Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2010 Witam. Ostatnimi czasy zauważyłem nienaturalne zachowanie mojego Chaetodona Auriga. Za dnia praktycznie cały czas przesiaduje za skałami:( w nocy więcej pływa... Do tego wszystkiego ma lekko postrzępioną dolną płetwę... Z całą pewnością nikt go nie podgryza ale rywa sprawia wrażenie przestraszonej... Na początku jak ją wprowadziłem do podgryzała ją babka... ale teraz kompletnie się Chaetodonem nikt nie interesuje... Ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak? Dodam ze mrożony pokarm średnio ją interesuje, woli grzebać sobie w skałach w poszukiwaniu jedzenia... z początkiem próbowała mi skubać polipy korali ale już sobie z tym dała spokój... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2010 Jesli nie przestawisz ryby na mrozonki to prawdopodobnie zdechnie. To co obserwujesz to objawy stresu spowodowanego niedozywieniem. Chetoniki to ryby ktore trzeba karmic obficie i roznorodnie co najmniej 3 razy dziennie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2010 jak mam to zrobic? w sklepie jadla mrozonki... takie same jak mam ja... Rybke mam jakies dwa tygodnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2010 (edytowane) Nie podawaj nic innego tylko mrozonki kilka razy dziennie. Sprobuj kilka rodzajow. Moja auriga szczegolnie lubila duze mysis. Podawaj pokarm tak zeby rozplywal sie po calym akwarium, tak zeby inne ryby mialy do niego dostep w innych miejscach, a auriga w swojej kryjowce. Poza tym byc moze inne ryby o bardziej agresywnym zachowaniu oniesmielaja chaetonika przy karmieniu, to czesto bardzo wrazliwe ryby. Jakie masz ryby razem z auriga? Jakiej sa wielkosci? Jakiej wielkosci jest auriga? Czasem ryby nie musza sie gryzc zeby calkowicie zdominowac inna rybe. Byc moze za czesto manipulujesz w akwarium? Przestawiasz skaly itp? Edytowane 5 Listopad 2010 przez Lionfish Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2010 Z mięsożerców (potencjalnych konkurentów) to mam blazenki, pseudoathias pomaranczowy, korys zielony no i srebrzyca, poza tym to babka i acanthurus lineatus... Większe od Aurigi są Acanthurus, Srebrzyca, Korys i Babka. Auriga ma jakies 4-5 cm. Nie zmieniam wystroju akwarium, dolozylem jedynie 3 korale w przeciagu ostatnich dni. Karmie je morskim miksem, krylem, artemia... Karmie tak ze pokarm natychmiast rozdmuchuje po calutkim akwarium. Na poczatku Auriga plywala wszedzie ale obserwuje od jakis 3-4 dni ze tego juz tak chetnie nie robi.... a zawsze cos w skalach wyskubywala dzis jakos tego nie robi... ale jak już światło gaśnie to pływa po całym zbiorniku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2010 jest możliwe, że złapała jakąś bakterie? Może jakiś preparat, np. Artemiss może coś pomóc? Właśnie widzę, że teraz jak już światło zgasło to jakoś dziś tak nie chętnie pływa po zbiorniku.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2010 No to niezly mix. Acanthurus lineatus, Korys i Srebrzyca niestety nie nadaja sie do twojego akwarium. Wszystkei rosna bardzo duze a lineatus do tego bywa bardzo agresywny. Korysy nie karlowacieja. Nie wiem, byc moze auriga jest oniesmielona obecnoscia innych aktywnych ryb w tak malym akwarium. Probuj karmic dalej mrozonkami. Piszesz takze ze ma postrzepiona pletwe, jesli nie zostala pogryziona to prawdopodobnie jakas infekcja, powody moga byc rozne-zazwyczaj stres spowodowany slaba jakoscia wody, agresja lub transportem, byc moze ryba byla swiezo po transporcie. Taka ryba jak auriga oslabiona tymi czynnikami i wpuszczona do malego zbiornika pelnego aktywnych ryb ma male szanse na przezycie. Naprawde trudno mi tobie pomoc, moze ktos ma jeszcze jakies pomysl? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2010 Dzięki za chęci:) zobaczę co będzie się działo... Moje rybki na szczęście są bardzo spokojne, a lineatus to już prawdziwy baranek:) skubie sobie glony i nic go nie interesuje:) wszystkie rybki nie są duże, więc nie mają tak ciasno... zresztą na początku Auriga nie zachowywała się tak jak teraz, a dwa tygodnie już jest. Z całą pewnością nic jej nie skubie, bo jak już się jakieś ryby leją to są to błazenki w wewnętrznym konflikcie trzech na jednego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach