Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2008 Witam. Zastanawiam się nad przeprowadzeniem następującego testu: 1/ Aktualny zbiornik 400L + sump + fragment po odjęciu 20% i delikatnemu zaokrągleniu w dół daje to +/-400L więc elegancko . 2/ Zbiornik projektowany / budowany całość wody w obiegu +/- 1000L. Termin uruchomienia nowego zbiornika +/- 1,5roku od chwili obecnej (muszę zaadoptować pomieszczenie itp.) Zastanawiam się nad wprowadzeniem ZEO do aktualnego zbiornika i utrzymywaniem go do czasu przesiadki do nowego. W momencie uruchomienia nowego systemu decyzja: dalej w nowym ZEO czy nie. Nie daje mi jednak spokoju następująca kwestia. Jeśli za 1,5roku zapadnie decyzja na nie jak zareagować mogą zwierzaki na przeniesienie z starego zbiornika prowadzonego na ZEO do nowego środowiska bez ZEO ? Przy założeniu, że przeprowadzka odbędzie się następująco - oba zbiorniki działają równolegle, po dojrzeniu nowego przekładka, jest to metoda najbardziej kosztowna ponieważ przez kilka miesięcy działają równolegle dwa zbiorniki ale myślę, że najbezpieczniejsza, mam za sobą jedną taką przekładkę i wszystko odbyło się wzorowo ale wtedy było to Zbiornik Klasyczny - Zbiornik Klasyczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2008 taka zamiana przebiegnie bezproblemowo , skora dwa zbiorniki beda pracowały równolegle . Wode będziesz mieszal z dóch zbiorników przed przeprowadzke aby stworzyć bezproblemowe przejscie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach