looolek44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 Witam wszystkich serdecznie! Zabierałem się do naszej solniczki jak do jeża od ponad roku. Szkło i szafka w styczniu, później sukcesywnie belka, pompa cyrkulacyjna Marea 2400 (my favourite webcam i różne duperele. Naprawdę ruszyło dopiero w październiku. Sprzęcior kupiłem od Marcinusa (wielki szacun) na dwie raty. W międzyczasie totalna zmiana koncepcji (sump - panel - kaskada z chemipurem i purigenem). Akwa zastartowało w piątek w nocy (zapałki w oczach, morze kawy itp. . Z początku toto przypominało zbiornik po myciu betoniarki : ... Ale raniutko po całej nocy huczenia, falowania, przelewania, grzechotania objawiło się cudo (przynajmniej dla mnie) : Powybieraliśmy z Żonką co grubsze papierzyska (głównie kawałki gazet w alfabecie bliżej mi nieznanym), poustawialiśmy odbłyśniki, wyregulowaliśmy kaskadę i cyrkulację, troszkę zmodyfikowaliśmy ułożenie całego tego porowatego diabelstwa,pozdrowiliśmy pasażerów na gapę (4 kraby 2 ślimaki, rurówki) i czekamy ... cdn Ps. Marcinus ma anielską cierpliwość (pytałem go o takie głupoty i w takich porach dnia i tygodnia że musiał mnie uznać za ciężko doświadczonego przez los). Sprzęcik : Bańka 126 litrów + szafka w kolorze czarny mat Kaskada FZN-2 + Chemipure + Purigen Cyrkulacja Marea 2400 Światełko - 1 Reef Blue + 1 Actinic - 24W ATI Salimetr z termometrem JBL Grzałka AquaEL 75 W Sól Reef Crystals Piasek (jakiś amerykancki)9 kg Skałka - 17 kg Testy No2, NO3, pH, kH, Ca/Mg - Seachem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 Dodaj więcej światła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 A odpieniacz gdzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
looolek44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 Zgodnie z sugestiami zamiast odpieniacza poszedł filtr kaskadowy z Chemipurem i Purigenem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
looolek44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2010 Pierwsze testy azotynów i kH - NO2 - 0,1 ppm, kH - 10,2 dkH Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2010 A no to bardzo odwazne sugestie sie sypnely dla nowego zbiornika.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorowicz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2010 chemi pure i purigen to tylko dodatki do odpieniacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2010 więcej światła przy dojrzewaniu będzie zbyteczne. Ale o odpieniaczu pomyśl, bo nic z tego nie będzie. Syfek który będzie z rożnej maści glonów które będą cię nawiedzać przez jakiś czas, oraz ten obecny w skale sam się nie usunie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2010 nom bez odpieniacza będzie ciężko, polecam mce600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach