Skocz do zawartości
morswin

Mała nano-rafka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po prawie roku przeglądania i czytania forum przyszedł czas na założenie własnej nano-rafki Z początkiem nowego roku chciałbym wystartować a na razie Was zapytać o opinie i porady.

Zbiornik 56l 40x40x35

W środku przerobiony panel Aquael BIO FILTER FS-100 jako wkłady chcę zastosować węgiel, Chemi Pure Elite oraz Purigen

Odpieniacz DIY

Do cyrkulacji wystarczy chyba jedna Koralia Nano

Oświetlenie 2 świetlówki kompaktowe 24W Ocean White 10000K i Ocean Blue Actinic + niebieski LED 3W jako oświetlenie poranno/nocne

Proszę o poradę bo nie wiem na jaką sól się zdecydować INSTANT OCEAN, REEF CRYSTALS czy może PREIS

Żywa skała w ilości około 10kg

Z obsady jaką chciałbym mieć to 2 ocellarisy jakaś krewetka + ślimaki, ukwiał dla błazenków, grzybki i jakieś łatwe korale na początek

Proszę o opinie i porady

Pozdrawiam Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dał na początek INSTANT OCEAN sól jest mało bogata wzasadzie dla akwarium z samymi rybkami ale jednocześnie może troszkę zapobiegać rozwijaniu się glonów. Te absorbery odpuścił bym sobie na początku. Same podmiany ok 5 L tygodniowo powinny wystaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jedną 900 jak będzie trzeba to dodasz następną lepiej dwie mniejsze zawsze można ukierunkować jak Ci pasuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi