Skocz do zawartości
looolek44

Nowe 126 literków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!

Zabierałem się do naszej solniczki jak do jeża od ponad roku. Szkło i szafka w styczniu, później sukcesywnie belka, pompa cyrkulacyjna Marea 2400 (my favourite webcam :) i różne duperele. Naprawdę ruszyło dopiero w październiku. Sprzęcior kupiłem od Marcinusa (wielki szacun) na dwie raty. W międzyczasie totalna zmiana koncepcji (sump - panel - kaskada z chemipurem i purigenem). Akwa zastartowało w piątek w nocy (zapałki w oczach, morze kawy itp. :). Z początku toto przypominało zbiornik po myciu betoniarki :

post-1458-030810900 1289157589_thumb.jpg

... Ale raniutko po całej nocy huczenia, falowania, przelewania, grzechotania objawiło się cudo (przynajmniej dla mnie) :

post-1458-089423300 1289157751_thumb.jpg

Powybieraliśmy z Żonką co grubsze papierzyska (głównie kawałki gazet w alfabecie bliżej mi nieznanym), poustawialiśmy odbłyśniki, wyregulowaliśmy kaskadę i cyrkulację, troszkę zmodyfikowaliśmy ułożenie całego tego porowatego diabelstwa,pozdrowiliśmy pasażerów na gapę (4 kraby 2 ślimaki, rurówki) i czekamy ... cdn

Ps. Marcinus ma anielską cierpliwość (pytałem go o takie głupoty i w takich porach dnia i tygodnia że musiał mnie uznać za ciężko doświadczonego przez los).

Sprzęcik :

Bańka 126 litrów + szafka w kolorze czarny mat ;)

Kaskada FZN-2 + Chemipure + Purigen

Cyrkulacja Marea 2400

Światełko - 1 Reef Blue + 1 Actinic - 24W ATI

Salimetr z termometrem JBL

Grzałka AquaEL 75 W

Sól Reef Crystals

Piasek (jakiś amerykancki)9 kg

Skałka - 17 kg

Testy No2, NO3, pH, kH, Ca/Mg - Seachem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z sugestiami zamiast odpieniacza poszedł filtr kaskadowy z Chemipurem i Purigenem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no to bardzo odwazne sugestie sie sypnely dla nowego zbiornika.... :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więcej światła przy dojrzewaniu będzie zbyteczne. Ale o odpieniaczu pomyśl, bo nic z tego nie będzie. Syfek który będzie z rożnej maści glonów które będą cię nawiedzać przez jakiś czas, oraz ten obecny w skale sam się nie usunie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom bez odpieniacza będzie ciężko, polecam mce600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi