzisiejszy tj.08.04.2011r. porobiłem kolejne testy i wydaje mi się że idzie wszystko powoli w dobrym kierunku . NO2- 0,01 NO3-2,5 PO4-0,06 PH-8,1 zasolenie 1,024 Dzięki za uwagę i do usłyszenia Edytowane 8 Kwiecień 2011 przez strugas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach