Skocz do zawartości
piotras

skimmer jest-co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem,w trakcie zakładania mojej pierwszej solniczki,więc mam mnóstwo(głupich)pytań.Proszę o porady.

Właśnie stałem się posiadaczem skimmera,ktuego nazwy nie znam(podobno jakaś przeróbka,ale działa).To już początek jakiś jest. Teraz planuję zająć się sumpem i natychmiast pojawiają się pytania.

Czy skimmer może stać obok sampa w oddzielnej szafie,bo pod akwa się nie zmieści?Czy umieszczając go obok mogę ograniczyć pojemność sumpa? Czy dzięki temu mogę ograniczyć liczbę komór? Może ktoś ma coś takiego,lub chociaż jakąś radę(komentarz)?Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.Akwarium będzie miało 120x60x70.Dołączam fotki dla orientacji. Pozdrowienia dla wszystkich zarażonych.

post-1435-092292100 1291931813_thumb.jpg

post-1435-098130100 1291931833_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie pytania są dla mnie zrozumiałe. Wygląda to na podróbke Delteca. Będzie działał poza sumpem, tylko szczelnie go podłącz. Komór nie musisz wogóle robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mam postawić zwykłe mniejsze akwa i gra? W środku skała i koniec? Chciałbym dać chociaż jedną komorę na dolewkę,bo inaczej to upierdliwe może być. Ale nie szukam zbędnych komplikacji.Minimum bajerów,byle zdało egzamin.Bo spieszy mi się. :yes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, drogi przyjacielu dolewki nie liczymy generalnie do części sumpa. Można mieć osobny zbiornik. Ale ok, w Twoim toku rozumienia wklej jedną szybę i będziesz miał na wode do dolewki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

czy coś takiego będzie działać? Nie zachowałem skali,to tylko pomysł,który chciałbym poddać ocenie.

post-1435-080221200 1291975868_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi