Skocz do zawartości
Ben_sage

Zapomnialem aklimatyzować

Rekomendowane odpowiedzi

Wrocilem zmeczony i w pospiechu wzucilem korale montipory digitata i talerzowa do wody slonej.

Jest szansa ze coś jej bedzie czy da sobie rade ? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po jakim czasie digitata może zacząc polipować ? dawno nie kupowalem więc nie bardzo pamiętam a jestem cholernie ciekaw tej orange..... czy faktycznie kolor bedzie jak w necie.

montisliczna.jpg

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chmm , też mnie ciekawi czy istnieje orange , bo się z nią nie spotkałem , ale mogę zrobić zdjęcie u siebie i będzie wyglądać tak samo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze to poruszalem koralem bo musialem docisnąc klej, coś wypuszcza ale do pelnego polipowania daleka droga.

Sam koral ma jakieś tam pomaranczowo-brunatne pigmenty(nie wiem czy wyblakł czy był taki bo stałem przy drzwiach wiec w baniaku nie widzialem).... ale o kolorze polipów to myśle ze dopiero jutro bede mogl sie wypowiedzieć, jak bedzie sie czym chwalić dam fotke a jak nie dam fotki to wiadomo... :teehee: Na chwile obecna jade na 75% white w stosunku do blue celem tego jest szybszy rozrost korali, prawdziwe oblicze pokaze pewnie przy aktycznicznych swietlowkach ale na ta kombinacje jeszcze chce poczekać z 4 miesiece aż podrosną.

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze to poruszalem koralem bo musialem docisnąc klej, coś wypuszcza ale do pelnego polipowania daleka droga.

Sam koral ma jakieś tam pomaranczowo-brunatne pigmenty(nie wiem czy wyblakł czy był taki bo stałem przy drzwiach wiec w baniaku nie widzialem).... ale o kolorze polipów to myśle ze dopiero jutro bede mogl sie wypowiedzieć, jak bedzie sie czym chwalić dam fotke a jak nie dam fotki to wiadomo... :teehee: Na chwile obecna jade na 75% white w stosunku do blue celem tego jest szybszy rozrost korali, prawdziwe oblicze pokaze pewnie przy aktycznicznych swietlowkach ale na ta kombinacje jeszcze chce poczekać z 4 miesiece aż podrosną.

montiorange.jpg

Na chwile obecna tak wygląda mam nadzieje ze pigmenty pomaranczowe zajmą calego korala i caly bedzie polipować, od poczatku nie bylo widac tych pigmentow pomaranczowych.

A te piękne wybarwienie zależy od swiatła i raczej nie wygląda tak kolorowo jak gdzieś tam w necie.

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie liczyl przy miniflotorze na super wyglad sps,ow.

Jaki masz poziom po4,no3?

A poza tym koral jest u Ciebie dopiero 2 dni ,nie goraczkuj sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy zrobie w przyszlym tygodniu jak kolega wpadnie,chyba ze nakręce go wcześniej.

Nie pamietam ile miałem ale z 2 tygodnie temu robilem na p04 i no3 i było ok z tabeli.

Czemu miniflotor ma być zły? Ustawiłem go tak aby wyciągał wode barwy rosołu.

Jeśli chcesz zobaczyć wybarwienie spsow u mnie to wejdz tutaj mile widziane uwagi pozytywne jak i te mniej :yes:

http://aqua-reef.pl/topic/2589-ben-sage-160l/

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze wyniki po4 i no3 beda bardziej miarodajne niz kolor wody w odpieniaczu.

Poza tym na wyglad spsow ma wplyw duzo wiecej parametrow.

A do tego monti z fotki i ta co masz w akwa to 2 rozne odmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie to są odmiany to jest jeszcze jakaś inna jak digitata orange ? - pewnie trafiłem tą mniej atrakcyjna...

Chyba nie na czasie jestem :)

Mam slabe wybarwienie montipor poza tą 1?

Czekaj znalazlem coś :

http://justmyreef.com/2010/01/08/orange-montipora-digitata-coral-montipora-digitata/

http://www.aquacon.com/coralaquacultured.html tutaj w polowie jest ta monti

Tu sa faktycznie 2 rozne.

Dzięki za informacje inaczej bym nie wiedział ze sa 2 i bym sie wsciekał na kolor.

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze jest duzo wiecej niz dwie.... Ta z pierwszego linku wyglada raczej na sp. RED. Wszystk zalezy od wody i swiatla. (i paru innych drobiazgow) :thumbsup:

Ja mam taka red (choc u mnie na miniflotorze to ona bardziej red-brown jest 8-) Mam tez monti z pomaranczowymi polipami i seledynowo zielonym ze sie tak wyraze cialem. Ta twoja na taka wlasnie mi wyglada. Ewentualnie masz pomaranczowe polipy i ''cialo'' w kolorze bialo-cielistym. Ale i tak od parametrow w twoim zbiorniku zalezy jak sie wybarwi.

pzdr

Zbych

ps. tu mozesz zobaczyc moja monti red-orange???

http://aqua-reef.pl/topic/1884-eksperyment-morski-zegeye/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 0 po4 Wynik testu jbl.Odpieniacz jest ustawiony najbardziej wydajny nie wyciaga czarny syf raz na pół roku tylko odlewam rosół raz na 1-2 tygodnie.Myśle ze kolor wody w odpieniaczu ma bardzo duzo znaczenie.

Moge odpalic pompe na takiego maxa ze odpieniacz postawie 30 cm nad woda i zciągnie mi białą wode.

Nie przesadzajmy że miniflotor jest dziadowski.

Jak na forum nano-reefa niektorzy polecaja pompy o wydajnosci 300l/h to nie dziwne ze to nie pieni jak po 2-3 miesiacach ma wydajnosc 200-250.

Co do korala to wygląda teraz tak:

montiorange.jpg

montiw.jpg

W stosunku do reszty jeszcze mu daleko ale wygląda niebo lepiej niz na początku.

Ps.Lekkie glony to był wynik niskiego kh.

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adam1wd.jpg

:crazy:

Ogólnie niezla xenia z tej montipory.

Kumpel wzucil zielona monti odemnie do 250l na biostarflotor i polipuje slicznie :good2:

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi