Skocz do zawartości
kapitan

Podłoże pierwszej solniczki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedługo uruchamiam swojego pierwsze akwarium mini-rafowe i potrzebuję pomocy z zakupami ;)

A mianowicie chodzi o wysypanie podłoża.

U mnie w sklepie mają żywy piasek, piasek morski (żywy ususzony)i zwykły piasek.

Ku mojemu zdziwieniu sprzedawca w sklepie powiedział mi, żebym nie kupował ani żywego, ani tego suchego żywego, tylko zwykły tani piasek z wyrobiska.

Twierdzi, że sam zrezygnował z żywego piasku w domowym akwarium, gdyż mieszkają w nim różne bakterie i świństwa typu odpadki organiczne i jedyne co to robi, to syf w akwarium, z którym potem trzeba się użerać.

Co o tym sądzicie?

Widziałem jeszcze w sklepach internetowych kruszoną żywą skałę do sypania, może takie coś zakupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezłe bajki Ci opowiada ten sprzedawca.

Kup żywy piasek,a jeśli koniecznie chcesz zaoszczędzić to ten suszony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, niedługo uruchamiam swojego pierwsze akwarium mini-rafowe i potrzebuję pomocy z zakupami ;)

A mianowicie chodzi o wysypanie podłoża.

U mnie w sklepie mają żywy piasek, piasek morski (żywy ususzony)i zwykły piasek.

Ku mojemu zdziwieniu sprzedawca w sklepie powiedział mi, żebym nie kupował ani żywego, ani tego suchego żywego, tylko zwykły tani piasek z wyrobiska.

Twierdzi, że sam zrezygnował z żywego piasku w domowym akwarium, gdyż mieszkają w nim różne bakterie i świństwa typu odpadki organiczne i jedyne co to robi, to syf w akwarium, z którym potem trzeba się użerać.

Co o tym sądzicie?

Widziałem jeszcze w sklepach internetowych kruszoną żywą skałę do sypania, może takie coś zakupić?

Ja to podejrzliwy typ jestem ale śmierdzi mi twoja historia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak było,

poszedłem zapytać o ceny skały, piasku, jaką mają sól.

I facet mówi mi tak - ale piasek weź najlepiej zwykły, bo od żywego mieliśmy syf w akwarium (wykonuje gest głową w stronę sklepowej solniczki) i ja u siebie w domu też już nie stosuję.

Dlatego postanowiłem zapytać na forum, bo może to ja o czymś nie wiem :blink:

Może facetowi chodziło o skok parametrów podczas startu akwarium? Powiedział coś o bakteriach które są w tym piasku i że to kłopot.

Ja jestem raczkujący w temacie akwarystyki morskiej, nie kwestionowałem wypowiedzi sprzedawcy :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca bym się z Wami zgodził. Czasami zwykły mielony grys koralowy za 5 zł za kg i wymoczony w RO może zastąpić troszkę moim zdaniem przereklamowany tzw żywy piasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gryz może i tak,ale piasek z wyrobiska ???

Zresztą gryzu też bym u siebie nie zastosował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi