thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2010 Witam, zastartowałem akwa na wodzie demineralizowanej z marketu ale ponieważ znudziło mi się bieganie do sklepu po kolejne 5 litrowe baniaki chciałęm zainwestować w RODI. Znalazłem coś takiego: http://sklep.osmoza.pl/filtr-akwarystyczny-osmoza-aquarius-p-573.html http://sklep.osmoza.pl/demi-aqua-tic-p-611.html Wydaje mi się że kiedyś już się wątek na temat tych filtrów na tym forum pojawił, ale nie mogę znaleźć. Moje pytanie jest krótkie i konkretne. Czy taki zestaw będzie oki? A z tych mniej konretnych pytań Trzeba coś jeszcze do niego dokupić? Jakiś śrubunek, uchwyty albo cuś. Wkłady? Jaką żywicę MB400 czy MB20, mniej ważna cena, ważniejsze któa skuteczniejsza. Czy do tego zestawu bez roblemu podłączę takie ustrojstwo: http://www.erybka.pl/product_info.php?cPath=236_115_117&products_id=2076 Może ktoś ma ten zestaw albo wręcz polecaci jakiś inny to proszę o linka. Kryterium wyboru to 70%jakość/30%cena. Z góry dzięki Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2010 To co podałeś w linkach jest bardzo dobre. Używam dokładnie tego filtra od około roku i mogę polecić. Nic dodatkowo nie musisz kupować, wszystko jest w komplecie. Żywica MB20. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2010 Osmoze jak najbardziej polecam Ten TDS jest na szybko złączkach , wiec nie powinno być problemu z podłączeniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2010 (edytowane) To co podałeś w linkach jest bardzo dobre. Używam dokładnie tego filtra od około roku i mogę polecić. Nic dodatkowo nie musisz kupować, wszystko jest w komplecie. Żywica MB20. Aha czyli będę sobie tylko musiał dokupić MB20 bo tam w zestawie jest napisane że dodają MB400. Nie bardzo za to rozumiem co oni tutaj oferują: http://sklep.osmoza....400-p-106.html bo według tego linku MB20 to to samo co MB400. Czy same złoża w przyszłości do tego filtra mogę kupić gdzie indziej czy tylko z tej firmy, jednym słowem czy wkłady są "uniwersalnych rozmiarów"? Osmoze jak najbardziej polecam Ten TDS jest na szybko złączkach , wiec nie powinno być problemu z podłączeniem. Czyli tego DI nie polecasz? bo tak to zrozumiałem? Edytowane 29 Listopad 2010 przez thomas kay Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2010 W osmozie wymieniasz wszystko: membranę [srednio co 2 lata] , wkłady [srednio co 6 miesięcy] i żywicę [co 2-3 miesiące]. Wkłady nie muszą być żadnej konkretnej firmy, kupujesz węgiel, dwa sedymenty dowolnej firmy, ważne żeby było do obudowy 10'. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2010 (edytowane) Di też jest OK PS. jesli ta osmoza ma produkować wodę do akwarium 45l to prefiltry i di na rok chyba wystarczy . Edytowane 29 Listopad 2010 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2010 Narazie będzie produkowała do 45l ale jeśli uda mi się utrzymać to akwa to na wiosnę stawiam 126l. Ale to na wiosnę dopiero. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2010 Wymieniam swój stary filterek na właśnie ten od Aquariusa . Zobaczymy jak sobie poradzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 Filtr dotarł od Aquariusa . Zapomniałem przepłukać prefiltrów i membrana się trochę zasyfiła. Wynik kiepski tzn po RO mam jeszcze 12 ppm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 U mnie filtr też już się zameldował ale jeszcze nie próbowałem bo cały czas w pracy jestem, a pozatym nie było w zasadzie żadnej instrukcji a ja nigdy takiego filtra na oczy nie widziałem więc nie bardzo mam pojęcie z czym to się je:d jak to wogóle połączyć, narazie na szybko wyczaiłem tylko podłaczenie do kanalizacji i spływ (cza wiercić dziurę w rurze!?). Może go będę podłączał bezpośrednio do kranu bo wody potrzebuje może z 10l tygodniowo. Jak połączyć demi z resztą. Membrana to ten wałek umieszczony poziomo ponad 3 wkładami? Pozdro P.S. Jak jakoś na to patrzę i na listę rzeczy jakie są opisane na ich stronie jako dołączone do produktu to mi się wydaje że nie wszystko dojechało... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 Dlaczego myślicie że żywica MB 400 czyli regenerowana jest gorsza od MB 20 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 Gdzieś tak w kilku miejscach czytałem, ale nie pamietam gdzie dlatego teraz szukam potwierdzenia. Bo czymś się przecież różnią? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2010 Membrana to ten wałek umieszczony poziomo ponad 3 wkładami? Pozdro Tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pegaz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2010 Jeżeli chodzi o żywicę to polecana jest ta od Skiby. Sam takiej używam i jestem zadowolony. Parametry na wyjsciu ma bardzo OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2011 Panowie mam pytanie bo mam dwie banki 20 litrowe po wodzie mineralnej czy moge powiedzmy napelnic je wode RODI i przechowywac zakrecona jakies 2 tygodnie czy nie za bardzo??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach