Skocz do zawartości
Wirt

pierwsze akwariium morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam w planach założenie akwarium morskiego ale jeśli chodzi o sprzęt to nie mam pojęcia jaki był by najodpowiedniejszy, jeśli chodzi o akwarium to planuje założyć 300l (120x50x50) oświetlenie planuje jako T5 4x54W (wystarczy takie oświetlenie?) w pokrywie, sump chciałbym go założyć tylko ostateczności ale nie mówię nie tylko biorę pod uwagę inne możliwości.

Pozdrawiam Wirt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

docelowo korale miękkie i parę sps oraz około 4 do 6 ryb ale bardziej się nad tym nie zastanawiałem podaje narazie czysto teoretycznie

Edytowane przez Wirt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich mam w planach założenie akwarium morskiego ale jeśli chodzi o sprzęt to nie mam pojęcia jaki był by najodpowiedniejszy, jeśli chodzi o akwarium to planuje założyć 300l (120x50x50) oświetlenie planuje jako T5 4x54W (wystarczy takie oświetlenie?) w pokrywie, sump chciałbym go założyć tylko ostateczności ale nie mówię nie tylko biorę pod uwagę inne możliwości.

Pozdrawiam Wirt

1. akwarium min 60 cm głębokości a lepiej 80 cm kosztem długości.,

2. Oświetlenie dla miękich OK dla sps-ów dodał bym jeszcze dwie świetlówki 50/50 białe z niebieskimi,

3. sump to podstawa, a nie ostateczność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem czyli proponujesz 6x54W T5 120x80szerx50h? a co jeśli chodzi o pozostały sprzęt pompy odpieniacze itp? czy sump mogę zrobić z akwarium 112l profilowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, taki wymiar akwarium będzie się fajnie prezentował wys 50 jest OK ale jeżeli możesz daj 60 cm wysokości, wodę możesz dać do 50 cm a z czasem jak będziesz miał troszkę wolnej kaski dodasz falownik a jak nie to dolejesz wody do 55 cm. na początek 4x54 W wystarczą ale też już dostosuj pokrywę pod dwie następne świetlówki z doświadczenia wiem że przerabianie oświetlenia w działającym zbiorniku może być upierdliwe.

Sump oczywiście może być profilowany jak masz na zbyciu takie akwarium wkleisz komory i będzie OK. Pompa obiegowa to daj coś ok np OR 2 500

albo inną o podobnym przepływie, myślę że dwie pompy cyrkulacyjne ok 3 000 L też spokojnie dadzą radę, odpieniacz będziesz musiał dobrać pod wielkość komory w sumpie dlatego Ci nie podaję marki ale jeżeli piszą że do akwarium 300 L daj na 500 L troszkę przewymiarowany lepiej się przyda ale nie za mocny bo wyjałowisz wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi