Skocz do zawartości
SEWERYN_S

Proszę o pomoc - diagnoze

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni ten koral zaczyna umierać. W akwarium u mnie jest już jakieś 2-3 miesiące. Wszystko było ok. Parametry wody są idealne i cały czas utrzymują sie na stałym poziomie. Nie wiem czy to jakaś choroba, czy ryba, czy cholera wie co ? Z nowych mieszkańców akwarium to 3 tygodnie temu wpuściłem wundermanni - ale one chyba nie robia takich rzeczy.

post-746-046141100 1289380105_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa 2 możliwosci,pasożyty albo woda za czysta i koral głoduje.

Jak masz mozliwosc to wyjmij go i zobacz czy nie ma na tej martwej czesci jakis malych robaczkow lub slimakow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koral jest czysty, nic na nim nie ma, nie ma pasozytów, nie ma tych małych przezroczystych slimaczków - co do wody, to NO3 mam 0 - 1. Wiec woda czyściutka, ale karmie dużo, nie wiem czemu, ale woda nie chce się przybrudzić. Dziennie karmie 15 kostek mrożonek i do tego troche płatek i granulatu i dalej woda czysta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lamac, a najlepiej uciac nozycami do szczepkowania (albo do blachy-ja tak robie) 1-1,5 cm powyzej lini martwej tkanki. Pozniej na podstaweczke klejem dwuskladnikowym czy czym tak kto klei i szczepki gotowe. Reszte wywalic z akwarium. Zazwyczaj to bakterie atakuja oslabionego korala i jak nie poszczepkujesz to beda sie przemieszczac do gory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi